Извор: pixabay.com
Занимљивости

Стиже USB 3.2 – шта то значи за нас?

Таман када сте помислили да сте уграбили који комад најновије технологије или геџет који се повезује најновијим USB стандардом 3.1, стигао је и наследник - 3.2. Као и обично, долази уз значајна побољшања везана за брзину, али постоји и понека цака.

Најновије издање USB 3.2 стандарда требало би да буде потврђено у септембру ове године, а невезано за то да ли сте или нисте уграбили неки нови USB-C кабл уз одговарајућу опрему, постоји неколико ситница које ће вас занимати.

Док већина потрошача познаје USB као правоугаони прикључак, ствари су недавно почеле да добијају нову димензију – на пример, споменутом USB-C везом која максимално искоришћава USB 3.1. Шта то уопште значи?

Кратка историја USB-а

Универзална серијска магистрала (Universal Serial Bus, USB) је заправо договорени стандард технолошких гиганата (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC и Nortel) на којем је рад почео још 1994. године. Изворни USB (1.0) као стандард специфиран је у јануару 1996. године, а довео је брзину преноса података од тада вртоглавих 1.5Mbit/s.

Извор: pixabay.com

Рачунарска периферија се пре доласка USB-а заснивала на бизараном сплету различитих конектора, адаптера и опреме која није могла универзалнода се повеже на било какав рачунар . USB је све то променио, уз понеко додатно обећање…

У априлу 2000. стигао је и USB 2.0, с брзинама преноса података до 480Mbit/s. Док периферним уређајима попут рачунарских мишева и тастатура то није било битно, за екстерне дискове и меморију то је било злата вредно. Требало је чекати чак осам година на USB 3.0, с потенцијалом за пренос података до 5Gbps – уз задржавање компатибилности с USB 2.0 опремом.

Ко данас има опрему која подржава најновији стандард (USB 3.1), може да рачуна на максималних 10Gbps брзине преноса података, иако за већину прикључених уређаја то нема смисла. Најновији стандард донео је још једну нову могућност – пружање напајања до 100W, због чега преносници и таблети полако, али сигурно одустају од посебних адаптера за пуњење батерија.
Шта је данас уопште стандард?

Стандард дефинише USB-IF (USB Implementers Forum), а данас покрива низ различитих технологија – не само протоколе везане за пренос података, већ и врсту каблова које се користе, као и одговарајуће конекторе. Сви ови делови повезани су у једну целину, а увек постоји компатибилност са старијим верзијама.

Сада следе благе компликације. USB-C је специјално намењен искориштавању предности стандарда USB 3.1 – осим велике брзине преноса података, пружа могућност пуњења уређаја попут преносних рачунара… али, технички, реч је о два засебна стандарда. Рецимо, каблови који имају класичне правоугаоне прикључке (USB-А) и даље могу да подржавају USB 3.1 (обично су тиркизне боје изнутра).

USB-C је осмишљен као прикључак и веза за будућност – која ће функционисати апсолутно са свим уређајима, од тастатура и мобилних телефона, све до преносних рачунара. А сад стиже и USB 3.2…

Извор: pixabay.com

Најаве стандарда не значе много

USB-IF је најавио стандард 3.2, али то не значи да ће нови USB-C каблови морати да се мењају. Осим драстичног повећања брзине, нема других техничких функција од кључне важности.

Најбитнија ставка новог стандарда је повећање брзине кроз тзв. мулти-лане рад, где је могуће искористити истовремени рад две 5Gbps или 10Gbps везе, тј. ланеа заједно, коришћењем више водича у кабловима. Максимална брзина у теорији тако се пење на 20Gbps.

USB 3.2 ће користити постојеће USB-C конекториме, а у већини случајева неће морати да се купују нови каблови за рад рачунара или мобилних телефона. Међутим, још једном, за то не треба посебно бринути.

Стандард ће можда бити финиширан у септембру (.pdf), али његову појаву у потрошачкој сфери не треба очекивати у скорије време. Трендови, планови произвођача, исплативост – све то ће диктирати колико дуго ће бити потребно да се универзална серијска магистрала нове генерације рашири по свету.

Компатибилност је и даље ту!

Власници старих каблова и уређаја не треба да брину. Они ће још дуго бити подржавани, али ако се купују нови комади опреме, треба обратити пажњу на то да користе USB 3.1 стандард и имају USB-C конекторе, чисто да би се обезбедило што спорије застаревање.

Будућност је јасна: USB-C прикључак и каблови ће постепено заменити Type А и Type B прикључке.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Принчеви Вилијам и Хари глумци у ,,Последњем џедају“?

(ВИДЕО) ОЛУЈА ХРЛИ КА СРБИЈИ: Ветар у Хрватској ЧУПАО СТАБЛА и носио контејнере

Ево како је изгледала сиријска операција опкољавања џихадиста код Акребата

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon