Printscreen
Друштво Србија

СТРШЉЕНОВИ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ ПО СРБИЈИ Број пацијената се не смањује, угрожени су сви, а откривен је узрок зашто их ове године има више него икада!

Блага зима и топло лето довели су до повећања броја стршљенова широм Србије. Здравствене установе бележе пораст броја пацијената који траже помоћ након убода тог инсекта, који може да буде и фаталан, посебно за оне који су алергични.

Експлозија у центру Доњецка

Досад је због убода стршљенова преминуло двоје људи, док је једна жена била у критичном стању јер ју је уболо више од стотину тих инсеката. Пре две недеље, рој стршљенова напао је дечака и девојчицу у планинском селу Нови Глог код Трговишта. Сестри и брату од 11 и 12 година, којима је здравље било озбиљно нарушено, помоћ је указана у болници у Врању. У Куршумлији је чак 240 пацијената за само два месеца затражило помоћ лекара због убода стршљенова.

Докторка Невена Вучковић, начелница хитне службе Дома здравља у Куршумлији, каже  да се број пацијената који се јављају због убода стршљенова драстично повећао у односу на раније године.

(ФОТО) СКАНДАЛ У КОТОРСКОМ СУДУ! Судија и сведоци сву кривицу свалили на Српкињу!

– Број пацијената који се јављају због убода стршљенова и даље се не смањује. Дневно нам се обрати и до десет људи. Срећом, нису то толико тешке реакције и све се заврши како треба. Они који су алергични добију терапију, а уколико је само локална реакција, односно реакција на месту убода, дамо савет како да поступају. Евидентно је да је више стршљенова ове него ранијих година, па тако и пацијената који нам се обраћају због убода тих инсеката – наводи Вучковићева.

Како је казала, пацијенти су углавном са села, а берачи воћа су највише изложени опасности.

У Заводу за биоциде и медицинску екологију потврђују да је повећан број стршљенова.

АРИФИ ПРЕТИ КРВАВИМ СУКОБОМ: Или ће се цела „Прешевска долина“ припојити Косову или ће АЛБАНЦИ НАСТАВИТИ РАТ СА СРБИЈОМ!

– Ове године је забележен повећан број стршљенова услед изузетно топлог и влажног лета, а нарочито због благе зиме, што је допринело повећаном броју преживелих оплођених матица стршљенова, које су оснивачи нових колонија наредног лета – истичу у Заводу.


Уклањање стршљенова и до 9.000 динара

Због опасности од убода стршљенова, њихово уклањање најбоље је препустити стручним особама. Према ценовнику „Ветерине Београд“, који је истакнут на сајту те установе, уклањање гнезда стршљенова износи 3.000 динара. Иста услуга код приватника кошта између 1.800 до 9.000 динара.


У Заводу објашњавају и да због тога што стршљенови не спадају у штетне организме, а нису ни такозвани вектори заразних болести, не спроводи се њихово сузбијање, односно редукција бројности. Међутим, наглашавају и да је уклањање стршљенова неопходно уколико њихово присуство представља опасност по здравље људи и угрожава активност грађана.

– Пошто стршљенови спадају у опнокрилце, као и осе, пчеле и бумбари, већина инсектицида широког спектра дејства, као што су пиретроидни препарати, могла би да се користи против тих инсеката – додају у Заводу.

(ФОТО) Руски специјалци у Србији: Задатак од 20 милиона долара, а вреди и много више

Стручњаци из Завода саветују да је најбоље избегавати прилазак њиховим гнездима и не узнемиравати их. Уколико се грађани ипак одлуче за хемијско сузбијање, како истичу, најбоље је да то чине у вечерњим часовима, уз обавезну заштитну пчеларску опрему и препаратом са брзим деловањем.

Најбоље је да се након убода јавите лекару

Убод стршљена је болан због дугачке жаоке. Обично није фаталан и углавном се све заврши отоком, који траје и неколико дана. Међутим, ако дође до напада роја или стршљен убоде онога ко је алергичан, може доћи и до анафилактичког шока, односно алергијске реакције. А тада је читава ствар много опаснија јер може довести до смртног исхода уколико се не реагује на време, односно, уколико се алергијска реакција не сузбије такозваном антишок терапијом.

Јељцин о повратку Крима у састав Русије: „Они желе да га врате… То је грађански рат“

– Увек је боље да се, уколико дође до убода стршљена, грађани јаве лекару, за сваки случај. Они који знају да су алергични или они који примете било какву промену или алергијску реакцију након убода, не треба да чекају ни секунд, већ треба хитно да се јаве лекару или да позову Хитну помоћ – објашњава докторка Невена Вучковић.

У СОБИ ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈА СЕ УБИЛА У ПОПОВЦУ ПРОНАЂЕНИ ЦРТЕЖИ ЂАВОЛА И ЛИЦА БЕЗ ОЧИЈУ! Кренула да се види с друштвом, отац је пронашао обешену о орах, на 30 метара од куће!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Фејсбук открива сукоб Тачија и Харадинаја због дијалога с Београдом

ИЗВОЗ ОДБРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ У 2017. ЧАК 569 МИЛИОНА ДОЛАРА: Очекује се да ће ове године бити већи од 600 милиона

СВАШТА Отишли да летују на Јадрану, хтели да се паркирају испред кафића, уследио ОПШТИ ХАОС, бежали су као без главе!

Лавров: Нема сумње да се у Идлибу спрема провокација с хемијским оружјем

„НАЈБОЉИ НАЧИН ДА ИХ УГУШИМ…“ Мајка (23) убила своје две бебе! Оно што је полиција нашла у њеном рачунару, леди крв у жилама

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun