Printscreen
Друштво Србија

Сви беже од рада у пољу

Муке "Вршачких винограда" са проналажењем теренске радне снаге. Потребно им стотинак радника - имају свега 40.

ПРЕЉУБА ПОШЛА ПО ЗЛУ, СПАСАВАЛА ГА СУПРУГА: Због вибратора завршио у болници

ВРШАЧКИ виногради“, који у експлоатацији имају 807 хектара плантажа винове лозе, суочавају се са озбиљним проблемом недостатка теренске радне снаге. Посао захтева свакодневно ангажовање стотинак људи, али због незаинтересованости локалног становништва, тренутно имају свега 40 теренаца, који су запослени по уговору о раду. То им у великој мери отежава одржавање виногорја, које захтева константну негу.

ХАОС НА СЕДНИЦИ ВЛАДЕ – ПРЕМИЈЕРКА НУДИЛА ОСТАВКУ ЗБОГ УДАРА МИНИСТАРКИ?! Вучић одмах реаговао!

Резидбу лозе и везивање лукова некако успеју да заврше у оптималном року, док им највећи проблем представља берба. Тада им је потребно око 500 берача, али је њих немогуће наћи.

– То није проблем од јуче. Већ годинама се мучимо да нађемо било какву, а да не кажем иоле квалитетну радну снагу. Сви беже од тешког рада у пољу, без обзира на то колика је плата. То је, генерално, проблем у целој Србији – указује Петра Милановић Крајован, извршни директор „Винограда“.

ТЕШКА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА КОД ПЕЋИ! Аутобус слетео са пута, више од 30 повређених!

Стално су отворени да по уговору о раду на одређено време, који се константно продужава, запосле људе из Вршца и околине, али је одзив јако слаб, упркос великој стопи незапослености у том граду. Зато су приморани да ангажују раднике са стране, углавном са југа Србије, којима, пак, морају да плаћају и смештај и храну.

– И са њима је све теже, нарочито у време бербе јагодичастог воћа, која је плаћенија од бербе грожђа – додаје Петра.

Због недостатка радне снаге, тамо где могу, људе замењују машинама. Куповином два нова комбајна за бербу грожђа, делимично су премостили тај проблем.

ЗА СВАКОГ СРБИНА ТО ЈЕ ВЕЛИКА ЧАСТ: Ево који српски званичник једини иде на инаугурацију председника Путина!!

– Лане смо на тај начин обрали половину плантажа, али је остатак, ипак, морао да се бере ручно, јер комбајн не може да приступи свим површинама. Зато се не можемо одрећи теренаца. Успели смо само да смањимо њихов број, па сада бербу обавимо са око 200 берача – каже саговорница „Новости“.

Недостају им и трактористи. Догодине њих четворо иде у пензију, а нема ко да их замени. Иначе им је тај кадар у поодмаклим годинама. Зато су, гледајући дугорочно, успоставили сарадњу са Пољопривредном школом, која од пре две године поново школује руковаоце-механичаре пољопривредне технике. Школарци ће од септембра, када заврше обуку за вожњу трактора, у „Виноградима“ радити праксу, а најбољи од њих добиће и посао по завршетку школовања.

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ СВЕ ЈАЧА СИЛА! Лукашенко нам шаље ПВО системе, ракете и хеликоптере!

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ

СМЕР руковалац-механичар пољопривредне технике још није званично у систему дуалног образовања, због чега „Вршачки виногради“ неће бити у обавези да ученицима плаћају надокнаду за практичан рад. Директор пољопривредне школе Срђан Клиска, чак, сматра да у овом тренутку ни не треба тиме оптерећивати домаћу привреду, која се суочава са многобројним другим проблемима.

– Довољно је то што ти ђаци добијају бесплатно трогодишње образовање, обуку за Ф категорију и праксу, која ће им, ако су заиста добри, омогућити да одмах добију посао – каже Клиска.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пленковић: Дачић не зна историју

ЛОВРЕКОВИЋ: УДОВИЧИЋУ, НИЈЕ ТИ У ОПИСУ РАДНОГ МЕСТА ДА ПРОМОВИШЕШ „КОСОВО“

ИЗАЗОВ Пуна уста ментол бомбона и газирано пиће, ево шта ће се десити

ЗВАНИЧНО ПОТВРЂЕНО! Арканов убица је ипак убијен у Јужној Африци!

ЗАТВОРЕН УЛАЗ У ХРТКОВЦЕ: У село могу само мештани, полиција опколила место

(ВИДЕО) ЈЕДНОМ У 500 ГОДИНА Шокантна бујична поплава погодила Анкару!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun