Друштво

Стефановић: Што пре формирати комисију за „аферу бебе“

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је да је тај ресор упутио иницијативу за формирање мешовите владине комисије која би радила на расветљавању случаја "афера беба".

У изјави достављеној медијима, Небојша Стефановић је навео да је иницијатива упућена 2. јуна ове године Републичком јавном тужилаштву и министарствима здравља, правде, рада запошљавања борачких и социјалних питања и државне управе и локалне самоуправе.

Фото: www.sns.org.rs/

Стефановић каже да је том иницијативом затражено именовање представника који би узели учешће у раду ове комисије.

Указао је и да је МУП 12. јула упутило ургенције које представјају још један мехyанизам убрзавања процедуре за њено формирање.

„Након што све надлежне институције доставе имена својих представника по хитном поступку спровешће се даља процедура за формирање комисије чија надлежност ће бити испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији са циљем отклањања и последње сумње која постоји код родитеља“, навео је Стефановић.

С обзиром на то да је породица основна ћелија друштва и да је губљење битке за њено очување највећа изгубљена битка друштва, ово министарство ће уложити се напоре као би правда била задовољена, навео је такође Стефановић.

Укључивањем свих релевантних институција уз подршку родитеља несталих беба, Стефановић је уверен да, како каже, можемо бити сједињени у жељи да поред расветљавања постојећих случајева, заувек отклонимо опасност од пнављања оваквих или сличних дела.

„Ово министарство ће као и до сада увек бити спремно да дијалог као и да у оквиру својих утврђенх надлежности предузме све активности како би заједнички стигли до циља“, истакао је министар.

Навео је и да је МУП иницијатву покренуо пошто је примљен телефонски позив Радише Павловића који се обратио у име Удружења за истину и правду о бебама из Крагујевца с молбом да се што пре реагује у вези са „афером бебе“.

Уважавајући значај овг питања као и размере последица које је ‘афера бебе’ произвела за родитеље и њихове породице, а имајући у виду битку родитеља коју воде деценијама уназад како би доказали постојећу сумњу да су њихова новоређена деца нестала из породилишта, Стефановић је напоменуо да је МУП и у протеклом периоду нопорно радио на прикупљању доказа који би поткрепили поменуте сумње, а у циљу утврђивања истине о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта.

„Сваком родитељу код кога се јавила сумња у саопштење које су добили у породилишту требало би омгућити да сазнају истину у вези са судбином свог детета“, закључио је Стефановић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Пала оптужница за референдум у Републици Српској

Због напада „педеруса“ у Србији све више посета лекару

Хрватски генерал: Пожари у Хрватској и Црној Гори су подметнути, криви су…

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue