Izvor: Handout / NASA /
Uncategorized Занимљивости

Свемирска одисеја Војаџера траје већ четири деценије

Јесмо ли сами у свемиру? Пре четрдесет година научници НАСА покушали су да одговоре на то питање ласнирањем Војаџера, две беспилотне свемирске летелице које ће отпутовати даље од иједног људском руком направљеног објекта у историји. Они и даље путују.

Када су Војаџер 1 и 2 лансирани 1977. године у размаку од две недеље, научници су мало знали о спољним планетима Сунчевог система и тешко да су могли да замисле опсег своје предстојеће свемирске одисеје.

Нико од нас није слутио да ће након 40 година све и даље радити и да ће ово пионирско путовање још трајати“, рекао је Војаџеров пројектни научник Ед Стоун.

Војаџеров главни задатак било је истраживање Јупитера, Сатурна, Урана и Нептуна, али је у дубоки свемир, за случај сусрета с ванземаљцима, однео и причу о човечанству.

На обе летелице налазе се грамофон и златна плоча, направљена од материјала који ће трајати најмање милијарду година, са снимљеним кључним информацијама о човечанству и животу на Земљи.

На плочу је, између осталог, увршћено оглашавање китова, песма птица, песма „Јохннy Б. Гооде“ Чака Берија и Бетовенова Пета симфонија. Поздрави ванземаљцима снимљени су на 55 језика.

Покојни амерички астроном Карл Саган, један од водећих научника укључених у пројекат, замолио је свога сина Ника, којем је данас 46 година, да сними и свој глас.

„Поздрављају вас деца с планете Земље“, каже амерички дечак.

Укључено је и 115 фотографија, међу којима и Велики кинески зид, телескоп, залазак Сунца, слонови и мајмуни, возови и авиони, те мајка која доји дијете.

Чувајмо ту плаву тачкицу

Војаџер 2 лансиран је први, 20. августа 1977. с Кајп Канаверала, а ‘јединица’ две недеље касније с истог места. Због нешто краће путање Војаџер 1 временом је преузео вођство.

Време лансирања темпирано је како би се поклопило с ретким поравнањем планета какво се догађа једном у 175 година.

Војаџер је од почетка пројекта био суочен с многим изазовима, од скромног буџета до технолошких ограничења из 70-их година.

Један је пројектни научник тако обмотао Војаџерове каблове у алуминијску фолију, исту ону каква се користи у домаћинству, како би их заштито од ‘пржења’ у зонама велике радијације.

Ондашњи председник Ричард Никсон желео је да ограничи мисију на прелет покрај две планете и петогодишњи рок трајања, али су научници за сваки случај ипак испланирали дужу мисију.

Тај је космички двојац на Земљу послао фотографије какве пре нису виђене, међу њима и појединости с површине Јупитера и његове олује двоструко веће од целе Земље.

„То су тада биле далеко боље фотографије него што их је било какав телескоп са Земље могао снимити“, казао је научник Алан Камингс, који на пројекту ради од почетка, 1973. године.

Војаџер је открио и прве активне вулкане изван Земље, на Јупитеровом месецу Ији, и знакове поџемног океана на месецу Европа.

Показало се и да Сатурнов месец Титан има атрмосферу најсличнију Земљиној и да на Нептуновом месецу Тритону има ледених гејзира.

Захваљујући Војаџеру поново су се писали уџбеници из астрономије, а када на путањи више није имао планета које би могао да сусретне, Карл Саган окренуо је камере према Земљи. За последњи снимак планете с које је све кренуло.

Фотографије су снимљене на Дан заљубљених 1990. с удаљености од 6,4 милијарде километара.

Земља је изгледала као зрнце прашине, мања од једног пиксела у пространству свемира.

„Мислим да та перспектива наглашава нашу одговорност да чувамо ту плаву тачкицу, једини дом који имамо“, рекао је тада Саган.

Изван Сунчевог система

Војаџер 1 одлетео је даље него било која свемирска летелица, напустио је Сунчев систем пре четири године и налази се у међузвезданом простору 20 милијарди километара од Земље.

И његов брат близанац на том је путу и једина је свемирска летелица која је пролетела покрај све четири спољне планете Сунчевог система.

Камере већ дуго не раде, али осталих пет инструмената који свакодневно шаљу податке на Земљу још је у функцији.

Научници очекују да ће то трајати још барем деценију, док им потраје плутонијум који им је извор енергије. „Још је узбудљиво“, каже Стоун. „Стално откривамо нове ствари јер они путују онамо где нико није био“.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОКАНТНА фотографија ТЕКСАШКИХ ПОПЛАВА која је обишла свет

Јужна Кореја врши припреме за офанзиву на Север

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun