Друштво Србија

Суд: Процес за рехабилитацију Недића при крају

Поступак по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића ближи се крају, кажу за "Танјуг" у Вишем суду у Београду.

Следеће јавно рочиште заказано је за 26. март, када је планирано саслушање последњег предложеног историчара Александра Стојановића.

ВАДИТЕ ДЕБЕЛУ ГАРДЕРОБУ, ПОСМРЗАВАЋЕМО СЕ: Широм Србије облачно и све хладније, а ево какав је викенд пред нама

Овај поступак је инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност почела у децембру 2015. године, од када је суд саслушао четири сведока и пет историчара.

У суду кажу да је остало да се испита још један историчар, па ако предлагачи рехабилитације не буду имали нове предлоге, његовим испитивањем доказни поступак би требало да буде окончан.

(ФОТО) ЗАВЕТНИЦИ ПОНОВО УДАРИЛИ на прозападне НВО!

Суд такође очекује окончање ванпарничног поступка, проглашења несталог лица за умрло – Божидара Недића, иначе оца предлагача рехабилитације Александра Недића.

Предлагач рехабилитације је Недићев праунук.

Иако није испитано много сведока, поступак је у више наврата био укочен по пар месеци због прибављања одређене документације од служби безбедности и расправе о њима, као и због захтева јеврејских општина да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу.

(ФОТО) НЕВИЂЕН ХОРОР: Иван (19) одсекао себи руку и ногу, а да није ни писнуо!

Суд међутим право мешања није дозволио, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будући да је ово „једностраначки поступак“ који се води по правилима ванпарничног поступка и нема „друге стране“.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

(ВИДЕО) НОВИ ПУТНИК КРОЗ ВРЕМЕ СТИГАО ИЗ 3300. ГОДИНЕ: Дошао је право из застрашујућег рата, а ево шта има да нам поручи

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

РЕКЛАМА
МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: Одговор Женама у црном, ЛДП, Саши Јанковићу, Наташи Кандић и њиховим подружницама

Одговор Женама у црном, ЛДП, Саши Јанковићу, Наташи Кандић и њиховим подружницама.

Posted by Милица Ђурђевић Стаменковски on Friday, 23 February 2018

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Москва: Закон о Донбасу скандалозан, Запад да реагује

(ВИДЕО) Заветници: Једини не водимо прљаву кампању, јер имамо програм

Трамп прети Северној Кореји „фазом два“

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun