Uncategorized

СВЕ ГРЕШКЕ „НЕМАЊИЋА“!

Историчари: Не може бити Стеван, већ Стефан јер је то име са значењем узвишеног вође. Немањину усвојену ћерку Рашку ниједан историјски спис не помиње.

ДЕВОЈКА ПРЕБИЛА МОМКА јер ју је преварио, ПОЛИЦИЈА ЈЕ ЈЕДВА САВЛАДАЛА!

Због трактора у кадру култног филма „Бој на Косову“ ово остварење из 1989. деценијама је тема спрдње међу филмофилима. Ипак, глумци су спасли ствар, па се оваква грешка сад препричава и као симпатична анегдота. Серија „Немањићи – рађање краљевине“ најављена је као историјски, али и технолошки спектакл за наше услове (Српски телеграф је писао да је буџет био 3,2 милиона евра), али су гледаоци у великим ишчекивањима остали на томе да коментаришу неуверљиву глуму и набрајају неопростиве грешке. Посебан шок у делу публике изазива чињеница да су консултанти ауторима били људи од струке, а међу тим гледаоцима је и историчар Божидар Кљајевић, који генерални утисак сумира у речи „танко“.ž

АКО НЕ ПО САВИ, ОНДА ПО ВУКУ

– Највећи проблем ми је језик и нека имена. Није Стеван, већ Стефан, то је име са значењем узвишеног вође. Друго, у то доба сви историјски списи бележе Неманиће, са н. Немањићи би у то време значило неке сиротане – истиче Кљајевић. Иако је рад да поверује да је млади редитељ модерним језиком хтео да буде пријемчив и новим генерацијама, каже да речи и изрази попут „ухапсити“, „никад не реци никад“ ипак не припадају том времену.

Кљајевић наставља, па каже да није задовољан ни сценама борбе, а за сцену у којој читава Немањина породица седи за истим столом, каже да може да је „прогута“ само због тога што је приказан интиман породични тренутак.

– Да је ту био званичник и најнижег ранга, жене и деца не би били ни близу. Мислим да, када ти је дат задатак да се бавиш нечим светим, поштено се припремиш и истражиш – закључује Кљајевић.

ИТАЛИЈАНИ ВРЕЂАЛИ СРБЕ И МИХАЈЛОВИЋА НА РАСНОЈ ОСНОВИ: Јавила се Синишина супруга, њен коментар је објаснио!

ИЗМИШЉЕНА ЋЕРКА

Још неколико телевизијских ветерана, али и познавалаца српске историје истиче да уз све „песничке слободе“ неке ствари из прве епизоде једноставно не иду.

– Језик у серији „Немањићи“ није ни говор 21. века већ сленг. „Територија“, „аргумент“, „бре“… све су то изрази који су у наш језик дошли много касније. Било би боље, ако би већ Савин језик био превише захтеван, да је говор прилагођен Вуковим правилима чистог, народног језика – понављају они за Српски телеграф и додају да се ипак серији треба дати шанса, па да наредне епизоде поправе утисак.

Када су историјске нелогичности и нејасноће у питању, саговорници наводе неколико примера. Наиме, Немања је приликом доласка у Ниш имао тридесетак година, а у серији видимо готово старца од шездесетак. Неслога са браћом јесте била бурна, али и кратког даха, па је бесмислено било посветити јој целу епизоду, скоро су једногласни историчари.

(ВИДЕО) Снимак који је престравио сваког младог родитеља: Медицинске сестре стискале главу бебе, играле се, снимале и вриштале од смеха

Величање папске круне

Многи гледаоци стекли су утисак да се самом најавом серије „Немањићи – рађање краљевине“ дала предност Стефану као првокрунисаном, а не Стефану Првовенчаном. Разлика је за мало боље познаваоце у томе што се првим велича круна која је дошла од римског папе, па тиме и утицај Запада.

– Гледаоци из епизоде ниси могли да схвате ни то да је Дубочица, код данашњег Лесковца, Немањи у руке дошла са миразом да би било ближе Грчкој. Назив Византија употребљава се тек од распада империје, а до тада се говорило Ромејско царство. А још већа замерка ауторима серије је што су у причу увели Немањину усвојену ћерку Рашку, коју ниједан историјски спис не спомиње – указује један наш саговорник.

За крст часни и три прста

Поклич „За крст часани“ налази се тек код Његоша, а сцена у којој се Стефан Немања моли Светом Ђорђу у пећини има неколико непомирљивих детаља: Немања је крштен по римском канону и тиме је католик, моли се склопљеним длановима, што је изразито католички пијетет, да би се потом крстио са три прста, што није био обичај у Срба све до Растковог монашења.

ЧУДО! Убице у „кавчанина“ испалиле КИШУ МЕТАКА, полицајка Марија која је била у колима НЕПОВРЕЂЕНА!

Златне виљушке

Уз неприличне изразе који су окарактерисани као „дорћолски сленг“, ту је и сцена у којој Дубравка Мијатовић у улози Ане Немањић кори синове „Опет једете рукама“, алудирајући на мит да су Срби први користили виљушке и ножеве на дворовима. Међутим, то је било тек у 15. веку, као што се ни поштапалица бре неће користити још 200 година у односу на радњу прве епизоде.

Није све у парама

Редитељ Срђан Драгојевић претходних дана је на Твитеру коментарисао да је серија пример политике „не таласај“, а јуче је на друштвеној мрежи написао занимљиво објашњење: „Знате како се ради велика серија озбиљног буџета? Не по тексту са конкурса већ – по позиву, где се сценариста плати озбиљно. Пет одсто од буџета серије или филма је – сценарио. Ако мора конкурс – зовеш пет писаца и сваком по 5х еура за – пилот. Па изабереш најбољи и идеш даље.“

(ФОТО) ОСЕТИЛО СЕ И У БЕОГРАДУ: Жесток земљотрес погодио Црну Гору! Људи у паници изјурили на улице!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СНИМАК ВАНЗЕМАЉСКЕ БАЗЕ НА МЕСЕЦУ: Могуће да једна велика сила убрзано сарађује са њима!

Преминула шестогодишња Лена

ДЕТАЉИ СТРАВИЧНЕ ТРАГЕДИЈЕ У КОЈОЈ СУ ИЗГОРЕЛЕ ДВЕ БЕБЕ: Откривен прави узрок пожара, мајка ипак била у кући кад је букнуо!

(ФОТО) 8 месеци након мистериозне смрти докторке Јелке: Породица не верује да је пресудила самој себи, ангажоваће страног детектива

Извор: Intermagazin

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
11°
Tue
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri