СПЦ
Друштво Србија

Шта би могао да донесе нови устав СПЦ?

Хоће ли Српска православна црква у свој званични назив додати и Пећку патријаршију и како ће се убудуће бирати патријарх изјасниће се Свети архијерејски Сабор у мају. Претходних дана могли смо да чујемо да је један од предлога да постојећих 13 епархија постану митрополије и да се на предлогу новог Устава ради од 2012. године.

Последњи Устав Српска православна црква добила је 1931.године. Променила га је 15 година касније. Од тада се променила држава и границе у оквиру којих српски народи живи па су, кажу познаваоци и промене потребне.

СРБИЈА ДОБИЛА УЛТИМАТУМ И ИЗ САРАЈЕВА: Предајте Дрину, па у ЕУ!

Начин избора патријарха једна је од могућих новина. Он би могао да се бира двотрећинском већином гласова владика уместо архијерејским жребом као до сада.

„Ово је предлог који тек треба да иде Синоду, ми можемо само да нагађамо и један и други начин избора патријарха су легитимни, постоји пракса у црквама и једна и друга“, каже историчар Александар Раковић.

(ВИДЕО) Капитен Реала изазвао ПОМЕТЊУ: На тренинг стигао у ФИЋИ

Уколико владике одлуче за име Српска православна црква – Пећка патријаршија, то би, кажу аналитичари било потврђивање идентитета и изворишта цркве на Косову и Метохији.

„Притом потврђивање на известан начин и српске државности на КиМ која је оспорена од стране западних сила јер је идентитет Пећке патријаршије у основи српске државности. СПЦ ту вуче један шаховски потез и зато мислим да ту неће бити спора међу архијерејима и да ће то глатко проћи“, наводи Раковић.

ЦРНА УДОВИЦА УБИЛА МУЖА УСРЕД СУБОТИЧКЕ БОЛНИЦЕ: Кришом ушла у собу и убризгала му ЦИЈАНИД

Патријарх није за пресељење из Београда у Пећ у случају да се промени име цркве као ни за промену начина избора поглавара цркве како су писали београдски медији, црква демантује.

„Коментаришући могућност да будући поглавари СПЦ имају седиште у Пећи, Његова Светост ниједном речју није поменуо себе, нити је о томе уопште било говора. Формулације које су се нашле на насловној страни новина „Нећу да се селим на Косово“ и „Тражићу да патријарха бирамо као и до сада, а не двотрећинском већином“ не одговарају садржини вођеног разговора нити одражавају лични став Његове Светости“, наводе у СПЦ-у.

(АУДИО) У ТАЈАНСТВЕНОМ ПЛЕМЕНУ ОТКРИВЕН ПОТПУНО НОВ ЈЕЗИК: Говори га мање од 300 људи, а ево како звучи

Међу предлозима који се помињу у медијима је подела Београдско-карловачке архиепископије на Вождовачко-винчанску и Земунско-новобеоградску епархију. О тим изменама, и другим предлозима за промену Устава цркве више детаља знаћемо у мају, после Сабора, када ће и црквени званичници моћи да говоре о тој теми.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бела кућа: Трамп жели конкретне потезе Пјонгјанга пре састанка са Кимом

Пентагон: Америчке подморнице могу да униште Русију

Лавров: Упозорење Лондона је пропаганда и није озбиљно

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri