Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Шта значи бити извиђач у Војсци Србије

Од ,,Ока соколовог" - Драгутина Матића до софистицираних топлотних камера монтираних на беспилотне летелице ,,Орбитер" које користи Војска Србије, извиђање је одувек имало централну улогу у планирању војних операција. Ипак, упркос технолошком напретку, утрениран и специјално обучен војник још увек је главни ослонац извиђања.

Специјалне војне јединице одувек спадају у најпримамљивија одредишта многих младића, навиклих на повишену дозу адреналина и жељних авантура. Људи спремни на изазове, ризике, свакодневне провере и тимски рад у Специјалној бригади Војске Србије наћи ће место које су тражили. Ускоро, после неколико селективних курсева, можда ће добити и улогу коју су очекивали. Наравно, строге провере не прођу сви. Али, они који успеју, који, на крају, остану у јединици, могу да бирају између многих специфичних и само за војску карактеристичних занимања. Једно од тих је и извиђач – диверзант.

После основне пешадијске обуке, будући извиђач мора бити спреман на продубљивање већ стечених знања и вештина. Из дана у дан трчаће све брже и све више, све бројније препреке савлађиваће лакше него првих дана. А биће их много. Мораће да научи да буде невидљив и нечујан, да у негостољубивој, понекад и суровој природи опстане без воде и хране, да се снађе и у беспућу, да нађе пут у планинским врлетима, изађе из непрегледних шума…

Извор: mod.gov.rs

Током вишемесечне ватрене обуке научиће да рукује не само пиштољем и пушком, већ и ножем и стрелом. Научиће да се маскира, да, поред олисталог дрвећа, буде „део стабла“, а крај зграде у граду, „део зида“. Боје на лицу прилагодиће бојама терена, добу дана, околини… Умеће да се крије, да пузи, да плива, да рони, да скаче падобраном…

Бити извиђач значи видети друге тако да они не виде тебе. Понекад треба и савладати противника, да он не би савладао тебе. А да би то успео, извиђач пролази различите видове обуке. Падобранску, алпинистичку, ватрену… Савладава борилачке и скијашке вештине, курс коришћења минско-експлозивних средстава… Њихов рад одвија се често у позадини непријатеља, тако да и маскирање постаје веома интересантно. Треба остати невидљив и извршити задатак, чак и онда када те траже, кад знају како да те нађу. Зато извиђачи вежбају много и често. Тактичка обука је једна од најважнијих у обављању њиховог посла, али не и једина.

Много тога извиђач мора да зна, како би успешно извршио задатак који се од њега очекује. Од тога често зависи дејство целе јединице, јер се планирање и одлучивање заснивају на подацима које команда добија од извиђача. Зато је посао извиђача одговоран, а рад тимски.

Извор: Говори Србија, Војска Србије

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ШОК У ДАМАСКУ: 7 команданата терориста пребегло на Асадову страну, ево колико бораца су повели са собом

КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД: Одржавање Фејсбук профила Марка Ђурића кошта милион динара?! (ФОТО)

Јункер: Србија не може у ЕУ пре 2025. године

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue