Извор: govorisrbija.rs
Регион

СРПСКА ЋЕ НЕСТАТИ АКО БУДЕ „ДЕЈТОНА 2“! Вашингтону сметају РУСИ КОЈИ РС СМАТРАЈУ „СВОЈОМ“, зато по сваку цену жели НОВЕ СУКОБЕ НА БАЛКАНУ!

Америчка неформална идеја о новом "Дејтону", која ових дана кружи Капитол хилом, ако би се применила у дело, била би директно усмерена на разбијање РС. Република Српска је трн у оку целом западном свету на челу са Америком због добрих односа са Русијом.

КАКО ЈЕ НАСТАО ЗЕМУНСКИ КЛАН: Досад необјављени детаљи! Шиптар и Кум од ситних дилера постали најмоћнија криминална група

Уколико би се остварио предлог некадашњег градоначелника Дејтона Мајкла Р. Тарнера, у коме тражи од државног секретара САД Рекса Тилерсона да Америка напише нови Дејтонски споразум, тачније „Дејтон 2“, Балкан би лако могао поново да плане, пише Спутњик.

Упорност Америке да на овај начин поново завлада Балканом, да није опасна, била би смешна. Тројански коњ за којим се упорно трага, изгледа да би могла да буде управо Босна и Херцеговина, као тренутно најнестабилнија регија на Балкану, коју, узгред, идуће године чекају и општи избори.

Могу ли се намере Тарнера обистинити и које се планови крију иза овог предлога? Професор др Стевица Деђански каже да је ствар јасна и да сама идеја „Дејтона 2“, као таква, иде на укидање постојећег Дејтонског споразума, који пре свега штити интересе Срба и Републике Српске.

– Тако нешто се не сме ни по коју цену дозволити без сагласности РС и српске стране. Без сагласности Србије, то се и не може урадити. Може само на силу, али то није правно – каже Деђански.

Наш саговорник додаје да је овако нешто било и очекивано, имајући у виду да Босну и Херцеговину идуће године чекају општи избори. Он каже да је ово још један покушај да се ослабе позиције РС индиректним мешањем у предстојеће гласање. Он уједно подсећа и да је председник РС веома јасно показао да су његови планови окренути ка Србији.

Једном реченицом Бјелогрлић запушио уста свима! Глумац се огласио после драме на Врачару, када је спасао дечака сигурне смрти

– Очигледно да то не одговара Америци и западним центима моћи, јер би они хтели да Босна постане унитарна. Дакле, ово је индиректно мешање у унутрашње ствари БиХ, а очекујем да ће почети и директно током избора који долазе – истиче он.

На питање да ли би измена „Дејтона“ довела до нових сукоба у БиХ, саговорник Спутњика одговара са „да“.

– Хипотетички, ако би се ‘Дејтон’ укинуо, а он гарантује пре свега српском народу једну врсту независности, они који су се борили за опстанак српског народа не би дозволили да то тек тако прође. Ово је, дакле, буквално потпиривање ватре. То се ради јер неко не жели овде мир, ни стабилне и јаке Србију и РС – уверен је Деђански.

И председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нема потребе за „Дејтоном 2“, као и да он није за то, већ за унутрашњи договор, без уплитања странаца.

Познаваоци прилика у БиХ тврде да Америка покушава да искористи прилику и у политичком расколу који влада међу три народа нађе поузданог партнера који ће јој помоћи да оствари своје намере.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Youtube

Република Српска, која је иначе трн у оку целом западном свету на челу са Америком због, пре свега, добрих односа са Русијом, наћи ће се прва на удару. С друге стране, босански Хрвати, који тврде да су оштећени „Дејтоном“ јер немају свој ентитет, ове године су добили врло јасну подршку из матичне државе Хрватске.

ПАНИКА НА ЗАПАДУ, ПУТИН ПРАВИ НОВЕ „ЧУДО РАКЕТЕ“: Руски бомбардери наоружани новом крстарећом ракетом биће застрашујући!

Из Банских двора могло се чути и да ће сама Хрватска код западних партнера инсистирати да се ова „неправда дужа од 20 година исправи“. Бошњаци, који би на овај начин у Федералном делу БиХ остали „ускраћени“ за део територије, кажу да би, ако би се ревидирале границе Федерације у корист трећег ентитета, морале да буду ревидиране и границе Републике Српске, које су зацртане Дејтонским споразумом. Дакле, сви путеви воде ка истом циљу – умањити или уништити РС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хрватска и Мађарска шаљу Србији мигранте који никада нису били овде

УДЕС У ЖИТИШТУ: Комбијем убио жену

(ВИДЕО) ДАЧИЋ СЕ ОПЕТ ЛАТИО МИКРОФОНА: Овога пута у дуету са Јошком Брозом запевао ” Са Овчара и Каблара”

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Терористи оборили авион изнад Хаме, убили пилота, леш показују као трофеј

Извор: Информер

Оставите коментар