Извор: mfa.gov.rs
Политика Србија

Српске дипломате лобирају против Косова у 27 земаља

Шеф дипломатије Ивица Дачић ће, у договору са председником државе Александром Вучићем, током септембра упутити специјалне изасланике у још осам држава.

Циљ је спречавање учлањења Приштине у Унеско и друге међународне организације, пишу ,,Новости“.

До 9. августа, специјални емисари су од 27 предвиђених држава посетили 19, наводи лист, додајући да је реч о наставку опсежне дипломатске акције лобирања против кандидатуре Косова која је почела 1. априла.

Изасланици су послати у Алжир, Бразил, Египат, Грчку, Иран, Киргистан, Колумбију, Либан, Мјанмар, Монголију, Оман, Парагвај, Перу, Румунију, Сирију, Туркменистан, Вијетнам, Уганду и Узбекистан.

Они су, према наводима листа, добили директиву и да званичницима земаља које посећују уруче писма председника Вучића, у којима се објашњавају позиције Србије у вези са статусом КиМ и политика коју Београд води у циљу очувања територијалног интегритета, заштите уставног поретка и поштовања принципа међународног права.

Према извештајима изасланика који су већ почели да пристижу у МСП, у разговорима са представницима земаља домаћина направљени су конкретни кораци за унапређење сарадње и инициране су бројне активности како би се Србија што боље позиционирала на међународној сцени.

Из Приштине су у протеклом периоду стизале противречне информације о томе да ли је њихова кандидатура за чланство у Унеско поднета, а ,,Новости“, позивајући се на дипломатске кругове, пишу да њихов захтев, засада, није стигао у седиште ове организације.

Генерална конференција Унеска ће заседати у новембру, а месец дана раније претходи седница Извршног одбора на којој се одлучује о томе да ли ће се неки захтев проследити на Скупштину.

Извор: Вечерње Новости, Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Лавров: Ризик од тога да спор Северне Кореје и САД прерасте у рат је велики

Влада Македоније предложила увођење албанског као другог званичног језика

Недимовић: На српском тржишту нема заражених јаја

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri