Извор: pixabay.com
Uncategorized

Шта да радите ако вас опече медуза?

Неколико корисних савета за проблем који многи искусе у летњој сезони.

Уживање на мору често могу да покваре медузе. Отров из ових желатинастих морских бића у контакту са кожом изазива бол сличан опекотини уз појаву црвенила и отока. Прва помоћ у том случају је да потпуно смирени изађете из воде и никако не трљате рану, јер ћете, уколико то урадите, потиснути отров дубље у кожу.

Да бисте опекотину од медузе успешно санирали сами следећи корак је да повређено место исперете морском водом, никако слатком, да би се остаци медузиног отрова боље испрали. Уколико на рани има и медузиних пипака не одстрањујте их голим рукама или пешкиром. Употребите пинцету или неки други сличан предмет.

По доласку са плаже на ожарено место можете да стављате коцкице леда замотане у пешкир или крпу да би се смањио оток. Од помоћи може да буде и испирање физиолошким раствором, што ће да ублажи бол. У проверене алтернативне методе убрајају се кантарионово уље и мед који помажу брже зацељивање ожареног дела коже.

У апотеци можете да потражите крему која у себи садржи аналгетик и антихистаминик. Међутим, ако симптоми не престају нити се ублажавају после неколико сати неопходна је помоћ лекара.

Иначе, величина медузе не указује на њену отровност. Наиме и опекотина од најситније медузе може да буде узрок компликација.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вечерас делимично помрачење Месеца

СРАМНО: Ево зашто владика Григорије ОДБИЈА да служи парастос ЖРТВАМА ОЛУЈЕ

Викиликс објавио податке о манипулисању веб камерама које врши ЦИА

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat

Истакнуто