pixabay.com
Економија Србија

Суша узела данак, штета на житарицама 600 милиона евра

Директор "Жита Србије" Вукосав Савковић каже за РТС да је суша највише погодила кукуруз, затим соју, шећерну репу и нешто мање сунцокрет.

Вукосав Савковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је ово шеста суша у последњих 18 година и да није најгора, али да није за потцењивање.

„Према нашим истраживањима, штета у овом тренутку изнози око 600 милиона евра“, рекао је директор „Жита Србије“.

Што се тиче утицаја на цене пољопривредних производа, Савковић истиче да суша није глобална већ регионална и да је то комбинација која најмање одговара пеоизвођачима.

Прецизира да је суша погодила средњи ток Дунава и да је Србија ту највише страдала, јер су остале земље региона само делимично погођене сушом.

На светском тржишту цена пада, а домаћи ратари очекују много мањи род, указује Савковић.

Каже да се цене које важе у свету преносе и на домаће тржиште житарица, која је берзанска роба.

Када би домаће цене порасле, дошло би до пораста увоза и нивелације цене, објашњава Савковић и додаје да простор за разлику у светским и домаћим ценама постоји само у разлици у трошковима транспорта.

Што се тиче изградње система за наводњавање, Савковић каже да улагање у изградњу система има два дела – потребно је да држава изгради канале а да произвођачи набаве опрему и учине да вода стигне до њива.

Наводи да се наводњавањем, у оваквим годинама, приноси подижу 2,5 до три пута, а у „нормалним“ годинама просечан принос је већи од 50 до 100 посто.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Стефановић у Москви

Пјонгјанг тражи да СБ УН размотри питање војних вежби Јужне Кореје и САД

Кина проширује БРИКС — позивнице добило пет земаља

Погледајте у ком граду у Србији живе НАЈИНТЕЛИГЕНТНИЈИ ЉУДИ

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri