Блиски исток Свет

Шта су то западни новинари видели у Думи, па су тотално „обрнули ћурак“

Tелевизија РТ преноси да су, након посете новинара Думи и разговора с локалним становништвом, и водећи медији на Западу почели да доводе у сумњу тезу о томе да се хемијски напад 7. априла уопште десио.

Међу њима су трећа по величини светска агенција Франс прес и „Индипендент“, један од четири најутицајнија британска дневника.

(ФОТО) ВАТРЕНИ ОБРАЧУН У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ИСПОД БРАНКОВОГ МОСТА: У пивници у Црногорској убијен ВОЗАЧ БЕНТЛИЈА који је пресекао председничку колону, нападач у бекству

У видео-извештају на француском језику, АФП је разговарао са Маваном Џабером, студентом медицине који је био сведок последица наводног напада.

„Неке од жртава су патиле од астме и упале плућа. Добиле су стандардну терапију, а неке од њих су чак пуштене кући. Нису показивале никакве симптоме хемијског напада. Али, неки странци су се тамо појавили док смо били у хаосу и прскали људе водом, а неки од њих су то и снимали“, рекао је Џабер.

ПАНИКА У БРИТАНИЈИ: Путин ће напасти на досад невиђен начин

Џаберова изјава се поклапа с оним што је британском новинару Роберту Фиску рекао лекар из Думе Асим Рахајбани. Иако доктор Рахајбани није лично присуствовао ономе што се десило у клиници, он је рекао да „сви лекари с којима је радио знају шта се десило“.

Рахајбани тврди да је жестоко гранатирање подигло облаке прашине који су испунили подруме у којима су се људи скривали.

Огласио се Лука Лазукић: Нисам тукао Наташу, модрице има од антицелулит масажа

„Почели су да пристижу људи који пате од хипоксије, губитка кисеоника. Онда је неко с врата, члан ’Белих шлемова‘, викнуо: Гас!, па је почела паника. Људи су почели да се поливају водом. Да, видео је снимљен овде, аутентичан је, али оно што видите су људи који пате од хипоксије, а не тровања гасом“, рекао је Рахајбани.

Фиск у тексту у „Индипенденту“ наводи да мештани с којима је разговарао никад нису ни поверовали у приче о нападу гасом. Они су изразили уверење у то да су причу о тровању гасом рашириле исламистичке групе које су у заточеништву држале хиљаде људи у Гути пре него што су је сиријске снаге ослободиле у априлу.

(ФОТО) ЛУКА РАДУЛОВИЋ ПОСТАВИО НА ФЕЈСБУК СЛИКЕ ИЗ ПРОВОДА, изашао из кафане и ДОЧЕКАО ГА ЈЕ МЕТАК!

Осим тога, телевизијски канал у власништву немачке компаније РТЛ навео је да није јасно да ли се напад уопште десио, с обзиром на то да су им мештани с којима су разговарали рекли да нису осетили никакав мирис хемикалија. Само им је један човек рекао да је осетио „чудан мирис“, али да ми је било добро после чаше воде, док је само један човек, којем је био замагљен лик, рекао да је осетио „мирис хлора“.

Локални доктор је рекао ово: „У суботу, пре недељу дана, лечили смо људе који су имали дисајних проблема, али не због хлора или тровања гасом, него због другачијих симптома“.

(ВИДЕО) Лазански демолирао НАТО Милићку

Сва ова сведочења косе се са исказима двојице људи о „гасном нападу“ које су нашироко пренели западни медији и владе. Исти ти људи су у разговору са припадницима руске армије рекли да нису ни знали да ће бити искоришћени у кампањи.

„Радили смо и нисмо ни обратили пажњу на то ко нас снима. Снимали су нас, а онда је утрчао човек и почео да виче да је ово хемијски напад… Људи су се уплашили и почели да се прскају водом и да користе инхалаторе. Лекари су нам рекли да нема никаквог хемијског тровања“, рекли су они.

ЈЕЗИВО НАУЧНО ОТКРИЋЕ! Људи који умиру ПОТПУНО СУ СВЕСНИ ТРЕНУТКА СВОЈЕ СМРТИ!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИЗА ЛЕЂА РУСИЈЕ И САД СЕ БИЈУ СИЛЕ ДРУГОГ РЕДА: Чији се све интереси крију иза крвавог рата у Сирији

Русија: Испорука С-300 Сирији одговара изазовима тренутне ситуације

Трамп: САД и Северна Кореја почеле директне разговоре

Америчка грешка у корацима: Нови савез Русије и Кине — због Тајвана

Извор:rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
26°
Sun
26°
Mon
26°
Tue