Фејсбук
Друштво Србија

СТРАВИЧНА ИСПОВЕСТ НИШЛИЈКЕ ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Подигла сам панталоне, моје ноге више није било

Чуо се хук авиона, а са неба је почело да пада нешто што ми је личило на лоптице. Уследило је праштање, врисци, прича Гита Јовић, једна од рањених у Шуматовачкој улици у Нишу.

Касетна бомба која ми је разнела ногу одузела ми је много више…

Одузела ми је могућност да као свака мајка бринем о свом детету, које је тад имало само пет година, да се бавим послом који сам обожавала, огорчена је Гита Јовић (59), која је 7. маја 1999. године тешко рањена у бомбардовању Шуматовачке улице у Нишу.

(ВИДЕО) КУПИО КУЋУ, ПА СЕ ШОКИРАО КАДА ЈЕ ОТВОРИО ПОДРУМ: Оно што је тамо затекао га је оставило без текста

– Деветнаест година сам у инвалидским колицима. Уместо да ја бринем о њима, син и супруг се старају о мени. Шта сам ја то и коме скривила да ме снађе таква судбина – пита се Гита.

Пројектили које су тог дана бачени на околину градске пијаце и Клинички центар убиле су 16 људи, а раниле осморо, међу којима и медицинску сестру Гиту, која је тог дана ишла на посао у амбуланту „12. фебруар“. Због тешких повреда ампутирана јој је десна нога, а експлозија јој је оштетила слух, због чега има проблема и с говором.

Фејсбук

– Памтим тај дан као да је јуче био. Неко сиво, тмурно време. Таман сам стигла до амбуланте, када се чуо хук авиона, а с неба је почело да пада нешто што ми је личило на лоптице. Уследило је праштање, врисци, видела сам једну баку како се бацака, а затим се смирила…. Мене је нешто ударило у ногу, осетила сам тренутни бол, али ништа више. Хтела сам да устанем, да помогнем рањеним људима. Али када сам покушала да се придигнем – пала сам. Задигла сам панталоне и видела да моје ноге нема! Из десне ногавице висиле су само кости – прича Гита о ужасу који је преживела.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ХОРОР: Муж је 100 пута бичем ударио пред целим селом, а када се онесвестила од бола, окупљена маса покушала да је силује!

Живот дугује Милану Ајдуковићу, који се тог дана затекао на пијаци, па је транспортовао рањенике.

– Превише је било мртвих и рањених. Хитна помоћ је јурила, а Милан им се својим комбијем придружио и превезао ме до болнице. Било ми је јасно да ми за ту ногу нема спаса, али ми је тешко пало када је одсечена изнад колена. И друга је била изрешетана. Лекари су успели да је спасу, али сам остала заувек везана за колица.

Син Филип
НАДАО САМ СЕ ДА ЋЕ МАМА ХОДАТИ

Имао сам пет година када је мама рањена. Сећам се како сам је обилазио у болници, али тада нисам био свестан шта јој се десило. Говорио сам: „Направиће мами ногу у фабрици, поново ће ходати“ – прича Гитин син Филип.

Погинула и трудница
ПОШЛА ДА КУПИ ПРВЕ ТРЕШЊЕ

Међу онима који су тог дана остали мртви у Шуматовачкој улици била је и двадесетшестогодишња Љиљана Спасић. Жену у осмом месецу трудноће свекрва је повела на пијацу да јој купи прве трешње када су их засуле касетне бомбе. Током НАТО агресије погинуло је 56 Нишлија, а град је бомбардован 40 пута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић, Додик, Брнабић на централној државној церемонији у Алексинцу

Кремљ: Савченко руски обавештајац? Бесмислица

РУСКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ ОДГОВОРИО БРИТАНСКОМ КОЛЕГИ! Чепурин: Москва подржава спровођење истраге у афери Скрипал!

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
22°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu