pixabay.com
Економија Србија

СВАКИ ЧЕТВРТИ СРБИН РАДИ НА ЦРНО! Држава објавила рат фирмама које НЕ ПРИЈАВЉУЈУ РАДНИКЕ!

Чак 637.000 људи у Србији ради без уговора, а 220.000 запослених нема здравствено осигурање. Да бисмо то сузбили, шаљемо инспекције које ће кажњавати све послодавце који не пријављују раднике, каже министар за рад Зоран Ђорђевић.

Сваки четврти радник у Србији ради на црно, а чак 22 одсто оних који нису пријављени обавља послове у нерегистрованим фирмама, показују подаци Републичког завода за статистику. Због овакве статистике држава је чврсто решила да стане на пут „дивљим“ послодавцима, па су најављене ригорозније контроле него икада.

Статистика каже да 637.900 грађана ради без икаквог уговора, а да скоро 220.000 оних који имају уговоре о раду немају здравствено осигурање.

Мобилни тимови

Министар за рад, запошљавање и социјалну политику Зоран Ђорђевић најавио је да ће Пореска управа и Инспекторат рада до краја недеље потписати уговор који предвиђа да две инспекције заједно контролишу да ли компаније држе непријављене раднике.

– Сузбијањем рада на црно очекујемо да се додатно смањи број незапослених. Заједничка инспекција Пореске управе и Инспектората рада имаће мобилне тимове који ће на лицу места проверавати да ли су радници пријављени код послодавца. Уколико не раде по пропису, послодавци ће морати да плате казне и добијаће упозорења у зависности од тога у каквом су статусу радници – објаснио је Ђорђевић.

Стручњаци сматрају да је оваква ситуација поражавајућа и за послодавце, раднике, али и читаво друштво. Лука Шакић из Уније послодаваца каже да постоји више начина помоћу којих се послодавци извлаче да не би платили порез.

– Постоје радници који у истој фирми раде додатне послове за готовину, која им се даје у кешу. Такође, често запослени један део своје плате примају на рачун, док други део узимају на руке. Доста њих нису уопште пријављени и њихов послодавац им не уплаћује ни здравствено осигурање – каже Шакић и додаје да је рад на црно лош како за раднике, који остају без радног стажа, тако и за државу, која не наплаћује порезе и доприносе.

Раде преко задруге

Са њим је сагласан и Александар Живковић из Удружења за заштиту запослених. Он каже да је доста радника који раде на црно запослено преко разних агенција за запошљавање.

– Највећи проблем представља то што је доста радника запослено преко разних омладинских задруга, а да притом Закон о агенцијама није дефинисан и не штити раднике од израбљивања. Често радници који нису пријављени потписују и Уговор о пробном раду или се воде као волонтери. Има заиста пуно начина на које послодавци могу да заобиђу плаћање доприноса – објашњава Живковић за Информер.

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

 

Удаје се наша најлепша политичарка, венчава је Амфилохије!

Дачић: Србија за билатерално решавања питања разграничења с Хрватском

На помолу нова криза у Македонији: Заев оживео „Тиранску платформу“

Српска правница тужи британски КФОР због допуштања злочина над Србима

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue