Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Српски и амерички падобранци на заједничкој вежби?

Амерички генерал Тод Волтерс, задужен за Здружену ваздухопловну команду при НАТО-у, рекао је да ће српски и амерички падобранци скакати једни поред других током заједничке вежбе која има за циљ јачање војних веза са Србијом. Министар одбране Александар Вулин је овим поводом подсетио да је Србија војно неутрална, али да сарађује са свима од којихи може нешто да научи.

Према оцени Ројтерса, овај потез би могао да изазове протест Москве. Британска агенција наводи да се вежба изводи на позив Владе Србије, а падобранци из обеју држава ће у оквиру показне вежбе скакати из америчких транспортних авиона Ц-130Ј ,,Супер Херкулес“.

Амерички генерал Тод Волтерс рекао је за Ројтерс да ће на вежби учествовати око 100 припадника америчког ратног ваздухопловства и копнене војске.

Авион Ц-130Ј америчког РВ, извор: wikipedia.org

„Они ће заправо добити падобранска крила као резултат ове активности. Ово су активности изградње поверења – веза које ће трајати доживотно. И они ће свакако побољшати техничку обученост Срба“, рекао је Волтерс. Из ових речи се несумњиво може закључити да је циљ Американаца да овом вежбом покушају да наруше поверење Руса у Србију.

За сада се не зна колико српских припадника ће учествовати у вежби.

Амерички генерал је рекао да су тензије на Балкану и даље изазов за НАТО и америчку војску, али да је кључно ангажовање.

„То ће и даље бити изазов, али имамо одговарајући командни фокус. Имамо одговарајуће ресурсе. Имамо одговарајући дијалог, а време ће показати шта ће се десити“, рекао је  Волтерс.

Извор: govorisrbija.rs

Ројтерс сматра да је било која активност у вези са НАТО-ом у Србији „црвена заставица“ за Русију, која брине о експанзији НАТО-а на бившем комунистичком истоку, међутим пропушта да увиди да су активности НАТО у Србији „црвена заставица“ и за Србе који су претрпели бомбардовање Алијансе у два наврата током деведесетих.

Ројтерс даље примећује да је Москва покушала да ојача војне везе са Београдом донацијом шест борбених авиона „миг 29“ и истиче да Србија деликатно балансира између Русије и Западе, одбацујући позиве америчких званичника да изабере страну.

„Највећа држава настала након колапса Југославије 90-их година, православна и словенска Србија природно има афинитет према Москви, али жели да се придружи Европској унији“, наводи Ројтерс, истичући да, иако је ЕУ највећи трговински партнер Србије и инвеститор, Русија контролише снабдевање Србије нафтом и гасом.

Министар одбране: Сарађујемо са свима од којих можемо нешто да научимо

Говорећи о предстојећој заједничкој вежби српских и америчких падобранаца, министар одбране Александар Вулин рекао је да ће јавност о тој активности бити благовремено обавештена.

Извор: mod.gov.rs


– Ми смо неутрална земља али ћемо се припремати, вежбати и радити са свима од којих можемо нешто да научимо и који могу да науче нешто од нас. Као свака војно неутрална земља, трудимо се,  трудићемо се и успевамо у томе да имамо изузетно добре односе и са Сједињеним Америчким Државама и са Руском Федерацијом и са ОДКБ и са НАТО пактом, дакле са свима од којих можемо нешто да научимо и који могу да науче нешто од нас. Добро су дошли, и Србија ће се и даље тако понашати. Бићете сви гости на тој активности и видећемо се тамо, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Извор: govorisrbija.rs , mod.gov.rs , tanjug.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Обележен Дан Прве бригаде Копнене војске Србије

СУСРЕТ ДИВОВА: Сутра састанак Путина и Трампа

Захарова се огласила поводом срамне оптужбе Заева

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri

Истакнуто