Youtube
Регион

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ На Јадрану могућ цунами од 10 метара

Познато је да су се у прошлости догађали цунамији на Јадрану, а могуц́и су и у будуц́ности...

КАКО ЈЕ НАСТАО ЗЕМУНСКИ КЛАН: Досад необјављени детаљи! Шиптар и Кум од ситних дилера постали најмоћнија криминална група

Свет данас обележава годишњицу најразорнијег цунамија у историји.

Цунами у Индијском океану 26. децембра 2004. настао је као последица подморског суматранско-андаманског земљотреса, који је нанео непроцењиву штету на Тајланду, Шри Ланки, Индонезији, Малдивима, Индији и у Сомалији, однео је око 275.000 живота, док су милиони остали без својих домова.

На неким деловима разорни таласи били су високи и више од 30 метара и пред собом су носили све што им се нашло на путу, па тако и читава села.

Десетак година након овог цунамија, тачније средином 2015. године, геолози су на Хвару, на подручју Мајеровице, открили трагове цунамија, који је пре 66 милиона година изазвао удар астероида одговоран за изумирање диносауруса.

Једном реченицом Бјелогрлић запушио уста свима! Глумац се огласио после драме на Врачару, када је спасао дечака сигурне смрти

Међутим, то није једини цунами који се догодио на Јадрану у прошлости.

Познато је да је високи талас погодио италијанску обалу Јадрана 1627. године, зна се да су потреси у Дубровнику 1667. године и на црногорском приморју 1979. године такође изазивали цунамије.

Због релативно слабијих потреса, плиц́ег мора и низа других фактора, ти таласи нису били високи као на Пацифику, али с друге стране, ако се цунами формира у Јадрану, много брже удара у обалу, па је питање да ли су становници имали времена за евакуацију у случају заиста велике катаклизме, упозорили су својевремено стручњаци са Геофизичког завода у Загребу.

Иако је хварско откриц́е на неки начин случајност, водитељ истраживања др Твртко Корбар тада је рекао да су постојале одређене претпоставке да би се на средњодалматинским острвима и у Динаридима могли нац́и такви трагови.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Наиме, последњих петнаестак година спроводила су се истраживања за потребе израде нове геолошке карте Републике Хрватске, а геолози су знали да се на тим локалитетима налазе контакт наслаге креде и палеогена, објавила је у то време „Далмација њуз“.

„На Хвару је јединствен случај јер смо тамо доказали да се у тим наслагама налази сам врх најмлађе наслаге из доба диносауруса, из доба креде, односно мезозоика, и сам почетак наслага које су наталожене из доба палеогена, доба сисара. Због тога се кренуло с детаљнијим истраживањима у оквиру научног пројекта који је донедавно финансирало Министарство науке, образовања и спорта. Дошло се до научних резултата који су занимљиви широј јавности. Истраживања су се спровела на свим средњодалматинским острвима, а на основу њих ц́е бити израђене основне геолошке карте Хрватске. Налази оваквих специфичних ствари који се тичу тих наслага су ретки, а сам овај налаз на Хвару је на неки начин био случајност“, рекао је Твртко Корбар и додао како је јавност тек након цунамија у Индијском оцеану 2004. године и у Јапану 2011. постала свесна њихове разорне снаге.

(ВИДЕО/ФОТО) ТАЈНО КОПАЛИ ТУНЕЛЕ У ЛЕДУ ЗА НАПАД НА МОСКВУ: Откривена америчка нуклеарна база на Гренланду, а оно што су тамо оставили може све да нас уништи!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРЕЖИВЕЛА ПУКОМ СРЕЋОМ: Изашла на балкон да попуши цигару, одувао је ветар

Курди се спремају за Конгрес у Сочију

СРПСКА ЋЕ НЕСТАТИ АКО БУДЕ „ДЕЈТОНА 2“! Вашингтону сметају РУСИ КОЈИ РС СМАТРАЈУ „СВОЈОМ“, зато по сваку цену жели НОВЕ СУКОБЕ НА БАЛКАНУ!

Хрватска и Мађарска шаљу Србији мигранте који никада нису били овде

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
28°
Tue
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri