Британски војник у Качаничкој клисуир на Косову 1999, извор: nato.int
Друштво Србија

Српска правница тужи британски КФОР због допуштања злочина над Србима

Британско министарство одбране нашло се пред судом. Правница Јованка Савић покушава да позове на одговорност британски део Кфора јер, после уласка трупа НАТО-а на Косово и Метохију, грађанима није пружио сигурност. Поставља и питање одговорности Унмика и Еулекса због инертности у истраживању злочина над цивилима.

Када су трупе НАТО-а у јуну 1999. године ушле на Косово, међународна заједница правно је преузела одговорност за безбедност тамошњих грађана. Међутим, показало се да их Кфор, Унмик и Еулекс нису заштитили од злочина, нити су их истражили. Штавише, забележено је да је први шеф Кфора, британски генерал Мајкл Џексон (касније добио титулу витеза од енглеске краљице), изјавио за Њујорк тајмс 20. фебруара 2000. да ,,што мање Срба остане на Косову, то ће оно бити стабилније“.

Јованка Савић подсећа да је ,,Саветодавни одбор Унмика за људска права навео 235 оваквих случајева [ мисли се на злочине против цивила у зони одговорности британског Кфора, прим. аут. ]. Деведесет осам одсто су Срби. Унмик је подробно истражио само један“.

Британски војници поред Србина убијеног на њихове очи од стране Албанаца у Приштини, 13. јуна 1999.

Да би прикупила потребна документа за само осам клијената Јованки Савић је било потребно чак пет година.

Суд је првобитно одбацио предмет уз образложење да су британске трупе не под његовом, већ јурисдикцијом Уједињених нација. Случај се преселио пред Апелациони суд. Европска унија се одрекла имунитета у овом поступку. Чека се да то учине и Уједињене нације, које признају да је прекршена Повеља о људским правима.

,,Моји клијенти су се жалили и органима Уједињених нација и Еулекса за надзор поштовања људских права. Оба тела су закључила да су њихова права нарушена, посебно она из члана 2, која се односе на право на живот, и члана 3, који се односи на нехумано поступање“, каже Савићева.

Међутим, ова међународна тела не нуде никакав правни лек. Зато би овај процес могао би да се одрази на целокупно међународно право.

,,Ако успемо, државе чланице Европске уније и Уједињених нације морале би, када управљају страним територијама, да примењују оне стандарде које им налажу њихови сопстевни закони и устави. У супротом би морали да понуде правни лек у складу са сопственим стандардима и то свуда у свету, не само на Косову и не само у односу на косовске Србе“, каже Савићева.

Јованка Савић и Апелациони суд у Лондону

Јованка Савић и њен тим раде бесплатно. Боре се са временом како би сакупили 16.200 фунти за судске трошкове. Тражили су одлагање плаћања до 22. септембра.

,,Не знам да ли ће наш захтев бити усвојен. Надам се да ћу знати до 4. септембра. Ако нас одбију, мораћу у уторак 5. септембра да обавестим суд да не можемо да наставимо. Мислим да би то била врхунска иронија“, каже Савићева.

Време полако истиче. Данас ће овај случај или ући у историју или постати историја.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Најава СЕПАРАТИСТИЧКОГ ДИВЉАЊА у Новом Саду

Пацоли потписао споразум са ,,ратном коалицијом”

САД дозволиле Јужној Кореји да увећа снагу својих бојевих глава

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue