Printscreen
Србија Хроника

СРПСКА МАФИЈА КОПИРА КРИМОСЕ У ЧИКАГУ, АЛИ РАДЕ НЕШТО ШТО ДРУГИ ИЗБЕГАВАЈУ: Ево како ликвидира српска Коза ностра и колико кошта убиство

Мафијашки обрачуни и ликвидације криминалаца у Србији и Црној Гори углавном се одвијају на исти начин. Решетање из аутоматског оружја у аутомобил са метом и спаљивање кола којим су побегли са места злочина, вође нашег поџемља "преписале" су давно од криминалаца из Чикага. Ипак, српски криминалци пронашли су начин да ликвидацијама које организују дају лични печат.

Две ликвидације које су последње извршене у Србији, свега неколико дана пред дочек, Ђорђа Зафировића и Ненада Благојевића, управо су „књишки пример“ ликвидација спрских криминалаца.

Први корак је праћење жртве и упознавање са њеним свакодневним активностима, кретањима, навикама и прикупљање релевантних информација које ће помоћу у извршењу кривичних дела. Други корак је, такозвана сачекуша, а трећи сама ликвидација.

ЖЕЉКО ДАБИЋ ПРИЗНАО: У кући Станивуковића планирани нереди у Бањалуци

Само убиство махом буде извршено из аутоматског оружја, тако што се у жртву саспе киша метака, као што је то било у поменутом случају Зафировића. Непознати нападачи запуцали су на њега када је кренуо да се паркира у Футогу, месту где је већ неко време боравио у илегали. Испоставило се, ипак, да убице добро знају његове навике.

Pixabay

Он је одмах подлегао повредама, а аутомобил у ком је био један или више ликвидатора пронађен је недалеко напуштен и запаљен.

Криминолог Добривоје Радановић објаснио је за „Блиц“ да оно што наши криминалци раде јесте класичан плагијат.

„Начин обрачуна мафије између себе или оних који не поштују центре мафије, остају дужни или злоупотребе робу, датирају још од пре сто година када су у Чикагу пуцали из „машинки“ у локале из аутомобила. Ништа ту практично нема ново када су такве ликвидације у питању – казао је Радановић, додајући да мотиви могу бити различити, али начини извршења углавном буду исти.

Тако је било у случају егзекуције Радоша Јоксимовића (26), који је у септембру убијен у Крагујевцу док је седео у пуном кафићу. Непознати убица му је пришао са кацигом на глави, испалио неколико хитаца у њега, и убрзо се одвезао на мотору којим је и дошао.

НЕЋЕ НАГОДБУ! МУП Српске одбио преговоре о предаји Давора Драгичевића!

„Скутери и мотори се провлаче кроз саобраћај много лакше него аутомобил. Њима се брзо и лако напушта место злочина, лакше се промене таблице и брзо се запале, док је са аутомобилом нешто компликованије јер се може, рецимо, заглавити у саобраћају, уочљивији сте, па тако постоји могућност и да западнете за око некој полицијској патроли“, објашњава Радановић.

Међутим, српска полиција у случајевима мафијашких егзекуција све чешће има посла са запаљеним или аутомобилима разнетим у експлозији. Та метода је, каже Радановић, оно што је караткеристично и препознатљиво за поџемље са ових простора.

„И у случајевима у свету могу се наћи такви примери, али много мање него код нас. Експлозија у току вожње или запаљени аутомобил као опомена, дешавају се често, јер је за ликвидаторе то нешто лакши и безбеднији начин“, каже Радановић и додаје:

Foto: Printscreen Facebook

„Бомба се може поставити у било које доба ноћи, сачека се да мета крене, онда следи праћење и даљинска активација и то је то“.

Таква убиства најчешћа су била у години за нама. Поседња оваква ликвидација било је убиство Ненада Благојевића код Пупиновог моста. Исто убиство догодило се и у јуну ове године усред бела дана, када је на Аутокоманди у снажној експлозији разнет џип којим је управљао Синиша Милић звани Боске, шеф обезбеђења Филипа Кораћа и бивши припадник САЈ-а.

Ипак, аљкавост и трапавост српских криминалаца који прибегавају таквим методама, довели су до тога да се починиоци или макар они који су учествовали у организацији, релативно брзо буду откривени. Тако је, успомоћ трага ДНК издвојеног са Боскетовог разнетог возила, откривено да је у ликвидацији или њеној организацији учествовао Дарко Дуловић (28), осуђеник дебелог досијеа који се због наркотика налази у спушком затвору на одслужењу казне.

С друге стране, неспретност и недовољна стручност наших „опасних момака“ неретко узрокује и далеко веће проблеме. Када последице детонације, пуцњаве или спаљивање превазиђу мафијашке оквире, догађа се да грађани као случајни пролазници и сведоци задобију озбиљне последице.

Е СРБИЈО, КО ЈЕ СВЕ ЈАХАО ПО ТВОЈОЈ ГРБАЧИ: Момир Булатовић изнео шокантне детаље о Милу Ђукановићу!

„Због њихове нестручности догоди се да страдају недужни људи, направе грешку у одабиру жртве или пак експлозивом или аутоматским оружјем убију недужне пролазнике, сувозаче, девојке… То јесте карактеристично за српски део мафије, у свету се то много пажљивије ради“, каже Радановић.

Тако је у експлозији аутомобила у Земуну августа ове године тешко повређена бивша шпанска мисица, девојка која се у аутомобилу затекла случајно, јер је била блиска са метом ликвидатора. Срећом, храбра Олат Билбао се некако извукла из аутомобила у пламену, а у болницу је превезена са тешким повредама.

С друге стране, ликвидација Ненада Благојевића, била је толико добро испланирана, да је експлозију преживео његов пас који се налазио у гепеку аутомобила. Бомба је била постављена тако прецизно да би само возач страдао уколико би у возилу било још некога.

RANJENA MISICA OLAT BILBAOFOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK

Нажалост, ниједан од ових случајева није усамљен. Ликвидације оваквим установљеним методама толико су биле честе у години која остаје за нама да их је у просеку било по две месечно.

Према речима криминолога Добривоја Радовановића, цена ликвидације зависи од тога ко је будућа жртва, али и од тога да ли и колико обезбеђење та особа има и од тога колико би то убиство могло бити тешко.

„Према информацијама „из поџемља“ цена егзекуције, такође, зависи и од тога које ће оружје користити том приликом, али и од начина на који ће починиоци после бити заштићени. Има малолетника који су спремни да за 200 евра убију некога, и та убиства немају везе за професионалним, а ако је статус жртве проблематичан цена се креће до 30.000 евра“, објашњава Радовановић.

ТУКЛИ ГА ПЕСНИЦАМА И ЗАПАЉЕНОМ БАКЉОМ! Стравична туча малолетника на Чукарици!

Како каже, жртва „проблематичног статуса“ је она која је позната, добро рангирана у крими круговима или је велики пријатељ неког познатог криминалца.

„Доста тога зависи и од тога које ће последице сносити убице“, каже он.

Радовановић наглашава да цене ликвидација могу варирати и од клана до клана.

„Нема баш устаљеног и договореног ценовника за тако нешто, већ су то најчешће „погађања“ од случаја до случаја“, каже он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мрежни рат против Срба: Овако нас Американци систематски уништавају

Чепурин: Путинова реч као тврђава

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БОГОНОСАЦ Домаћице, ове ствари ни случајно немојте да радите!

ЧОВЕЧАНСТВО ЋЕ СЕ 2019. СУОЧИТИ С НИЗОМ ЕКСТРЕМНИХ ВРЕМЕНСКИХ ДОГАЂАЈА: Пред нама је најтоплија година у историји мерења!

Kurir.rs/Blic

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri