Public
Занимљивости

СВЕ О АНТИБЕБИ ПИЛУЛИ: Зашто Српкиње не користе оралну контрацепцију?

Орална контрацепција снижава ризик од карцинома јајника и ендометријума, има повољан ефекат на акне, снижава ризик од карцинома дебелог црева, ублажава болне менструације и смањује интензитет материчног крварења, а ублажава и симптоме перименопаузе.

Када упоређујемо број корисница оралне хормонске контрацепције у Србији с бројем корисница у Европи налазимо се при дну лествице. Томе увелико доприносе бројне предрасуде везане уз ризике и нуспојаве таквог облика контрацепције, па су многе жене уверене да ће се узимањем пилула угојити или добити акне. Др Снежана Јанковић, специјалиста гинекологије и акушерства МедиГроуп Дом здравља Дорћол, разбија ове предрасуде, али и наводи стварне ризике.

ШИПТАРИ НАПАЛИ СРБЕ: Има повређених

– Код нас се као контрацептивна метода најчешће користи превремени прекид сношаја, који је најмање делотворан и због чега имамо поражавајуће податке о броју намерних прекида трудноће. Званична статистика каже да се годишње уради око 17.000 намерних прекида трудноће, а незванична тврди нешто друго. Заправо, правих података о броју абортуса у Србији нема, јер приватне установе немају обавезу да пријављују ту интервенцију држави, а управо се код приватника уради највише тих интервенција. У складу са тим препорука је да се контрола рађања не спроводи намерним прекидима трудноће, већ применом доступних контрацептивних метода – каже др Снежана Јанковић.

ШОК! РЕШЕНА МИСТЕРИЈА!!! Роналдо објавио у којем клубу наставља каријеру!

Естроген и прогестерон

А ове методе су заиста разноврсне, од кондома, дијафрагме и цервикалне капе, спермицида, контрацептивног прстена, фластера, пилула, интраутериних уложака, до прогестинских импланта и хитне контрацепције.

– Орална контрацептивна средства популарно названа „пилуле“ су таблете које садрже синтетичке верзије женских полних хормона – естрогена и прогестерона и делују на спречавање овулације. Данашње пилуле имају мање дозе хормона него раније пилуле и самим тим мање нежељених ефеката. Намењене су здравим женама, непушачима, од ступања у сексуалне односе. Да би се проценила безбедност прописивања оралне контрацепције, потребни су одговарајући анамнестички подаци и обавезан гинеколошки и ултразвучни преглед, колпоскопија и ПАПА цитолошки преглед – наводи докторка.

(ФОТО/ВИДЕО) МИГРАНТ „СПАЈДЕРМЕН“ СПАСАО ДЕТЕ!!! За мање од минут се попео преко фасаде на 4. спрат

Пилуле нису безбедне када у анамнестичким подацима постоје:о Случајеви интравенске тромбоемболије у личној и породичној анамнези
о Мигренозне главобоље
о Хипертензија
о Хиперлипидемија (повишен холестерол и/или триглицериди)
о Дијабетес
о Кардиоваскуларна обољења
о Пушење
о Године старости (ризик за старије од 35 година које су пушачи)
о Поремећаји коагулације крви
о Случајеви карцинома дојке у породици

– Неки од наведених узрока представљају апсолутну контраиндикацију за примену оралне контрацепције, са чим ће вас упознати гинеколог на самом прегледу. Кориснице морају редовно да спроводе скрининг преглед на карцином грлића материце, због могућег пораста ризика за ову болест код жена које преко пет година узимају ову контрацепцију. Осим тога, не препоручује се примена „на своју руку“ – објашњава др Јанковић.

Заветници против шиптарског фестивала „Мирдита“!!! ЕВО ШТА СПРЕМАЈУ

Дуална заштита

Заблуде које прате антибеби пилуле су: угојићу се, пуне су хормона и штетне, појачаће се длакавост, пореметиће се циклус…

– Женама треба предочити да нема доказа да ова метода утиче на повећање телесне масе, а ни појаву појачане маљавости. Ипак, у споредне ефекте спада ванредно крварење које се може јавити код 20 одсто жена. Временом се оно смањује и престаје, тако да се из овог разлога у прва три месеца не саветује престанак узимања терапије – наглашава наша саговорница и додаје да су, с друге стране, неконтрацептивне предности бројне:

– Орална контрацепција снижава ризик од карцинома јајника и ендометријума (слузокоже материце), има повољан ефекат на акне, снижава ризик од карцинома дебелог црева, ублажава болне менструације и смањује интензитет материчног крварења, а ублажава и симптоме перименопаузе.

ОТКРИВАМО – ДА ЛИ СМО ТАМНИ ЗАТО ШТО СУ НАМ ТУРЦИ СИЛОВАЛИ ЖЕНЕ?!

Током саветовања о контрацепцији потребно је да се увек препоручи двојна заштита, саветује др Јанковић, те да се, због заштите од сексуално преносивих болести, истовремено користе изабрани метод контрацепције и кондом.

– Важно је планирати контроле да би се утврдило да ли се контрацепција примењује правилно и редовно, односно да ли је изабрани метод и даље безбедан, пожељан и потребан и да ли је дошло до евентуалних промена у личној анамнези – поручује гинеколог.

ПУТИН ПОЉАЦИМА: Хоћете америчку базу на нашој граници – УЗВРАТИЋЕМО!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Симоњанова шкотском политичару: А чудовиште из Лох Неса нисте видели?!

(ФОТО 18+) НИКАД ВРЕЛИЈА Заносна певачица се у педесетој години скинула потпуно гола!

Заокрет на Босфору: Хоће ли Турска купити руске ловце пете генерације

(ВИДЕО) АУТОБУС ВАН КОНТРОЛЕ НАПРАВИО ХАОС: Бежећи од директног судара у пуној брзини УЛЕТЕО У КАФИЋ НА ПУМПИ!

ЕПИЛОГ ШИПТАРСКОГ ДИВЉАЊА: ​Један Србин ухапшен, један завршио у болници ТЕШКО ПОВРЕЂЕН!

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri