Министар Вулин са припадницима Војске Србије, извор: МОД РС
Uncategorized

СВИ МУШКАРЦИ ЋЕ ИЋИ НА ВОЈНУ ОБУКУ! Министар Вулин објаснио зашто…

Сви који су служили војску проћи ће кратку обуку да се подсете руковања оружјем... Они који нису вежбаће да пружају прву помоћ и да помажу у ванредним ситуацијама, открива Вулин.

Сви мушкарци у Србији убудуће би могли да пролазе обавезну војну или цивилну обуку, открива за Информер министар одбране Александар Вулин. Према његовим речима, идеја је да грађани који су служили војни рок ту обуку пролазе под оружјем, док би сви остали имали обавезу да заврше курс пружања прве помоћи и поступања у ванредним ситуацијама.

Министар Вулин са припадницима Војске Србије, извор: МОД РС

Широк појам одбране

Вулин наглашава да одбрана земље има и војну и цивилну компоненту и да не подразумева само обуку у униформи и под оружјем.

– Одбрана земље је веома широк појам и у њој може да се учествује на различите начине. Зато је идеја да они који су служили војску у униформи имају обуку под оружјем како би обновили та знања. Сви остали мушкарци, они који су војску служили цивилно или је уопште нису служили, имаће вежбе из цивилне заштите, учиће да пружају прву помоћ, поступају у ванредним ситуацијама… То се није радило веома дуго, зато смо одлучили да поново кренемо са оваквим вежбама. Што се тиче обавезности ових позива, сви војни обвезници су дужни да се јаве на њих – објаснио је Вулин, и напоменуо да се нипошто неће догодити да неко ко није служио војску буде позван на обуку под оружјем:

– Замислите да дате „калашњиков“ у руке некоме ко га никада није држао! Ипак, ако га научите да пружа прву помоћ или да се сналази у поплавама, то је већ нешто друго.

Војни аналитичар Александар Радић сматра да је јачање система одбране неопходно и да Србија по томе предњачи у региону.

– Када имате војску која се највећим делом ослања на резервни састав, онда је обавезна војна обука неопходна. Војни обвезници с времена на време морају да одлазе на вежбе и подсећају се онога што су научили. У Србији су ти позиви и вежбе почели још прошле године и на том пољу предњачимо у региону. Примера ради, Хрвати су тек сад то исто почели са две јединице, а сличне ствари планирају да уведу и остали наши суседи – сматра Радић, и додаје да су и позиви за вежбе из цивилне заштите изузетно значајни и важни:

– Сасвим је нормално да они који су служили војску цивилно, или је нису ни служили, иду на обуке из прве помоћи, цивилне заштите или поступања у ванредним ситуацијама. Видим да се део јавности сада буни .и око тога и пита која је сврха. Само ћу им одговорити да се подсете великих поплава које су задесиле нашу земљу пре пар година, па ако и даље не схватају која је сврха цивилних обука, онда им не могу помоћи – оштар је Радић.

„Невојни“
 изазови

Дугогодишњи први човек цивилне заштите у Србији, пуковник Миодраг Савић објаснио је за Информер шта подразумева цивилна обука за оне људе који нису служили војску под оружјем.

– Сви модерни системи одбране у целом свету врше обуку свих својих грађана за поступање у ванредним ситуацијама или такозваним невојним изазовима, ризицима и претњама. Стога је изузетно добра идеја министра Вулина да грађани који су војску служили цивилно или је нису служили уопште иду на вежбе цивилне заштите. – објашњава Савић.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дачић: Позив на дијалог није позив за признавање Косова

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri