Сусрет Путина и Трампа, извор: Спутњик
Америка Русија Свет

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О СУСРЕТУ ПУТИНА И ТРАМПА: Путин био доминантан!

Историјски сусрет председника две светске супер силе, Донланда Трампа и Владимира Путина, који се уместо као самосталан догађај ипак одвијао у склопу самита Г20 у Хамбургу, послужио је светским медијима као својеврсни меч за процену лидерских квалитета двојице саговорника.

Британски лист Гардијан анализирао је сусрет председника САД и Русије, Доналда Трампа и Владимира Путина, током њиховог састанка одржаног у петак на маргинама самита Г-20 у Хамбургу и закључио да није било сумње ко је шеф. Анализирајући посебно „говор тела“ двојице председника, Гардијан наводи да је „руски председник каменог лица јасно показао ко је тешка категорија на светској сцени“.

Аутор Џон Крејс подсећа да се први сусрет Путина и Трампа десио тог јутра у пролазу, у простору за ВИП званице конференцијског центра и да је Путин намеравао да се само на брзину рукује с америчким председником, заборављајући да „за Доналда Трампа не постоји нешто што се зове руковање на брзину“. „Председник САД је избацио лепљиву десну шапу, зграбио Путину руку својом левом руком и онда је пун ентузијазма пумпао прилично дуже него што би то некоме одговарало. Човек очигледно нема осећај за лични простор“, тврди новинар Гардијана за Трампа. Крејс даље наводи да се председник Русије, којег назива „Влад“, прилично незаинтересовано осмехнуо, „решен да не испадне надмудрен оваквим трећеразредним играма моћи“.

Наводи се да је Путин, до њиховог билатералног сусрета тог поподнева, већ био спремнији. За обавезно сликање пред новинарима двојица председника села су у фотеље један поред другог, са преводиоцима и званичницима који су седели поред. „Њихов говор тела тешко да је могао да буде гори. Доналд је био на ивици своје столице, покушавајући да се покаже као да контролише ситуацију. Владимир је седео смирено, желео је да озноји америчког председника и успео је. Није било сумње ко је шеф“, наводи се у тексту.

Извор: Russia Today

Доналду је било непријатно због дуге тишине и почео је да је испуњава речима. Било какве речи. „Имали смо врло… врло добре разговоре. Сада ћемо разговарати и очигледно је да ће се наставити“, рекао је Трамп, а Путин је погледао доле, покушавајући да се не смеје. Крејс пише да су „обојица имала преводиоце, али су Американци јасно заборавили да доведу преводиоца за енглески језик“. „Радујемо се због много позитивних ствари које се дешавају за Русију и за Сједињене Државе и за све на које то утиче. Одушевљен сам и част ми је што сам вас упознао, господине председниче“, рекао је Трамп.

Британски дневник наводи да је, кад је дошао ред на руског председника да говори, Путин најпре зурио у под, да му је глас ретко био гласнији од шапата, док је Трамп колутао очима, несигуран где треба да фиксира поглед. „Није био навикнут да се концентрише на више од 140 карактера истовремено. Чак и то је често борба“, оцењује британски дневник. „Разговарали смо телефоном, али телефонски позиви никада нису довољни. Драго ми је да могу да вас упознам лично. И надам се, као што сте рекли, да наши састанци дају позитивне резултате“, навео је Гардијан речи руског председника.

Иако је Гардијан био прилично оштар према Трампу, портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је данас да је председник САД Доналд Трамп оставио утисак ,,способног политичара“ приликом састанка са руским колегом Владимиром Путином. „Судећи по председниковом утиску, Трамп је веома ефикасна особа. Има потпуно стручно знање, веома је упоран и спретно користи чињенице“, рекао је Дмитриј Песков у интервјуу за „Росија 1“ телевизијски канал, преноси Тас. Песков је оптужбе о неспособности Трампа описао као „шизофрене ствари“, упоредивши то са таласом анти-руске хистерије на политичкој сцени САД.

Извор: РТС, Говори Србија

Оставите коментар