commons.wikimedia.org
Свет

Сукоб неонациста и полиције у Шведској, 30 ухапшених

Један полицајац је повређен, а 30 особа је ухапшено у сукобу неонациста са полицијом током марша екстремног десничарског покрета Нордијски отпор (НМР) у Гетеборгу, саопштила је полиција.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

На маршу који је организовао НМР окупило се најмање 600 присталица, који су носили црну одећу, а неки од њих су носили шлемове и држали штитове, као и зелено-беле заставе покрета, преноси АП.

Уочи скупа, полиција је упозоравала људе да се не понашају на начин који подсећа на демонстрације немачких нациста одржаване 30-их и 40-их година прошлог века.

Полиција је саопштила да је међу ухапшенима била и једна особа која је у лице шутнула једног полицајца и две особе које су носиле ножеве.

Како се наводи, заустављено је и 20-ак грађана Данске и Немачке на око 400 километара од Стокхолма, који су желели да се придруже маршу.

Шведски суд интервенисао је уочи одржавања скупа и скратио трасу марша за око километар, као и време одржавања за један сат, како би се избегао сукоб са навијачима фудбалског клуба у оближњој арени.

Полиција је, у очекивању насиља позвала појачање из свих полицијских станица у Шведској и додала 350 привремених кревета у полицијску гаражу.

Како се наводи, у Шведској, чланство у нацистичким организацијама није забрањено и НМР је добио дозволу полиције за одржавање марша. НМР, која отворено промовише антисемитску доктрину планирао је да током марша прође поред синагоге у центру града.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

У сребреничком вртићу поново проблеми

ПАЖЊА: У току је СПЕЦИЈАЛНИ РАТ против српског министарства одбране!

Кркобабић: Повишице најпре пензионерима

СВАЂА, ПЕСНИЧЕЊЕ ПА ПРЕБИЈАЊЕ: Погледајте тучу шиптарских посланика у студију ТВ Клан Косова

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
28°
Sat