Pixabay
Друштво Србија

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ Пола Србије пије лекове који могу да ИЗАЗОВУ РАК! Уколико приметите ове промене – ТРК КОД ЛЕКАРА!

Медикамент спада у такозване диуретике

Тачи са Путином може да се договори само о азилу: Приштина ишарана графитима „Север није Крим“

Лек који је у изузетно широкој примени у Србији јер се даје скоро свим пацијентима који су оболели од хипертензије, а садржи активну суспстанцу хидрохлортиазид, може да изазове такозвани немеланомски рак коже, последње је упозорење Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) свим здравственим радницима у земљи.

У тој највишој институцији за лекове у Србији саветовали су да пацијенти који пију тај лек прате све промене на својој кожи и одмах обавесте лекара уколико примете неуобичајне појаве.

УЖАС! ДЕВЕТОРО ПОВРЕЂЕНО У ДИРЕКТНОМ СУДАРУ: Возач камиона возио левом траком, па НАЛЕТЕО НА КОМБИ ПУН ПУТНИКА!

„Лек пију скоро сви оболели од хипертензије“

Кардиолози кажу да тај лек прописују, уз осталу терапију за лечење високог притиска, оболелима како би се избацио вишак течности из њиховог организма. Медикамент спада у такозване диуретике, чије се дејство испољава тако што се избацивањем сувишне течности из тела снижава крвни притисак и смањују отоци настали од задржавања те течности.

Према истим подацима, почетна доза за хипертензију је 12,5 милиграма, а она се постепено може повећавати док се не постигне жељени резултат.

Недавна статистика каже да у Србији од повишеног крвног притиска болује половина одраслог становништва, око 47 одсто, док сваке године од болести срца и крвних судова умре више од 50.000 људи.

Управо због толико широке употребе Агенција је у уторак, заједно са носиоцима дозвола за стављање тог лека у промет, упутила писмо здравственим радницима о ризику „од немеланомског карцинома коже повезаног са применом хидрохлортиазида“.

(ВИДЕО) ЗАСВИРАО ЈЕ У ГРАЧАНИЦИ СА БГ СИНДИКАТОМ, А МНОГИ СУ ОВОГ АРХИМАНДРИТА ПРЕПОЗНАЛИ ОДМАХ! Био је популаран глумац и музичар, а онда се ЗАМОНАШИО и шокирао пријатеље!

То су у АЛИМС потврдили за „Блиц“, а у обавештењу здравственим радницима пише да су фармакоепидемиолошка истраживања показала да постоји повећан ризик од немеланомских карцинома коже – базоцелуларног и планоцелуларног карцинома код излагања високим кумулативним дозама тог лека.

„Пацијенти редовно да прегледају кожу“

„Пацијенте који примењују хидрохлортиазид, сам или у комбинацији са другим лековима, потребно је обавестити о ризику од немеланомских карцинома коже и саветовати им да редовно прегледају кожу због могућег настанка било каквих нових лезија, односно повреда коже или промена већ постојећих лезија, као и да о свакој сумњивој кожној лезији одмах обавесте свог лекара“, стоји у упозорењу АЛИМС.

Како даље пише у обавештењу здравственим радницима, сумњиве кожне појаве требало би одмах да се прегледају, а према потреби може да се узме узорак такве промене за хистолошки преглед.

Осим савета лекарима да кажу пацијентима да ограниче сунчање и излагање УВ зрацима, неопходно је да лекари „пажљиво размотре употреба хидрохлортиазида код пацијената који су раније имали карцином коже“.

Захарова се огласила због изјаве после сусрета Путин-Тачи

У АЛИМС су подсетили лекаре да би требало да пријаве сваку сумњу на нежељене реакције на лек Националном центру за фармаковигиланцу или нежељена дејства лекова.

„Лек оболелима дајемо већ годинама“

Проф. др Миљко Ристић, чувени српски кардиохирург, каже да се тај лек у широкој примени и да се даје људима који су оболели од хипертензије.

– То је један од класичних лекова који се даје последњих година, а и дуже, за лечење хипертензије. Сви лекови који се употребљавају за лечење високог притиска, али и других болести, имају своја нежељена дејства. Она се редовно бележе и констатује се њихова учесталост. Обавеза њихових произвођача је да обавесте кориснике, односно пацијенте, о томе. У зависноти колико и какавих нежељених дејстава лек има он може да буде и повучен из употребе – објашњава проф. др Миљко Ристић.

ХВАЛА! Нова забрана: Индија „нокаутирала“ такозвано Косово!

Према његовим речима, овај лек и даље може да се користи јер није повучен с тржишта, а лекови који се користе за избацивање течности из организма код оболелих од хипертензије, неопходни су.

– Агенција за лекове требало би да обавести грађане који су то алтернативни лекови, а којих има на тржишту – наводи проф. др Ристић.

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У РУШЊУ! Горан и Славица су се посвађали, а онда је кренуо ХОРОР! Комшије изнеле ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ

Како он објашњава, добро је што је АЛИМС позвала задравствене раднике да пријаве све сумњиве појаве током примене лека јер, ако се рак коже открије на време, онда он може да буде излечив.

– Пацијенти оболели од кардиоваскуларних болести имају и хипертензију јер је управо она узрок тих болести. Водећи смо у Европи већ деценијама по броју умрлих од кардиоваскуларних болести. У Србији око 55 одсто пацијената умире од кардиоваскуларних болести, док 45 одсто њих од свих других – каже проф. др Ристић.

КАПЕТАН ДРАГАН ОСТАЈЕ У ЗАТВОРУ, УСТАШЕ ОДБИЛЕ ЊЕГОВ ЗАХТЕВ ДА УСЛОВНО ИЗАЂЕ НА СЛОБОДУ!

Две велике студије

Како је објављено у писму АЛИМС здравственим радницима, лекови који садрже хидрохлортиазид имају широку примену у лечењу хипертензије, као и код лечења отока који су повезани са срчаним и другим болестима, али хроничне инсуфицијенције или слабости срца.

Како се наводи, Комитет за процену ризика Европске агенције за лекове (ЕМА) проценио је доступне изворе података два фармакоепидемиолошка испитивања, а која су недавно спроведена, са данским националним изворима података, укључујући Дански регистар малигних болести и Национални регистар лекарских рецепата, а који су показали да, у зависности од кумулативне дозе, постоји повезаност између примене хидрохлортиазида и немеланомских карцинома коже.

НЕЗАПАМЋЕНА ХРАБРОСТ ОВОГ ЧОВЕКА СЕ И ДАНАС ПАМТИ! Бошко Перић Пеша, ШЕСТ ПУТА РАЊАВАН, креће у своју последњу акцију да спасе 70 опкољених СРПСКИХ ВОЈНИКА!

Дат је пример да кумулативна доза од 50.000 милиграма одговара дози од 12,5 милиграма хидрохлортиазида дневно, примењиваној редовно током 11 година.

А, то је, како се наводи у упутству за лек почетна доза која се даје пацијентима.

Писмо унука француског генерала Макрону: Срам ме је пред Србијом и што сам служио својој млитавој држави

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Први пут у историји: Русија домаћин Светског првенства у одбојци 2022.

(ФОТО) ИСТИНИТА ПРИЧА Срби овде масовно иду: Загледајте се у очи Свете Петке, она ће вам погледати у душу и знаћете шта да чините

(ВИДЕО) ПОЛИЦАЈАЦ КРВНИЧКИ ТУКАО НАВИЈАЧА! Снимак из Алжира згрозио свет!

ВОЂЕ ЛЕВИЈАТАНА НА УСЛОВНОЈ: Буханац и Бихали пуштени на слободу, суд одбио притвор

(ВИДЕО) ПЛАВУША ПОКУШАЛА ЕГЗИБИЦИЈУ: Све је било у реду док није дотакла површину језера

КЉУЧНИ ДОКАЗИ О КОРУПЦИЈИ ФБИ добио телефонске разговоре и мејлове Јеремићевог партнера! Вук страхује као никад!

Извор: Blic/Alo.rs/M.Ž.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Mon
29°
Tue
29°
Wed
29°
Thu