AP/Printscreen
Друштво Србија

ШТА НЕ СМЕМО ДА РАДИМО КАД ГРМИ: Познати српски метеоролог Недељко Тодоровић открива где и како да се склонимо

Познати метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да када грми не смемо бити на отвореном терену, поготово у планинским пределима, јер је тамо чешћа појава удара грома у објекте. Најбезбеднији смо у већем стамбеном објекту, у великим градовима где су објекти набијени и не штрче сами по себи изван терена, истакао је Тодоровић.

У Србији је већ данима веома топло, сунчано, ипак у појединим деловима земље било је и јаке грмљавине. Пре неколико дана, близу Прокупља настрадала је жена док је брала воће, а недавно је у Црној Гори младића у плићаку убио гром.

Милица Ђурђевић реаговала на срамну скулптуру – Како смо од Косовског јунака дошли до Паје Патка

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је у Дневнику РТС, да када грми не смемо бити на отвореном терену, поготово у планинским пределима, јер је тамо чешћа појава удара грома у објекте.

ЈЕЗИВ ПОРОДИЧНИ ЗЛОЧИН У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Унук из чиста мира заклао слепог деду!

„Кад кажем објекте то значи да не би требало да будемо на отвореном равном терену или на равној површини, да ли је то море или земљиште, и да се склонимо под неки чврсти објекат, под шипражје, чак и да легнемо“, рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, најбезбеднији смо у већем стамбеном објекту у великим градовима где су објекти набијени, не штрче сами по себи изван терена.

ИЗРЕШЕТАН МЛАДИЋ (26) У ЛЕСКОВЦУ: Пуцњава код стадиона! Рањен у груди, леђа и руку!

„И то показује да код обеката који штрче изнад равнине терена, да ли је то усамљено дрво или мањи објекат као колиба у планинским пределима па и човек ако се нађе у пољу или у мору, односно штрчи изнад водене површине – потенцијално је већа вероватноћа да удар грома буде у такав објекат“, каже Тодоровић.

Први удар грома можда да буде кобан. При првом уочавању грмљавинског процеса, први звук грмљавине треба се на време склањати, треба већ раније имати варијанту где се склонити ако дође до појаве грмљавине што је у летње време нормална појава, објаснио је Тодоровић.

ВИДЕО САМ КАКО МИ ГРОМ УБИЈА ЖЕНУ! Исповест човека који је у селу Поточићи преживео удар муње

„Ако се чује прва грмљавина потражити склониште или у чврстом објекту а ако га нема на отвореном терену онда боље ући у густу шуму, чучнути или лећи“, истакао је Тодоровић.

Како каже, не постоји стопостотна заштита од грома и громобрани нису стопостотна заштита. Пракса је показала да громови и поред тога ударају у објекте и на отвореним теренима. Ако је објекат заштићен мања је вероватноћа да ће гром ударити, рекао је метеоролог.

ТЕШКА НЕСРЕЋА НА ИБАРСКОЈ, ПОГИНУО ВОЗАЧ: Судар камиона и 3 аутомобила! САОБРАЋАЈ ОБУСТАВЉЕН

Према његовим речима, мобилни телефон нема утицаја, то је мала струја која би могла да привуче муњу. Сви громови не стигну до земље, само јаки, а постоји и међуоблачно пражење, закључио је Тодоровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ВУЧИЋ О РЕШЕЊУ КОСОВСКОГ ПИТАЊА: Договора са Албанцима нема, нисмо му ни близу! А придике ми држе они који су носили кишобран Мадлен Олбрајт…

(ВИДЕО) ТАЈНА КОЈУ СУ ДУГО ЧУВАЛИ: Први су пронашли олупину чувеног Титаника, али нису смели ништа да објаве! Сада се коначно открила истина!

Русија: ДАЕШ у Сирији добија оружје од страних обавештајних служби

Решење за КиМ иде на сто СБ УН?

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ИЖИВЉАВАЊА У КРУШЕВЦУ: Девојчицу скинули на гробљу и терали је да виче „Ја сам ку*ва“

СКАНДАЛОЗНЕ ФОТОГРАФИЈЕ И ПРЕПИСКЕ!!! Судија се продаје за 300 евра!

Курир/РТС/Фото: АП

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
24°
Sun