Pixabay
Политика Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ РАТ ЗБОГ ВОДЕ?! На нишану мултинационалних компанија је и наша земља!

Ратови за воду водили су се откад је људи на планети, а како сада ствари стоје, нови сукоб могао би да буде питање тренутка.

ВЕЛИКА АНКЕТА о статусу Косова и Метохије

Једва трећина светска популације има приступ здравој води за пиће, док остатак планете нема ни минималне услове за живот, кад је водоснабдевање у питању. Ту проблемима није крај јер ће се, према подацима УН, у наредних 20 година резерве пијаће воде смањити за 30 одсто.

Како ствари стоје у Србији

Свет се суочава са највећом кризом у снабдевању водом, пишу Вечерње новости. УН су упозориле да ће средином 21. века чак седам милијарди људи бити суочено са недостатком воде, јер број становника планете расте, а водни ресурси се смањују.

(ВИДЕО) СКАНДАЛ! ВОЗИ, ПУШИ ЦИГАРУ И ПУЦА: Погледајте како крушевачки жестоки момак ПУЦА НАСУМИЦЕ КРОЗ ПРОЗОР АУТОМОБИЛА!

То ће створити нестабилност унутар угрожених држава и регионалне тензије. Целу причу заоштравају мултинационалне комнпаније које воду третурају као сваку другу робу и од њене експлоатације очекују капитал. Канцеларија Програма УН за развој, зато “ црно на бело“ предвиђа скоре ратове за залихе пијаће воде.

Србија, према статистици организације за воду и пољопривреду УН (ФАО), не спада у земље сиромашне водом, али ни онолико богате колико се мислило. На то је више пута упозоравао Горан Триван, министар за екиологију у Влади Србије.

(ВИДЕО) ПОГЛЕДАЈТЕ ТРЕНУТАК РУШЕЊА МОСТА У ЂЕНОВИ: Аутомобили падају у провалију док људи вриште! НА ДЕСЕТИНЕ МРТВИХ

Професор Бранислав Ђорђевић, један од водећих домаћих ауторитета у области водних ресурса, одавно настоји да разбије илузију на којој су одрастале генерације наших ђака.

– И те како треба да размишљамо како ћемо обезбедити довољне количине воде у скоријој будућности, јер постоји велика просторна и временска неравномерност вода на подручју Балкана, која је једна од најнеповољнијих у Европи – истиче он.

ДЕЧКО ЈЕ КРВАРИО И ГОВОРИО ЈОЈ ДА ЈЕ ВОЛИ: Срцепарајућа сцена пошто је АУТОБУС ПОКОСИО момка и девојку

– У Србији су најугроженија подручја северне Бачке, Шумадије, Јужног Поморавља и Косова, а ти делови земље када је реч о домицилним водама на располагању имају просечно мање од 500 метара кубних воде по становнику годишње – каже он.

Наду ипак улива низак степен истражености и експолатације природних извора: процењује се да их има око 1.300, испитано их је око 250, а експлоатише се тек сваки десети од њих. Са друге стране, као све слабије развијене земље, и Србија се неекономски и нееколошки понаша према тим резервама.

ЗАШТО ШЕШЕЉ ЋУТИ О КОСОВУ?!

Instagram

Процењује се да сваке секунде неповратно отече и до десет кубних метара воде! Ситуацију у нашој земљи додатно погоршавају релативно ниске цене воде из водовода и енормно велике потрошње воде за европске услове: трошимо двоструко више по глави становника него Французи.

(ВИДЕО) ГРОМ ЈЕ УДАРИО У СТУБ, А ОНДА СУ ДЕЛОВИ ПОЧЕЛИ ДА ОТПАДАЈУ: Сведоци описали како је изгледало стравично рушење моста у Ђенови

Финска има најквалитетнију воду

Укупна количина воде на Земљи процењује се на 1.400 милиона кубним километара али се само 2,5 одсто односи на слатку воду, а од те количине, тек је петина погодна за задовољење људских потреба уз пречишћавање и дезинфекцију.

Најквалитетнијом водом располажу Финска, Канада, Нови Зеланд, Велика Британија, Јапан, Норвешка, Русија, Јужна Кореја, Шведска и Француска. С друге стране, најтежа ситуација је у пустињским и полупустињским областима у подсахарској Африци и Азији. Једна од најкртичнијих тачака налази се у Египту.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ЈЕЗИВИ СНИМЦИ ИЗ ВАЗДУХА КАТАСТРОФЕ У ЂЕНОВИ: Срушени мост затрпао аутомобиле и људе!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НАТО два пута повећао интензитет војних вежби у близини Русије

Тачи: Можемо да створимо регију попут Републике Српске, предложићу то Вучићу

ДЕДА ЂОКА ИЗ НОВОГ САДА ОД ПОШТАРА САЗНАО ДА ЈЕ УМРО: Не знам како преживљавам ово што сам мртав!

(ФОТО/ВИДЕО) Ћерка руског репера отела тати телефон и бацила у море! Овај снимак СВИ ШЕРУЈУ

Срби илегално ушли у Црну Гору због ликвидације, један убијен, а други рањен у ПУЦЊАВИ

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun