Извор: wikipedia.com
Занимљивости

Шта то спрема НАСА? Посета астероидима, али и…

Сада када се летелица "Касини“ сахранила на Сатурну, отишавши у великом стилу и великом пламену, која истраживања су следећа?

Рандеву са Црвеном планетом

У мају 2018. америчка свемирска организација Наса лансираће мисију „InSight“. Тај пројекат требало би да на Марс донесе стационарни уређај.

Извор: esa.int

„То је мисија која би требало да скенира дубоку унутрашњост Марса, све до самог центра планете“, каже Брус Банерт из Насине лабораторије у Пасадени, Калифорнија. Она ће помоћи да се утврди дебљина коре планете, као и њен изглед и каквоћа.

Док буде на тлу, „InSight“ ће пратити сеизмичку активност и мале вибрације назване марсотреси, по угледу на земљотресе.

Користећи справу налик бургији, он ће копати до дубине од око пет метара. Још један уређај ће у исто време пратити брзину Марсове ротације и валовање планете док се окреће око сопствене осе.

Уређај ,,InSight“ – уметнички приказ, извор: nasa.gov

Нови ровер, по имену „Марс 2020“, биће послат 2020. године, и послаће узорке са површине Марса натраг на Земљу, где ће се испитивати постојање древног живота.

У будућности, још једна свемирска летелица биће послата на исто место. Она ће прикупити узорке и лансирати их у орбиту. На крају, доћи ће трећи брод који ће контејнер са узорцима послати натраг на Земљу.

О томе како НАСА планира да пошаље људе на Марс можете прочитати ОВДЕ.

Трка до Јупитера

Мисија „Европа клипер“ проћи ће поред Јупитеровог леденог месеца Европа за 40 до 45 прелета у наредној деценији. Мисија Насе помоћи ће да се утврди да ли на овом месецу постоји икаква шанса за живот: можда течна вода, нека хемијска једињења или извор енергије који би могао да створи икакву биологију.

Мисија JUICE, такође Европске свемирске агенције – JUICE је скраћеница за Истраживача Јупитерових ледених месеца – планирана је за 2022. Уз додатак Европи, та сонда ће проучавати Ганимед, највећи месец у соларном систему, и Калисто, који има више кратера од удараца од било ког објекта у соларном систему.

Извор: pixabay.com

На крају мисије, он ће бити постављен у орбиту око Ганимеда и постати прва летелица која ће се окретати око неког другог месеца, сем нашег Месеца.

„Луси“, мисија Насе, испитиваће шест Јупитерових „Тројанаца“, астероида. Она креће 2021. и студираће шест „каменова“ од 2027. до 2033, каже Наса.

Посета астероидима

Најављене су и три мисије за астероиде.

Мисија Јапанске аеронаутичке агенције „Хаyабуса-2“ стићи ће на астероид 162173 Ријугу 2018. године. Та мисија поставиће малу сонду на површину, као и три скакутава мини-ровера, навела је Наса. Главни циљ мисије „Хаyабуса-2“ је да се врати на Земљу са узорцима до децембра 2020.

„Осирис-Рекс“, такође пулен Насе, лансиран је 8. септембра 2016, а у августу 2018. ће се приближити астероиду Бену, пет стотина метара широком камену богатом угљеником. Након што дође до астероида и проучава га годину дана, помоћу роботске руке ће узети узорке и запутити се ка нашој планети, где би требало да стигне до 2023.

Посебно занимљивим Бену чини то што Наса предвиђа да овај астероид има шансу од 1:2.500 да крајем 22. века удари Земљу.

Меандар око Меркура

ЕСА и Јапанци ће 2018. покренути мисију по имену „BepiColombo“, чији је циљ да истражи малени Меркур, најзапостављенији свет нашег соларног система. Мисија ће се састојати од Планетарног орбитера и Магнетосферног орбитера. Након што крајем 2025. стигну на Меркур, пар ће се раздвојити у посебне орбите и сакупљати податке о саставу, атмосфери, магнетосфери и геофизици Меркура.

О америчкој стратегији космичке доминације можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Недељник

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јапан пред укидањем забране да ратује — Русија и Кина неће седети скрштених руку

Иживљавање: Једини суд на свету који гони ослобођене — ако су Срби

„Признање Косова није неопозиво“ – став Међународне адвокатске коморе из Лондона

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon