FOTO: RAS / RAS SRBIJA
Занимљивости

СВИ ДЕТАЉИ ОТМИЦЕ ЈАТОВОГ АВИОНА Како је црногорски фудбалер ОТВОРИО ВРАТА „БОИНГА“ и путнике послао у слободу

О најпознатијој отмици авиона у епохи некадашње велике Југославији, на лету Титоград–Београд, испричано је много верзија, али у ниједној није прецизно наведено ко је на кипарском аеродрому у Ларнаки отворио врата излаза за случај опасности и "повео" путнике у бекство.

Врата кроз која је почео бег отетих путника ЈАТ-овог боинга 727-200 JУ-АКФ, отворио је данашњи директор млађих селекција у Фудбалском савезу Црне Горе, некадашњи директор и нападач ФК Будућности Жарко Вукчевић који је тог 26. септембра 1981. године са 20-чланом експедицијом подгоричког клуба кренуо на првенствени меч са Војводином у Нови Сад.

Жарко Вукчевић, некадашњи фудбалер Будућности, који је повео екипу и путнике у слободу/ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Путници намагарчили отмичаре

У разговору за „Мондо“, Вукчевић се присетио чувене отмице ЈАТ-овог авиона након које су светски медији, одушевљени акцијом у којој су путници намагарчили отмичаре и побегли из летелице, између осталог, известили и под насловом „Отмичари, немојте киднаповати Југословене, они ће киднаповати вас.“

Отмица се десила касно увече након што је авион полетео са дубровачког аеродрома Ћилипи на који је долетео из Подгорице како би покупио једну групу путника.

ЗЕТ БОРИСА ТАДИЋА ИЗВРШИО САМОУБИСТВО КОД КУЛЕ НЕБОЈША: Трагедија у породици бившег председника Србије

– Прошло је 37 година од те епизоде и да се повремено не присетим неких детаља у разговорима са сапутницима на том лету, вероватно бих доста тога заборавио. Из данашње визуре, доста детаља везаних за ту отмицу изгледа комично, почев од мотива и начина на који је та групица отела авион са једним пиштољем и ножем. Нарочито након што смо, касније, сазнали да су отмичари кренули у акцију са два пиштоља, а један су на аеродрому бацилли. У почетку је све, ипак, изгледало страшно, али већ након 15-ак минута све је добило другу конотацију. Знам да је тешко поверовати у то, али читава епизода је након уводне драме у очима већине нас из Будућности добила неку другу, не претерано озбиљну конотацију – почиње причу Вукчевић.

Наш саговорник био је међу првима који су обавештени да је авион отет, јер је заузео позицију у првим редовима летелице.

– У то време није било бизнис класе. Седео сам у једном од првих седишта, тако да сам међу првима имао и сусрет са отмичарима. Уперили су у нас пиштољ и рекли да пређемо у задњи део авиона, који је био полупразан. Помислио сам прво да је реч о шали, али кад сам схватио да није, пиштољ који је био уперен према мени деловао ми је некако много већи него што је заиста био – прича уз осмех Вукчевић.

ЏИХАДИСТЕ ИЗ СРБИЈЕ СТИГЛА РУКА ПРАВДЕ: Ево на колико су осуђени због учешћа у рату у Сирији

Након што су га отмичари послали у реп авиона, присећа се некадашњи голгетер Будућности, покушао је да седне до голмана Радована Бујића.

„Кажем му да је авион отет, а он се грохотом смеје“

– Након што су нас отмичари послали у задњи део авиона дошао сам да седнем до Бујића, који је читао један од оних писаних романа који су се у то време продавали на киосцима. Кад сам му рекао: „Помери се Буја да седнем до тебе“, одговорио је: „А што, чоче, ти вазда седиш напред“. На то сам му рекао да морам да седнем назад јер је авион отет, на шта је почео да грохотом смеје. Кад је прочитао читав роман, Буја је, међутим, почео да се гласно чуди што још увек летимо и упитао ме: „Што не слећемо више?“. Кад сам му одговорио: „Ти ми не верујеш да је отет авион“ први пут сам у животу видео како се човеку од шока мењају боје лица све од жуте до зелене – прича Вукчевић, у црногорским фудбалским круговима познат по смирености и у оним ситуацијама када сви губе контролу, али и по бритком хумору.

Голман Будућности, срећом, није дуго био у шоку.

– Кад сам видео да је почео да га облива зној, рекао сам му: „Буја, није ништа страшно, не дирају никог. Видиш, возимо се“… – додао је Вукчевић уз опаску да је током лета било још доста епизода попут описане са голманом Бујићем, али не и оних драматичних какве се очекују у сличним ситуацијама.

„Ево ти, сине, јабука, отели су авион“

Нашем саговорнику у сећању се тако урезала и реакција његовог тадашњег саиграча Мирка Радиновића.

– Мирко је дуго спавао и кад се пробудио, жена која је седела до њега, дала му је јабуку и рекла: „Ево ти, сине, отели су авион“. Он је прво загризао, а онда му се „прекинуо филм“ све са комадом јабуке у устима и почео је да гледа около, јер му је ваљда необично било што авион празан до пола. Онда се подигао и гласно упитао „Јесу ли отели?“ – прича Вукчевић.

Он се сећа и да му је било необично што су неки путници могли несметано да иду у тоалет, док је већина ишла уз пратњу отмичара са пиштољем.

ДОМ СЕСТАРА ПЕТРОВИЋ ИЗ НИША ЗАВИЈЕН У ЦРНО: Пас као да је знао… Залајао, па зацвилео кад је пијани возач покосио Марију и Милицу

– Временом смо схватили да су ти који су несметано ишли у тоалет били чланови групе која је извршила отмицу. Међу њима је била и жена која је очигледно била са њима у комбинацији. То смо, наравно, пријавили полицији, захваљујући чему је читава група била ухапшена – додаје Вукчевић.

У отетом авиону били су и глумци, рок певачица, народни херој

У отетом авиону били су и глумци Миша Јанкетић, Жарко Лаушевић, Марко Николић, рок певачица Биљана Петровић, народни херој Милан Шијан и још неколико познатих личности из јавног живота тог времена.

– Певачицу Петровић сам видео јер је седела испред нас, али глумце нисам. Рекли су ми да су седели на задњим местима у репу авиона, али их уопште нисам регистровао, између осталог, зато што сам опет имао несрећу да сам се сместио након отмице уз врата код крила која се користе за случај опасности – прича Вукчевић.

Несрећна околност да је седео поред излаза за случај опасности, испоставило се, утицала је да управо наш саговорник отвори врата кроз, која су путници почели да беже из отетог авиона на аеродрому Ларнака.

– Са нама је у авиону била и једна пацијенткиња, која је лежала на носилима и како јој се стање погоршало, она је морала да буде изнета како би јој се пружила хитна помоћ, тако је бар рекао лекар. Због тога су задња врата била спуштена све са степеницама. Када су је изнели, у тренутку када су већ почели да подижу степенице, неко је викнуо пожар. Окренули смо се сви у том правцу и мени се стварно учинило да је букнуо пожар. Касније се испоставило се да је неко запалио комадић новина, али то је било довољно да се рашири дим по авиону и настане хаос. У тој фрци, ја сам отворио врата за излаз у случају опасности, изашао на крило, и одатле смо почели да трчимо како смо били на крају писте – присећа се историјског бега из авиона Вукчевић.

ПОТВРЂЕНА ПИСАЊА „ГОВОРИ СРБИЈА“ – Срђан Ного смењен у Дверима!

Бекство из авиона било је комично

И бекство из авиона, прича наш саговорник, имало је комичних детаља.

– Како сам ја изашао испод авиона, пре мене је почео да трчи ка аеродромској згради Момир Бакрач и то цик-цак. Кад сам стигли на безбедно, упитао сам га: „Што си трчао онако Момире?“. Одговорио ми је: „Можда пуцају, да ме не погоде“, прича уз шеретски осмех Вукчевић и додаје да је сличних детаља било још али да нису баш сви за медије и јавност.

Својевремено један од најбржих фудбалера Будућности признаје да је му бекство није лако пало у кондиционом смислу, иако је у то време био у топ форми.

– Били смо у форми, али није нам пало лако то трчање преко писте јер смо били незагрејани, а почели смо одмах да спринтамо. Како је авион био скроз на крају писте, спринт се одужио и добро нас је све пресекло – објашњава Вукчевић.

Врата кроз која су путници изашли из авиона, додаје он, није на правилан начин отворио, што је отежало бекство сапутницима који су се провлачили иза њега на крило авиона.

– Читао сам упутство које је стајало у џепу седишта, да бих знао како се отварају врата, али у таквим ситуацијама човек, ваљда, нема апсолутну контролу потеза па сам, уместо да их избацим напоље увукао унутра. Због тога су они, који су изашли иза мене имали доста проблема да се провуку – прича кроз смех Вукчевић.

„Ђе ћемо ође, мркли је мрак“

Идеја за бекство кроз излаз за случај опасности родила се, иначе, још док је авион био на аеродрому у Атини.

– Авион је након отмице пунио гориво и на атинском аеродрому. Док смо чекали да се та операција обави, у мрклом мраку јер су у авиону била погашена сва светла, Војо Вукчевић предложи да искочимо ту. На тај предлог сам му рекао: „Ђе, ћемо Војо ође, мркли је мрак. Ти ако си спреман, ајде крени први“. Баш тада сам и узео и погледао упутство и рекао му: „Ево ти како се отварају врата, само изађеш на крило“… Међутим, није се одважио да то уради тада, па смо то реализовали тек на аеродрому у Ларнаки – објашњава Вукчевић.

Он додаје да, када су отмичари схватили да су потпуно изгубили контролу, на аеродрому у Ларнаки, нису ни правили проблем приликом бекства, ни оним за трчање мање спремним путницима од фудбалера Будућности. Једини играч плаво-белих који се није прикључио „ванредном тренингу“ у Ларнаки био је тадашњи капитен екипе Петар Цацо Љумовић.

ИЗНЕНАДНИ ОБРТ: Трамп је изгубио Путиново поверење. Ево шта се догодило…

– Он је остао у авиону јер је једна од стјуардеса била његова блиска рођака, која га је замолила да је не оставља. Тако да је Цацо изашао из авиона међу последњима – завршава присећање Вукчевић уз опаску да када су обелодањени сви детаљи позадине отмице, било му је још јасније да то није била баш преозбиљна операција.

Предраг Видаковић из Ријеке помагао отмичарима/ФОТО: БРАНКО ХАБУШ / РАС СРБИЈА

Претње изралеских „фантома“ о обарању

Приликом отмице ЈАТ-овог авиона, иначе, три дугокоса младића из Хрватске су пилоту Љубомиру Зекавици наредили да летелицу усмери прво ка Бриндизију, па потом ка Израелу. Због недостатка горива авион је слетео на атински аеродром и то након много проблема јер грчке власти испрва нису допуштале слетање, док им је капетан Зекавица није поручио да ће због недостатка горива, авион приземљити у центру града.

Из Атине отети авион кренуо је према аеродрому „Бен Гурион“, али је након претње два изралеска „фантома“ да ће оборити летелицу ако почне слетање, морао да скрене ка Кипру.

ИСПОВЕСТ ОЦА КОЈИ ЈЕ ЗА 24 САТА ИЗГУБИО ОБА ДЕТЕТА Ни непријатељу не бих пожелео да изгуби две ћерке за дан!

У књизи „Отмице и удеси југословенских авиона“ др Вукосава Балевића објављен је комплетан списак путника у авиону YУ-АКФ.

У експедицији ФК Будућности у отетом авиону били су Радован Бујић, Зоран Никитовић, Славко Влаховић, Зоран Воротовић, Миомир Бакрач, Војислав Вукчевић, Бранислав Дробњак, Зоран Батровић, Жарко Вукчевић, Петар Љумовић, Мојаш Радоњић, Мирко Радиновић, Драган “Гузоњица” Вујовић, Драгољуб Брновић, Василије Калезић, Славенко Кузељевић, тренери Ђорђе Герум и Милутин Фолић, др Ђуро Мусић и физиотерапеут Љубомир Радуновић.

Занимљивост у вези са овом отмицом је да је, док је трајало бекство, посада авиона појачала до максимума расхладне уређаје због чега се кабина испунила паром што је отмичаре убедило да је у летелици заиста избио пожар.

Ко је отео авион

Авион су отели Боривоје Јелић и Мирко Крижић из Бјеловара, и Милан Прпић из Ријеке. План о отмици авиона смислили су наводно током робијања у затвору Лепоглава, а у акцији им је помогао и Предраг Видаковић из Ријеке.

(ХИТ ВИДЕО) ГУСАН РАСТЕРАО АМЕРИЧКЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ! Свет умире од смеха, ОВАКВУ СРАМОТУ САД НИКАД НИСУ ДОЖИВЕЛЕ!

Акцију је финансирао загребачки угоститељ Јосип Валентић, а логистичку подршку добили су од Јелене Докмановић из Бјеловара. Верује се да је управо Докмановићева унела оружје на титоградски аеродром, и потом мирно седела међу отетим путницима са којима је касније и побегла из авиона у Ларнаки!

Јелић је због отмице осуђен на осам година затвора, Крижић на пет, Прпић на три, Видаковић на две, а Валентић на годину и по. Због недостатка доказа Јелена Докмановић је ослобођена, а Вукосав Балевић у својој књизи тврди да је досије са суђења из непознатих разлога спаљен 1992. године!

Према неким спекулацијма у ову акцију била је уплетена чувена немачке терористичка групе Бадер-Мајнхоф. Ову сумњу подгрејало је сведочење Јелића у емисији „Голи живот“ у којем је испричао да се у затвору у Немачкој упознао са „неким људима“ из Бадер-Мајнхофа и под њиховим утицајем одлучио да отме авион како би направио скандал.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОГОВОРЕН САСТАНАК У ЧЕТИРИ ОКА: Лавров се са колегом из Северне Кореје састаје 10. априла, а ево о чему ће разговарати…

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ЕЛИТНА ЈЕДИНИЦА ЛНР: Народна милиција показала свој најјачи адут

ФОРЕНЗИЧАР ТВРДИ: Јелена је мртва довезена и бачена у канал

(ВИДЕО) ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: СВАКО ЗАЧЕЋЕ И СВАКО РОЂЕЊЕ СУ ДАР БОЖЈИ!

Извор: mondo

Оставите коментар