Фото: rusvesna.su
Америка Свет

Србин ЗАВОДИ РЕД на улицама СВЕ КРВАВИЈЕГ Чикага

Полицајци који раде дуже од 30 година кажу да никада није било оволико убистава, каже српски полицајац у Чикагу Владан Новаковић. 
Фото: GettyImages

Крвави ватрени обрачуни већ годинама су свакодневица у америчком граду са највише Срба. Само током прошлог викенда, док је прослављан национални празник Дан независности, на улицама Чикага догодило се више од 100 пуцњава у којима је убијено 15 људи, а више рањено, наводи „Блиц“.

Незапамћено насиље толико је узело маха да је реаговао и председник САД Доналд Трамп, који је пре неколико дана одлучио да пошаље „федералну армију“ као појачање са чак 1.300 официра.

Српкиња која живи и ради у Чикагу каже да је цео град подељен и да се врло добро зна где не сме да се иде.

„Дешава се да страдају и недужни људи само зато што се нађу на погрешном месту, у погрешно време. Банде често пуцају насред улице, па је тако страдала и једна трудница. У неке квартове Чикага не бих отишла ни за живу главу“, прича за „Блиц“ ова Српкиња.

Озлоглашена четврт Саутсајд постала је проблем још осамдесетих година, када је већина становништва остала без посла након затварања челичана и фабрика. Од тада, крв се свакодневно пролива на улицама, а о локалним бандама снимљен је и документарац „Гангс оф Цхицаго Соутх Сиде“.

Највише убистава догоди се петком и суботом када просечно избије око тридесетак пуцњава, од којих две, три буду са смртним исходом.

„Све зависи и од температуре. Што је топлије, више има убистава и насиља, које је почело да се шири и у сам центар града, Златну миљу, где су најскупље радње, хотели и станови. Криминал је можда исти као и у Србији, али је разлика у броју становника. У Чикагу живи 2,72 милиона људи“, истиче Новаковић.

У Чикагу се догоди највише убистава у Америци, а само 21 одсто случајева буде решен.

„Колеге ми кажу да ни седамдесетих година, када је криминал био на врхунцу, није било овако критично стање“, објашњава Новаковић.

Скоро сва убиства дешавају се у деловима града који су под контролом Афроамериканаца и мексичких банди.

„Продају све врсте дрога које можете да замислите, па до ватреног оружја, проституција… Углавном се пуцњаве и убиства дешавају због територија које контролишу или које хоће да преотму од других банди, али и због међусобних освета. То су мале територије од један до три градска блока, а сваку контролише друга банда. Оне понекад склопе примирје и заједно раде, али то не траје дуго“, прича Новаковић.

Вртоглав пораст криминала приписује се највише променама закона о куповини и ношењу оружја. Доскора је Чикаго био једини град у САД где нико осим полиције није смео да поседује пиштоље.

„Недавно су промењени градски закони, који су везали руке полицији. Други велики фактор је незапосленост, нарочито младих, и то у целој Америци. И ако нађу посао, плате су мале, око десет долара на сат, а ако продају пакетиће дроге на ћошку дневно могу да зараде између 4.000 и 10.000 долара“, прича полицајац из Србије.

Критичном стању су допринели и неповољни коментари прошлог председника Америке, који су довели до нетрпељивости према полицији.

Србин Владан Новаковић започео је каријеру 1996. године и био је први који није био рођен у Америци, а постао је чикашки полицајац.

„Такође сам био први српски полицајац у Даласу. Желео сам једноставно да видим како они раде и функционишу. Тренутно радим у специјалној јединици и обожавам свој посао“, испричао је Новаковић за „Блиц“.

 

Извор: Блиц, Говори Србија

Оставите коментар