Политика Србија

СТАНИСЛАВ ГАШПАРОВСКИ: Матица је укинула чак и Канцеларију за дијаспору, од које је економски зависна (ВИДЕО)

Гост овонедељеног издања „Духовне трпезе“ у продукцији ТВ ХелмКаст био је Станислав Гашпаровски, секретар Комитета за мир при Британском парламенту, члан Британско- српске алијансе и Савета Сабора дијаспоре, а од 2012.године и Главног одобра и Политичког савета СС Заветници.

Гашпаровски је у разговору са уредником и водитељем Жаном Живаљевић изнео много јавности непознатих детаља о активностима дијаспоре у Лондону, која је за време НАТО агресије, испред резиденције тадашњег премијера Тонија Блера демонстрирала 87 дана без прекида.

„Заједно са најутицајнијим антинато и антиратним организацијама у Енглеској, извели смо у пар наврата марш 100.000 људи, колону дугу три километра, која је пружила подршку Савезној Републици Југославији и Србији у најтежем часу. Подршку нам је дало најмање 20 парламентараца, учествовали смо у парламентарним дебатама, на које смо из Матице звали најутицајније људе као што су Драгош Калајић или тада архиђакон Иринеј Добријевић. Поседујемо више од 2000 сати снимљеног материјала, о догађајима о којима је национална телевизија у Србији само штуро известила своју јавност.

У чему је значај парламентарних дебата? Оне су у трајној архиви Британског парламента, а на основу онога што се на њима чуло, већ су одбрањени докторати и дипломски радови студената о геостратешким питањима на Балкану“ – рекао је Гашпаровски.

Дијаспора је некада имала Министарство у Матици, касније сведено на Канцеларију за дијаспору, да би је данас у Министарству спољних послова, евентуално, заступао неки референт, тврди гост „Духовне трпезе“ Станислав Гашпаровски.

„Није чудно да се од четворомилионске дијаспоре, која у Матицу уложи више милијарди неусловљене помоћи, на изборима скупи тек стотине гласова. Власти није у интересу да се дијаспора изјасни и зато се њени чланови не обавештавају ваљано о условима, па чак ни местима где могу да остваре своје изборно право“.

Говорећи о Платформи за Косово и Метохију са којом је недавно Српски сабор Зевтници изашао у јавност, Гашпаровски као један од њених известилаца са позиције члана Политичког савета ове организације тврди да она подразумева статус „одметнуте јужне српске покрајине“ у оквиру Србије, чиме се уважавају принципи међународног права и поштује уставни оквир унутрашњег дијалога који је отворила власт.

„Европа се суочава са злом које је сама дозволила отворивши Пандорину кутију. Сада ћемо видети како ће реаговати у гашењу сепаратистичких пожара од Каталоније до Шкотске, Велса, Северне Ирске, Баскије.

Време је на нашој страни и ми морамо да водимо суверену политику у сопственом интересу, не подлежући притисцима, јер ће и Европа морати да се суочи са последицама српског примера“ – закључује Гашпаровски.

У емисији је уважени гост из дијаспоре говорио и о томе како је сабрао своје сатиричне колумне објављиване годинама у „Београдском огледалу“ у књигу „Београдски мачор“, која је већ доживела два издања, као и о новијој књизи „Јанусове куле“ у којој се осврнуо на терористички напад на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2011. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОПОВИЋ: Хрватска да одговара за своје злочине и оптужбе на рачун Србије!

Стефановић: „Затамњење“ Харадинајеве потернице преседан

БЕОГРАЂАНИ, ЛОПАТЕ У РУКЕ: Ако не очистите снег испред зграде, чекају вас ПАПРЕНЕ КАЗНЕ!

Извор: Правда

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
26°
Tue