Извор: pixabay.com
Занимљивости

Шта се дешава са нашим мозгом када чувамо тајну?

Сви током живота чувамо тајне. Неке могу годинама да остану скривене од других, док друге "излете" у тренутку. Све у свему, тајне није ни мало лако чувати без обзира на то колико се ми трудили.

У прилог томе иду и резултати новог истраживања, објављеног у часопису PsycNET, који тврде да чување тајни није добро ни за ментално здравље. Скривање тајни доводи до пораста анксиозности код људи и предстваља исцрпљујуће искуство за ум.

Тим научника Универзитета Колумбија вршио је испитивнаје на узорку од 600 учесника и открио да је 96 одсто њих у том тренутку имало тајну, која је углавном била љубавне природе.

Учесници су питани колико пута су, у последњих месец дана, били принуђени да сакрију тајну и колико често су мислили о њој.

Оних који су о томе често размишљали било је дупло више од оних који нису. Управо то размишљање разлог је који је произвео највише штете. Исти резултат дала је и анкете насумично спроведена међу туриситима у Њујорку.

Тиме се показало да сама природа садржаја тајне која се чува није разлог проблема, већ да то како се стање ума односи према информацији која на њега утиче.

Даља анализа открила је да на лоше стање мање утицаја има важност тајне, већ да на њега највише утиче репетитивна природа њеног држања у глави.

Научници су закључили да размишљање људи о тајнама може да послужи као основа та даље истраживање на ову тему, са жељом да се нађе начин да се људима помогне и олакша сучавање са тајнама у будићности.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ускоро наплаћивање уласка на Калемегдан?

Икеа гради још 2 објекта у Србији – шта ће бити са домаћим произвођачима?

Пентагон: ,,Имамо војне опције против Пјонгјанга, шаљемо појачање у Авганистан“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue