Извор: sputnik.com
Аналитика Блиски исток Свет

СТРАТЕШКИ УСПЕХ СИРИЈСКЕ АРМИЈЕ: Ослобођена Ел-Сухна, отворен пут за ослобођење истока Сирије

Сиријска арапска армија је у протеклих неколико недеља извојевала низ значајних победа. Ипак, посебно се истиче успех код малог града велике стратешке важности - Ел Сухне.

Аутор: Слободан Ђукић

У ноћи између 5. и 6. августа 2017. године, сиријске регуларне јединице су ушле у веома важан градић Ел-Сухна који се налази 60km северо-источно од града Палмира у провинцији Хомс. Овај градић је пре рата имао око 20.000 становника, и налази се на стратешки важној путној комуникацији која повезује централне делове Сирије са истоком ове државе. После губитка Палмире, терористичке снаге тзв. Исламске државе су од овог града направили чврсто упориште које је имало веома велики значај у циљу заустављања евентуалне сиријске офанзиве у правцу града Деир ез Зор, али и као истурена база за евентуалну исламистичку офанзиву која би довела до поновног освајање Палмире и њеног даљег ширења ка централним деловима Сирије (Хомс).

ОПЕРАТИВНА СИТУАЦИЈА НА ПРАВЦУ АРАК-СУХНА (ЈУН/ЈУЛ)

Пошто су сиријске ослободилачке снаге средином јуна месеца успешно очистиле градић Арак и ширу просторију око њега (велики број нафто-гасних изворишта важних за економију Сирије) стекли су се повољни тактички услови за наставак даљег продора кроз сиријску пустињу, у правцу града Ел-Сухна. Испред обједињене борбене групе налазиле су се јединице тзв. Исламске државе, које су у великој мери биле проређене у претходним борбама, што губицима у живој сили, што услед дезертерства. Међутим, нуклеус ових снага (њих око 2.000) и даље је био спреман да настави са борбом, упорно се бранећи испред сиријских снага често до последњег човека.

До краја јуна месеца, претходнице сиријске војске су успеле да на десном крилу свог нападног распореда, продру дубље у пустињу, где су избиле на ирачку границу у ширем рејону града Абу Камал. Током јула месеца сиријске снаге су успешно извеле неколико припремних акција у захвату комуникације Арак-Сухна, где су пришле на око 10km од града. Сви ови успеси су навели сиријску команду да заједно са својим савезницима организује офанзиву у правцу опкољене енклаве Деир ез Зор. Прва препрека на том путу је био градић Ел-Сухна.

БИТКА ЗА ГРАД-ТОК ОПЕРАЦИЈЕ

Операција је отпочела 3. августа брзим продором оклопно-механизоване борбене групе која је без већих потешкоћа избила на неких 5-6km испред самог града. Ова група је уз подршку маневарских пешадијских снага, успела да подиђе веома важној коти Тунтур, и да ту заноћи. Истворемено, током ноћи и сутрашњег дана, делови ове групе су продужили са својим нападним дејствима кроз пустињу, обухватајући град са западне стране.

Извор: Слободан Ђукић, govorisrbija.rs

Уз прихват снага које су пристизале из дубине, и снажну артиљеријску и ваздушну подршку, ова група је у преподневним часовима 5. августа извела општи напад и то на 2 основна правца: на коту Тунтур и јужне делове града. После местимично оштре борбе, пешадијске јединице сиријске војске и добровољаца су изашле на коту Тунтур. Међутим, непријатељ се брзо прегруписао и уз појачања из града и других делова фронта, извршио снажан противудар и успео да потисне сиријске снаге, и одбаци их са ове коте. Оштре борбе на овом одсеку су се продужиле готово цео дан, а по непријатељу је почела да дејствује и артиљерија и авијација, преносећи ватру у дубину непријатељског распореда.

Извор: Слободан Ђукић, govorisrbija.rs

Користећи непоседнут простор западно од града, који је узрокован привлачењем „џихадистичких“ снага и њиховом концентрацијом за борбу на брду Тунтур, мото-механизовани делови 103 бригаде РГ успевају да обухвате град са севера, озбиљно угрозивши одступницу непријатељу који се налазио у Сухни. Са оперативног гледишта, снаге браниоца су се нашле у веома сложеној ситуацији. Претило им је тактичко окружење. Комадна терористичких снага која је руководила одбраном Сухне, доноси одлуку о напуштању града, остављајући јаке заштитнице приликом њиховог извлачења. Том приликом непријатељ је напустио сва тежа артиљеријска оруђа, и само са лаким аутоматским наоружањем и преносним артиљеријским средствима отпочео ужурбано да се повлачи у правцу истока. Међутим, ово није значило и крај битке за град. Непријатељске заштитнице су извршиле обимно запречавање главних комуникација у самом граду, уз њихово тотално минирање.

Максимално су раздвојили своје снаге, те додатно ојачали своје ватрене позиције служећи се разним техникама камуфлаже.

Око 15:00 часова 5. августа, сиријске снаге су образовале једну мању ударну групу која је покушала да упадне у град са западне стране. Међутим, управо са тих замаскираних позиција унутар града, по овој групи је изведен снажан минобацачки напад, који им је нанео осетне губитке (више погинулих и десетак рањених). Истворемено, група од око 150 терориста уз подршку аутомобила камиказе врши против-удар на сиријске снаге које су кренуле у обухват града са севера, и после краткотрајне али оштре борбе наносе им тешке губитке. Према исламистичким изворима, у овим борбама погинуло је више од 20 сиријских војника и добровољаца.

Извор: Слободан Ђукић, govorisrbija.rs

У таквој ситуацији, сиријска команда издаје наређење да са свим расположивим снагама, концентрисаним на јужном и западном одсеку фронта, појача офанзивна дејства и упадне у град. Делови снага са јужног сектора крећу у обухват града и са источне стране, не наилазећи на организован отпор. Негде око 20:30h сиријске јединице излазе на комуникацију Сухна-Деир ез Зор, чиме је терористима пресечена главна одступница. После овог успеха на свим тачкама додира са непријатељским снагама долази до наглог смањења интензитета борбених дејстава, што је указивало да је непријатељ са својом главнином јединица напустио град. Током ноћи 5/6. августа ослобођени су јужни у западни делови Ел-Сухне, а остатак је остављен за сутра услед велике концентрације МЕС (минско-експлозивних средстава) разасутих по целом граду.

Извор: Слободан Ђукић, govorisrbija.rs

У раним јутарњим часовима 6.августа, изоловане групице фанатика су покушале да изведу серију очајничких напада на делове сиријских снага које су чистиле централни део града. Међутим, ови напади нису имали никаквог успеха и одбијени су и пре него што су започели. Сиријске снаге ојачане инжењеријским против-диверзионим тимовима, наставиле су са чишћењем северних и западних делова Сухне. До 18:00 часова очишћено је 90% града, а спорадична ватра је још једино долазила из источног дела града. Званични крај Битке за Сукхну је проглашен у 21h, када је престао сваки организован отпор, а град је ослобођен у целости.

АНГАЖОВАНЕ СНАГЕ И ПРОЦЕНА ГУБИТАКА

У бици за град су учествовале јединице мешовитог састава из 103. бригаде републиканске гарде, територијалних одреда састављених од припадника племена Шаитат, делова шиитске добровољачке дивизије Лива Фатемијун, као и читавих низ ситнијих јединица ранга водова и чета, углавном специјалне намене. Према различитим проценама, ове снаге су бројале око 2.500-3.000 људи подржаних са више од 40 тенкова и 50-60 оклопних борбених транспортера. Обједињену борбену групу је у свим фазама битке снажно подржавала артиљерија, као и авијација.

Сиријски војници спаљују џихадистичку заставу, извор: sputnik.com

О губицима је још увек рано говорити, али према различитим проценама у Бици за Сухну је погинуло око 70-80 сиријских војника и доборовољаца. Уништено је до 10 јединица оклопне технике (тенкови и оклопни транспортери). Губици на страни терориста износе преко две стотине људи. Уништено је на десетине борбених моторних возила, углавном дејством из ваздуха.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОЛАЗЕ БОЉИ ДАНИ ЗА ВОЈСКУ: до краја године повишице припадницима Војске Србије

Лекције које би Америка требало да научи из последње севернокорејске ракетне пробе

Ево зашто је Руско-српском хуманитарном центру у Нишу НЕОПХОДАН дипломатски статус

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon