Printscreen
Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Угрожен живот више од 95 одсто људи у свету

Више од 95 одсто светске популације удише опасно загађен ваздух с тим да су људи у земљама у развоју у двострукој опасности јер загађен ваздух удишу изван и унутар својих домова.

Криза са загађеним ваздухом дошла је у центар пажње откако се спроводе прецизнија мерења. Загађен ваздух узроковао је смрт 6,1 милиона особа у 2016. години при чему предњачи спољашњи ваздух који је одговоран за 4,1 милиион смрти, показала је студија Хеалтх Еффецтс института (ХЕИ).

ПРИШТИНА РУШИ ПРЕГОВОРЕ: Готово је, сад морамо у завршну фазу!

Проблем се додатно погоршава, будући да се светска популација ужурбано сели у урбана подручја. На светском нивоу, број смрти узрокованих загађењем ваздуха повећао се за 19,5 одсто од 3.3 милиона 1990. године.

То значи да је загађење ваздуха четврти најчешћи узрок смрти, а пре њега су само висок крвни притисак, гојазност и пушење.

ШОК НА ББЦ: Британски адмирал – АСАД НИЈЕ КРИВ, ПОЛИТИЧАРИ МЕ ТЕРАЛИ ДА БОМБАРДУЈЕМ СРБЕ!

У студији је коришћена технологија као што су сателити који надзиру подручја загађења како би дошли до података о утицају загађења ваздуха широм света.

МИСТЕРИОЗНО ОТКРИЋЕ НАДОМАК КОСТОЛЦА: Ево шта су археолози случајно пронашли у Виминацијуму! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

Загађен ваздух је сложена мешавина честица и плинова која се разликује од подручја до подручја, чак и унутар истог града, али фине честице (партицул маттер – ПМ2,5) је мера која се користи као главни индикатор нивоа загађења.

Око седам милијарди људи, односно око 95 одсто укупне популације, живи у подручјима у којима количина ситних честица премашује препоруку Светске здравствене организације, а 60 одсто их живи у подручјима где количина финих честица премашује и најблаже циљеве које је задала СЗО.

(ВИДЕО) ПОЛИТИЧКИ СЕКС СКАНДАЛ ТРЕСЕ ХРВАТСКУ! Један од најмоћних људи ХДЗ слао своје порно фотке са љубавницом!

Проблем је најизраженији у Азији јер је у Индији и Кини забележено чак 51 одсто од укупног броја умрлих од отровног ваздуха.

У студију су укључена и специјална истраживања која су имала за циљ установити шта је тачно узрок толиком загађењу у те две земље.

У Кини загађење најчешће долази од паљења угљена за индустрију, електричну енергију и грејање домова, после чега долази транспорт, грејање домова на биомасу, индустрија која не користи угљен и на крају пољопривреда.

У Индији највећи део загађења отпада на грејање домова биомасом, као и на изгарање угљена.

(ВИДЕО) ЛАЗУКИЋ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО НА АЦИНУ ПРОЗИВКУ: Лукас је у полицији очигледно задржан с разлогом због онога што је учинио!

Студија се нарочито бави утицајем загађења унутар домова и наглашава да је чак трећина светског становништва изложена лошем ваздуху код куће где количина финих честица премашује дозвољене параметре чак 20 пута.

Шешељ се огласио након скандала са хрватском заставом и ево шта каже

Упркос лошој општој слици, квалитет ваздуха у Кини се мало по мало поправља последњих година јер је влада ограничила употребу угљена. Насупрот томе, квалитет ваздуха се последњих година значајно погоршао у Пакистану, Бангладешу и Индији.

„Загађење ваздуха узима озбиљан данак у светској популацији и онемогућује дисање онима с респираторним проблемима, шаље и младе и старе у болницу, узрокује изостанке с посла и школе и доводи до преране смрти“, каже Боб О’Кеефе, потпредседник ХЕИ-а.

НАТО ТРУПЕ КРЕНУЛЕ НА РУСКУ ГРАНИЦУ: Ево зашто 35.000 наоружаних војника шаљу на Балтик!

„Иако неки делови света показују напредак, пред нама је још пуно посла да уклонимо ову претњу“, додао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СУЂЕЊЕ ЛАЖНОМ ПОЛИЦАЈЦУ ОТКРИЛО: Претресао грађане више пута, па тажио да се скидају голи!

Протести широм Јерменије: Туча грађана и полиције

ХОРОР Отац „поклонио“ ћерку пријатељима на вашару, па је силовао са њима

(ВИДЕО) Предао се Сиријац који је напао младића са јеврејском капом

КРЕМЉ ОБЈАВИО СПИСАК ЗАРАДА: Ево колика је Путинова плата

А ВИ САМО НАВИЈАЈТЕ: Љајић диже џамије, док му Срби тапшу!

Путин честитао новом председнику Државног савета Кубе

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon