Pixabay
Друштво Србија

СРБИН ПОБЕДИО БАНКУ! Узео кредит у францима, отплатио скоро дуплу цифру и НИ ПОСЛЕ ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА НИЈЕ БИО КРАЈ! А онда је стигла ПРЕСУДА!

Привредни суд у Београду донео је првостепену пресуду којом се раскида још један уговор о кредиту у швајцарским францима. Како је наведено у пресуди, овакву одлуку суд је донео због "значајно промењених околности на штету дужника".

О каквом се апсурду ради и колику штету су претрпели сви који су се задуживали у „швајцарцима“, јасно се види на примеру управо овог кредита. Узрок свих проблема корисника кредита индексираних у швајцарским францима је енормни раст ове валуте која је од априла 2008. до марта 2018. ојачала према евру 46 одсто, док је у истом периоду динар ослабио према франку чак 121 одсто.

ВУЧИЋ О УВРЕДАМА СЕРГЕЈА ТРИФУНОВИЋА: Они који вређају жене, а говоре о пристојној Србији, нису део пристојне Србије

Због тога је корисник кредита од 550.000 швајцарских франака, који је 2008. вредео 342.860 евра, десет година касније отплатио чак 549.250 евра (705.000 франака) и остао дужан још 54.300 евра. Тако испада да треба да врати банци готово дупли износ позајмице, преко 600.000 евра.

„Прљави плес“ Америке и Приштине: Да ли је тренутак за одговор Београда

Да је пре десет година узео кредит у еврима, до сада би исплатио укупно 478.391 евро, и остао дужан 17.284 евра.

Иначе, оно што је занимљиво у овој пресуди је чињеница да је банка у одговору на тужбу, дакле у својој одбрани, сама навела да постоје непредвидиви фактори, чиме је потврдила став суда приликом доношења пресуде.

(ВИДЕО) РУСИ ПОД ХИТНО МЕЊАЈУ ВОЈНУ ДОКТРИНУ: „МРТВА РУКА“ неспособна да одговори на претње, ЗА ПОБЕДУ У РАТУ, ОНИ МОРАЈУ ПРВИ ДА НАПАДНУ!

– Кретања на финансијском тржишту зависе од бројних околности и фактора, па и од унапред непредвидивих – навела је банка.

Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената „Ефектива“ каже да се из ових бројки јасно види да овај уговор више не одговара његовој почетној сврси.

НАЈВЕЋИ ПРЕОКРЕТ У СЛУЧАЈУ УБИСТВА ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ! Ово је човек који долази на чело истраге! Све креће испочетка! ОВИ ДОКАЗИ КОНАЧНО ОТКРИВАЈУ КО ЈЕ УБИЦА!

– Овај уговор не испуњава очекивања слабије уговорне стране јер је очигледно да су наступиле околности које отежавају испуњење обавеза дужника. Такав уговор је неправично одржати на снази, сагласно члану 133 Закона о облигационим односима – наглашава Гавриловић.

Богаћење банке на рачун клијента

ТЕШКА НЕСРЕЋА НА ПУТУ КРУШЕВАЦ – КРАЉЕВО: Судар три возила, жена погинула на месту, двоје теже повређено

Тако је и Привредни суд оценио да валутна клаузула у швајцарским францима, у овом случају, није испунила своју примарну сврху, а то је очување вредности позајмљеног новца, већ је довела до значајне неравнотеже давања на штету дужника, односно довела је до богаћења друге стране (банке). А то је противно начелу савесности и поштења и једнакости узајамних давања прописаних Законом о облигационим односима.

Како се наводи у пресуди, „настојање да се наведени уговор одржи на снази и поред промењених околности, на чему инсистира банка, доводи до нарушавања начела једнаке вредности давања, јер валутна клаузула, супротно својој сврси омогућава туженој банци стицање користи услед драстичног повећања вредности швајцарског франка“.

РАДЕ (22) ЗАВЕСОМ ВЕЗАО СТАРИЦУ, ТУКАО ЈЕ И ПОТОМ ДВА ПУТА СИЛОВАО! На суђењу се вади на неурачунљивост и МАЛО ДЕТЕ!

Такође, занимљиво је да суд није прихватио оправдање банке да и она трпи штету јер је, да би исплатила кредит у „швајцарцима“, и сама морала да се задужи у истој валути на међународном тржишту. Такав став суд је образложио на следећи начин:

– Исти кредит банка је исплатила у динарима, а не у францима. Она га само номиновано обрачунава и наплаћује у „швајцарцима“, чиме је раст курса франка превалила на терет дужника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) У Венецуели сукоби војске и демонстраната, пале прве жртве

Одмеравање разарача и корвета: Амерички план „Петља анаконде“ под будним оком Русије

Опозиција руши Харадинаја, а има и временски оквир за укидање такси Србији

(ВИДЕО) МУШКАРАЦ УМРО У КИЛОМЕТАРСКОЈ КОЛОНИ! СНЕГ ПАРАЛИСАО ПУТ САРАЈЕВО-МОСТАР: Очајним путницима понестаје храна, вода и гориво!

ПОСЛЕДЊА БИТКА ЗА ЕВРОПУ: Америка би да Русију заустави преко — Румуније

Курир.рс/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
24°
Sun