printscreen
Друштво Србија

СВАКИ ПРАВИ СРБИН ОВО МОРА ДА ЗНА: Ево зашто се сече Бадњак, а ОБИЧАЈЕ морате испоштовати за БЛАГОСТАЊЕ у кући!

Бадњак преко дана стоји напољу. У неким деловима Србије га облаче у кошуљу. Увече, пред вечеру, уноси се у кућу уз ритуал. Када га домаћин уноси у кућу, заједно са сламом, домаћица га посипажитом, а домаћин га ставља уз огњиште.

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА У СТАЈИЋЕВУ КОД ЗРЕЊАНИНА: Ивана (23) погинула у рођеној кући, настрадала у купатилу од струјног удара

Бадњак се сече пре изласка сунца. Домаћин са синовима или унуцима иде у шуму да сече бадњак, јер је обавезно да иде неко ко је млад. Дрво које се бира за бадњак је скоро увек млади храст или цер. Веома ретко, ако је такав предео, бира се јела или бор. Бира се младо и право стабло, величине толике да га домаћин на рамену може донети кући. Пре него што га посече, домаћин му се обраћа као да се ради о живој особи “Добро јутро бадњаче и честит ти Божић”.

ПРЕМИНУО ДРАГОСЛАВ ШЕКУЛАРАЦ: Одлазак друге Звездине звезде

У неким крајевима домаћин прво приноси дарове бадњаку, вино или мед, па потом приступа сечи. Први удар секиром је са истока. Бадњак треба исећи из три пута. Понегде се трећи ударац задаје са запада да би бадњак пао ка истоку и дочекује се на раме. Негде се пак пушта да падне непресечен у потпуности. Тада се ломљењем, увртањем и сукањем одвоји од корена а тај ломљени део се зове брада. Ивер који излеће од бадњака има посебно значење.У неким крајевима покушавају да га хватају у ваздуху док излеће. Ивер се користи у многе сврхе. У неким крајевима га стављају међу карлице- посуде где се држи кајмак “да би кајмак био дебео као ивер” или међу кошнице да пчеле буду заштићене од зла или у воду коју потом сматрају лековитом.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ШЕТАО ПСЕ, А ОНДА ГА УБИЛИ БЕЗ МИЛОСТИ! Телохранитељ Петра Порошенка пао мртав после једног ударца!

Када се за бадњак иде организовано, испред села, тада се прангијама и пушкама огласи одлазак у шуму, изабере у шуми храст који се претходно освешта и залије вином и медом. Поред чеза или кочија момци јашу неоседлане коње и чине велику веселу поворку која гласно објављује свој одлазак по бадњак.

Бадњак преко дана стоји напољу. У неким деловима Србије га облаче у кошуљу. Увече, пред вечеру, уноси се у кућу уз ритуал. Када га домаћин уноси у кућу, заједно са сламом, домаћица га посипа житом, а домаћин га ставља уз огњиште.

Бадњак се, у неким крајевима, прво целива и маже медом. Потом се пали и приступа се “џарању”. То је обичај чачкања и распаљивања пламена који је код храста карактеристичан по искрама које искачу из пламена.

СНЕЖАНА СЕ НЕ БУДИ! Њеног вереника је на лицу места БМЊ-ом убила богата сликарка из Црне Горе, А ОНА ЈЕ ВЕЋ ПЕТ И ПО МЕСЕЦИ У КОМИ!

Хришћанска симболика бадњака

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину где је рођен Исус и које је праведни Јосиф заложио да угреје хладну пећину. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Такође, бадњак је најава Часног крста Христовог.

Паганска симболика бадњака

Према историчару религије Чајкановићу, бадњак представља божанство своје врсте које се спаљује да би поново оживело. Према Дробњаковићу, он је битан моменат што се при Бадњој вечери призивају “домаћи покојници” што говори о вези са култом покојника. Поготово што је трпеза посна, служи се на слами и не поспрема се три дана већ само додаје. Други аутори истичу посебну улогу бадњака као неку врсту заштитника огњишта. Бадњак је повезан са сунчевим циклусом и потиче из култа поштовања сунца. Спаљивањем храста (светог дрвета) се из ватре рађало ново сунце и зато је прослављано у кругу огњишта.

Бадњак код других народа

АМЕРИКА У КОЛАПСУ! 800.000 радника без плате, Вашингтон опустео, ТРАМП СЕ ПОТПУНО ПОГУБИО!

Иако се мисли да је култ бадњака аутентично словенски, он је раширен свуда по Европи. Више аутора тврди да је познато да су Келти палили храст као део култа чекања следећег лета. Од њих је то остало присутно дуго на британским острвима а познато је међу многим европским народима.

Срби и Русини ложе бадњак. Руси и Бугари ложе јелку, а некада су ложили храст (Бугари су га звали бдник). Французи као бадњак ложе трешњино дрво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАКРОН ПИСАО ВУЧИЋУ: Радујем се посети Србији!

Србија ће за Божић бити окована белилом и ледом: Ево када почиње да пада снег који неће стати 4 дана!

Aпокалиптични сценарио „Блумберга“ за 2019: Путин ће задати коначан ударац западу

(ВИДЕО) НАСИЛНИК ЈЕ ТУКАО ДЕВОЈКУ НА УЛИЦИ, а онда се појавио ПОЗНАТИ УЛТИМАТ ФАЈТЕР!

Kurir.rs/Opanak.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
30°
Sat