Фото: mod.gov.rs
Uncategorized

Сусрет министара одбране Србије и Мађарскe

Министар одбране Србије Александар Вулин разговарао је са мађарским колегом Иштваном Шимичким о сарадњи у области одбране, мигрантској кризи и о заједничкој борби против тероризма.

После састанка, одржаног у Градској кући у Суботици, Вулин је захвалио свом мађарском колеги на срдачном и искреном односу који Влада Мађарске има према Републици Србији.

„Односи наших народа дуго, дуго у историји нису били на овако високом нивоу. Чак и лични односи председника Републике Србије и председника Владе Мађарске, господина Вучића и господина Орбана, су нешто што значајно доприноси односима и наших влада и наших народа“, истакао је Вулин.

Он је додао да војске Србије и Мађарске имају изузетну сарадњу, а посебно и обавештајне службе две земље када је у питању борба против илегалних миграција и када је у питању борба против тероризма.

„Србија је веома одговорна земља и терет мигрантске кризе не пребацује на своје суседе. А борба против тероризма је један од наших безбедносних приоритета. И за нас је свеједно коме то терористи прете – да ли је то Србија или било која друга земља. За нас су они подједнако непријатељи“, нагласио је Вулин.

Он је истакао да ће у септембру Војска Србије и Војска Мађарске имати две заједничке вежбе на нашој територији и изразио је наду да ће му се и министар придружити у заједничком посматрању.

Вулин је, такође, Влади Мађарске захвалио је и на томе што су њени војници и даље присутни у великом броју у саставу КФОР-овог контингента на Косову и Метохији.

„За нас смањивање КФОР-а на Косову и Метохији неприхватљиво, као и укидање мисије и захвални смо што Мађарска има 373 војника у саставу овог контигента“, додао је Вулин.

Вулин се посебно осврнуо на актуелне дипломатске напоре Србије.

Фото: mod.gov.rs

„Ми се такође надамо да ће Влада Мађарске подржати наш став да Космету нема места ни у УНЕСЦО-у, а ни у Интерполу. Захваљујем се такође Влади Мађарске када су у питању мировне мисије где заједно наступамо и где ћемо наставити да сарађујемо. Наша сарадња у области војног образовања, у области различитих обука, само ће наставити да расте и ја сам сигуран да ће наши народи имати осећај добрих суседа, добре сарадње“, рекао је министар Вулин.

Он је истакао да је Србија поносна на своју мађарску мањину, на то како се развија, колико воле своју земљу, колико воле Мађарску.

„Ми смо поносни што можемо да кажемо да на највишем могућем нивоу водимо рачуна о њиховим правима и што су заиста прави мост између Србије и Мађарске. Баш као што сам сигуран да и мој колега тако мисли о српској мањини у Мађарској.“

Министар одбране Републике Мађарске Иштван Шимичко честитао је министру Вулину на именовању и пожелео много успеха у будућности.

Говорећи о састанку, он је истакао да су се у разговору дотакли више важних питања билатералне сарадње.

Поред конкретних питања везаних за војну сарадњу разговарали су и о миграционој кризи, и он је истакао да је Србија прихватила велики терет везан за мигрантску кризу.

Сложили су се да морају што више сарађивати како би обезбедили безбедност својим грађанима.

„Разговарали смо о историји и о будућности. И ми смо се сложили да је наша заједничка будућност само у обостраној сарадњи. И српска и мађарска влада су апсолутно привржене тим циљевима, а мађарска мањина у Србији и српска мањина у Мађарској су апсолутно заједнички именитељ који јачају сарадњу наше две земље“, рекао је Шимичко.

Мађарски министар је позвао министра Вулина да званично посети Будимпешти крајем ове године.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нове америчке ракете су поклон за Путина

БРУКА: Хрвати признали да нам продају шкарт робу

АЛБАНАЦ УБИО СРБИНА У БЕЧУ: Забио му нож у груди, другог ранио у стомак

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri