Механизам за амортизацију трзаја ватреног оружја који користи ТИКАД дрон, извор: Duke Robotics
Аналитика ВИДЕО Занимљивости

Стижу дронови наоружани аутоматским пушкама! (ВИДЕО)

Развој нове генерације војних дронова даје наговештаје о изгледу будућих борбених операција у урбаним срединама.

Израелска војска се тренутно опрема малим, мултиелисним дроновима опремљеним разноврсним пешадијским наоружањем што даје увид у будућност урбаних борби. Ови дронови могу носити аутоматске пушке, бацаче граната и разноврсно друго наоружање, потребно за успешно вођење урбаних битака сутрашњице. Њихов произвођач са Флориде под називом ,,Duke Robotics“ већ опрема америчку војску сличним технологијама под назиом ТИКАД.

Потпуковник Разијел ,,Рази“ Атуар, ветеран са 20 година искуства у израелској војсци и резервиста специјалних јединица, основао је компанију ,,Duke Robotics“ 2014. са колегом из падобранске јединице израелске војске. Каже да му је дојадило да гледа како му саборци гину у хаосу уличних борби, или да грешком одузимају животе цивила у њима.

,,Имате мале групе противника који дејствују у густо насељеним урбаним срединама, користећи цивиле као живи штит. Али морате да идете по њих. Чак и ако се ради о свега пар ликова са минобацачем, морате да пошаљете батаљон момака по њих, и – имаћете губитке. Људи страдају. Оперативни изазов задаје муке“, објаснио је Атуар.

Атуар, који је некада под својом командом имао батаљон, учествовао је у неколицини израелских операција урбане борбе, укључујући ту и операцију ,,Заштитна ивица“ која се 2014. одвијала у Гази. Експерти војске САД сматрају да је ова операција модел према коме ће се урбане битке водити у долазећим деценијама.

ТИКАД дрон опремљен аутоматском пушком М-4, извор: Duke Robotics

ТИКАД, први производ Атуарове компаније, представља дрон опремљен аутоматском пушком и софистицираном сензориком за откривање потенцијалних мета. Чињеница да се њиме управља даљински значи да оператер може да се посвети нишањењу и процени ситуације без стреса или страха који би узроковао брзоплете потезе.

У наредној деценији ће све више тактичких јединица користити роботизоване платформе за решавање опасних ситуација као што су упади у сумњиве просторије или патроле кроз непријатељске квартове. Ово не важи само за војску, него и за полицију. За сада доминирају копнени роботи, али сва је прилика да ће доминанту улогу брзо преузети летећи дронови. Иако летећи дронови са елисама пружају већу оперативну флексибилност и покретљивост у малим просторима, монтирање ватреног оружја на њих до сада није било могуће због трзаја до ког при опаљењу долази, што је могло да узрокује обарање дрона. ТИКАД међутим поседује револуционарну нову технологију која амортизује трзај ватреног оружја при опаљењу.

Амерички медији потврдили су да израелске оружане снаге набављају непознат број оваквих дронова, а интересовање за овакве системе показала је и америчка војска.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue