pixabay.com
Друштво Србија

НЕ НАСЕДАЈТЕ! Србима нуде посао из снова, а иза свега се крије велика превара!

Сајт измишљене компаније је копија сајта фирме која заиста постоји.

Крајем новембра, већи број, углавном висококвалификованих грађана Србије, преко „регрутера“ на друштвеној мрежи Линкедин добио је понуду и питање да ли су заинтересовани за рад у Великој Британији. У питању је, наводно, компанија СОГЕЛ из Единбурга, која нуди изузетну плату и услове за стручњаке из Србије.

– Наравно да сам се одмах заинтересовао за понуду и послао повратни мејл. После низа упитника и онлајн интервјуа, које сам морао одрадити у року од 72 сата, јавили су ми из компаније да сам ушао у најужи избор. Наравно, почиње усхићење и узбуђење. И док се спремам за пут у Единбург на финални разговор уживо или макар „Скајп“ интервју, на мејл ми стиже документ са пословном понудом коју је тешко одбити: уговор на три године, фантастична плата, здравствено, бенефити, плаћен пут и превоз… – преноси машински инжењер Ненад С. (44), саговорник „Ало!”, један од оних који су добили на први поглед фантастичну понуду!

Наравно, све има своје „али”…

УБИЈЕН ДЕЧАК У ПАНЧЕВУ: Избоден оштрим предметом у УГОВОРЕНОЈ ТУЧИ?!

– Оно што напомињу у мејлу је да морате да потпишете уговор у року од 72 сата и да се јавите на посао за месец дана (поново је брзина од пресудне важности). Наравно, за одлазак на рад у Британију неопходна је радна виза, а да би се добила, потребно је много папирологије и времена. Е, ту ускаче „компанија” и све оне који немају радну визу (а нема је готово нико у Србији) упућује на њиховог посредника за имиграцију како би визу добили по убрзаном поступку. Из „имиграционе агенције“ јављају вам да не бринете и шаљу вам документа како бисте их попунили, па чим на одређени рачун уплатите 900 фунти, све ће бити завршено – наставља причу Ненад и додаје да се ту суочио са „два шока”.

– Први је што сте посао добили, а да никога у очи погледали нисте, а други је да се на посао морате јавити у врло кратком року. И док у паници смишљате од кога да позајмите новац за визу, шта ћете са породицом, садашњим пословима, родитељима, не размишљате о најважнијој ствари: ако нешто изгледа превише добро, сигурно није истина – сведочи наш саговорник.

Екипа „Ало!” укључила се овде у причу и за нашег читаоца одрадила детективски посао:

Позвали смо фирму из Британије, али се на телефон нико није јављао. Замолили смо колеге из Единбурга да оду на адресу на којој је наводно регистрован СОГЕЛ. Отишли су тамо, али на тој адреси никакав СОГЕЛ не постоји. Агенције за имиграцију која нуди посредовање за визу такође физички нигде не постоји, а на њихов број телефона јавила се особа са веома лошим изговором енглеског језика.

ХОЛИВУДСКИ ПРЕВАРАНТ ИЗ КРАГУЈЕВЦА ОЈАДИО ЉУБАВНИЦУ И ЊЕНУ ПРИЈАТЕЉИЦУ ЗА 33.000 ЕВРА! Крао идентитет, на састанке долазио под ротацијом, а има ШОК изговор!

Оно што је невероватно добро одрађено у овој превари је то што се мислило на све детаље: све изгледа званично, јављате се на званични мејл компаније, упитнике попуњавате као на правом интервјуу за посао, а документација делује изузетно верно, као и сам сајт. Преваранти су посао разрадили до детаља – па тако на Линкедину постоје профили и директора и „запослених”, претрага на „Гуглу“ показује да фирма постоји у различитим регистрима… Међутим, накнадном провером утврдили смо да је сајт компаније СОГЕЛ клон – копија сајта стварне фирме из САД која се бави енергентима. На „њхо ис“ провери сајта види се да је креиран новембра ове године и да је регистрован у – Москви!

Визу вадите преко амбасаде

Најважнија ствар која мора да се зна: виза за Велику Британију попуњава се и плаћа искључиво онлајн, путем званичног сајта њихове владе и нема пречица, попуните упитнике онлајн, платите онлајн и закажете разговор за визу. Документа која вам пошаље „имиграционо одељење“ компаније СОГЕЛ су свакако фантастична копија онлајн упитника, али су баш то – копија. А рачун који ћете добити када попуните упитник и уплатите за „визу“ сигурно ће вас одвести у новчани губитак или дугове.

Све добро проверите

Ако желите добро плаћен посао у иностранству и ако је с вама контактирао неки „регрутера“ за посао путем Линкедина, пажљиво проверите, уколико можете и физички, све детаље у вези са државом у коју одлазите, начином добијања визе, компанијом у којој вам је понуђен посао, да не постанете лак плен софистицираних превараната. Јер, ако покушате да пошаљете мејл на „званичан“ мејл компаније, одговориће вам да је све како треба и може се лако десити да постанете жртва преваре.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Велико препакивање моћи: Пуца брак Америке и Европске уније

Србија повлачи „ручну“ — како они са нама, тако и ми са њима

(ВИДЕО) СНИМАК КОЈИ ЈЕ РАЗБЕСНЕО РЕГИОН: Средњошколац из Црне Горе брисао ципеле новчаницом од 50 евра насред часа!

Извор: Ало.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
28°
Mon
27°
Tue
27°
Wed
28°
Thu