Youtube
Друштво Србија

СВИ ОВО РАДИМО, А НЕ ЗНАМО ЗАШТО Срби једу и пију на гробљима, али иза тога постоји ОБЈАШЊЕЊЕ!

Код старих Словена такође су приређиване гозбе покојницима познате као тризне – када су живи организовали посебне свечаности посвећене прецима.

ЛОВ НА СРБЕ: Ко су НАЈНЕПОЖЕЉНИЈИ СРБИ у Подгорици и Сарајеву и шта кажу на то?

„Боже, што га узе, био је добар човек… Ћер’о, види је л’ су се послужили они људи тамо, имају ли шта да једу“, реченице су које се често могу чути једна за другом на нашим гробљима. Задушнице, сахране, даће – незамисливи су без хране и пића, што, кад размислите – може да делује помало морбидно.

Зато смо питали етнолога Весну Марјановић – зашто Срби једу на гробљу?

ЕКСКЛУЗИВНО: ГРАЂАНИ АРАНЂЕЛОВЦА КРЕЋУ У БОРБУ ПРОТИВ НАРКО-ДИЛЕРА!

Према њеним речима, храна на гробљу је одређени начин да се комуницира са мртвима, а обичај је утемељен у старословенској традицији.

Марјановић истиче да је веза живих и мртвих наглашена пре свега на Задушнице.

– У српској традиционалној култури задушнице су увек биле битне јер су тада живи и њихови покојници остваривали посебну комуникацију. Храна која се тада „дели“ за душе покојника и свих преминулих сродника, представља врсту комуникације са умрлима – објашњава саговорница „Блица“.

(ФОТО) ЛАЗИЋ ПЛАКАО КАДА ЈЕ ЧУО ШТА МУ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ ПРЕНЕО О МАРИНИ! Певач донео одлуку – разводи се чим изађе из болнице, а ово је био окидач!

Гробље је свети простор где бораве душе предака и покојника, те оно представља место где се та комуникација и остварује, о свим задушницама у току године, каже Марјановић.

– У српској култури је једење на гробљу остало као важан део обредне праксе из загробних култова чији су корени веома дубоки и везују се за прехришћански период – објашњава етнолог.

Тризна, гозба за покојника

Код старих Словена такође су приређиване гозбе покојницима познате као тризне – када су живи организовали посебне свечаности посвећене прецима.

Анто Нобило: МУП нема везе са убиством Драгичевића

– Иначе, храна која се на гробље износи за „дељење“, према веровању „иде“ покојницима па је она и разноврсна и богата. Како се храна поставља на гробове угошћавају се и случајни пролазници и сиротиња – каже наша саговорница.

Такође, остављање хране на гробним местима или било где другде на гробљу, на већини гробаља је забрањено. Тако да смете да једете, али морате да поједете све, или да остатке хране вратите кући.

(ВИДЕО) ЧУДО НА СВЕТОЈ ГОРИ: Неми дечак проговорио пред иконом Богородице, свештеници плакали од среће

ДАНИЈЕЛА САЊА ДА БУДЕ УЧИТЕЉИЦА, АЛИ СЕ НА ЊУ ОБРУШИЛА ТЕШКА БОЛЕСТ: Хитно јој је потребна помоћ!

ХОРОР У СМЕДЕРЕВУ! УЦЕЊИВАО ЈЕ ЕКСПЛИЦИТНИМ СНИМЦИМА И ФОТОГРАФИЈАМА Приватни предузетник давао девојчици (15) кокаин па је СЕКСУАЛНО ЗЛОСТАВЉАО!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСПОВЕСТ СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВЕО НАПАД ШИПТАРА У ГОРАЖДЕВЦУ Пошли су безбрижно на Бистрицу, онда су се зачули рафали! Богдан је рањен 7 пута, остао је без слезине, бубрега и ДЕЛА ЛОБАЊЕ, а онда креће ПАКАО!

Вучић са Путином и Трампом на изложби у Паризу

(ВИДЕО) НОВИ ДЕТАЉИ СПЕКТАКУЛАРНЕ ПЉАЧКЕ У ВЕНЕЦИЈИ: Хрват крадљивац рекао да је незапослен, детективи сумњају да ће икада наћи накит

(ВИДЕО) МОСКВА ОСВАЈА И ЛИБИЈУ, ПРАВИ НОВОГ ГАДАФИЈА: Генерал Хафтар би са Русима да удари на ИСЛАМИСТ и ТЕРОРИСТЕ!

ПРСТ У ОКО СТРАНЦИМА! ДОДИК УКИДА ВИЈЕЋЕ НАРОДА?! Тражи да Народна скупштина РС суверено одлучује о Српској!

ДЕЛИЛИ СУ ИСТУ СУДБИНУ Младићево писмо из Хага најбољем пријатељу: Сећаш се кад си ми рекао „Шефе, не ради ти вага?“ Сад ме послушај

Извор:  

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon
27°
Tue