Спутник
Политика Србија

Стеафновић: Огроман дипломатски напор да се спречи улазак Косова у Интерпол

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да је Србија предузела огромну дипломатску активност како би спречила улазак Приштине у Интерпол. Нагласио је да се створио простор за повећање плата у безбедносном сектору, као и да учекује да ће полицајцима зараде бити увећане за 10 одсто.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се огромна дипломатска активност коју је Србија предузела није дешавала само неколико дана, већ да је то трајало неколико месеци јер се знало да ће Приштина покушати да приступи Интерполу.

Министар полиције истиче да је изузетно важно објаснити људима шта би значило учешће Приштине у Инетерполу, пошто је, каже, било различитих интерпретације у Србији.

„Нажалост, неки наши опозициони политичари су се залагали за то да Приштина уђе у Интерпол – једни зато што би тиме морали да изруче Харадинаја, што је потпуно смешно, јер су га и друге државе чланице Интерпола хапсиле па га нису изручиле, а са друге стране имате ситуацију да би се тиме Приштина боље борила против криминала“, објашњава Стефановић.

Додаје да све што Приштина „треба да уради да би се борила против криминала на КиМ је да заиста то и ураде, а не да постају чланице разних ораганизација“.

„Овде би био простор да се против огромног броја наших полицајаца и војника који су учествовали у противтерористичким операцијама 1998. и 1999. године подижу Интерполове потернице, да се ти људи прогањају и да се Србији изручујују налози да се ти људи хапсе“, навео је Стефановић.

Поновио је да је Србија преузела огромну дипломатску активност на себе, разговарала са свим партнерским државама и указао на огромну подршку Кине и Русије.

„Видели су да нема довољне подршке, одустали су од кандидатуре и Србија је забележила једну добру дипломатску победу“, напоменуо је министар.

Објаснио је да је Генерална скупштина Интерпола у Пекингу веома важна, јер је на њој донета Резолуција о јасним критеријумима који дефинишу ко може постати члан те организације.

„Пре свега то мора да буде држава која је чланица Уједињених нација“, додао је Стефановић.

Указао је да је Палестина, која је ове године постала чланица, држава поматрач у УН, а да је Косово далеко од тога.

Када је реч о захтеву Приштине за чланство у Унеску, Стефановић каже да Србија улаже напоре да партнерима објасни колико је то погрешно.

„Знам да је наша држава уложила напоре да се објасни нашим партнерима колико је то погрешно. Ако имате одговорну политику, немогуће је да кажете ‘хајде да се договоримо’, а дозволите да Косово уђе у све међународне организације. Онда немамо око чега да се договоримо“, рекао је министар.

 

„Очекујем повећање плата од 10 одсто“

 

Говорећи о повећању плата полицајаца, Стефановић истиче да су се стекли услови за то и да очекује повећање зарада од 10 одсто.

„Имали смо период пре 2012. године када је држава задуживала толико да је дошло до тешких мера, јасно ми је да су они поднели велики терет и на томе и хвала. Успели смо да оздравимо економију наше земље, стекли су се услови да може да се иде на повећање зарада у безбедносном сектору“, навео је Стефановић.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Како је Мишковић приватизовао правосуђе

Терориста у Ватикану: Хашим Тачи рекао папи да је ,,Косово пример верског суживота“

Вежба војски Србије, Мађарске и Националне гарде Охаја у Панчеву (ФОТО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue