Wikipedia
Друштво

СРБИЈИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ ОД ЗЕМЉОТРЕСА: Погледајте који градови су најугроженији!

Након недавног земљотреса јачине 5,5 степени Рихтерове скале који је погодио Црну Гору а осетио се и у Београду, сеизмолози су упозорили да је и Србија у опасности од разорних потреса.

ШОК ИНТЕРВЈУ МАРИЈЕ МИЛОШЕВИЋ: Те ноћи када су дошли по тату претили су да ће нас све побити у кући! ЕВО ШТА ЈЕ ЈОШ ОТКРИЛА СЛОБИНА ЋЕРКА

Реална опасност од потреса постоји, они се могу десити за сто година, а могу и већ данас. Ми радимо процену, а не предвиђање. Дакле, на основу проучавања и наше процене, ми издајемо упозорења који су региони угрожени – рекао је Бранко Драгичевић из Сеизмолошког завода Србије.

Најаве да ће се потрес догодити „тачно тог дана“ мису реалне пошто се сеизмологија не бави прорицањем.

Сеизмолози могу да предвиде које подручје је угрожено и то само на основу испитивања која су рађена.

Према карти сеизмичког Хазарда која се може наћи на сајту Сеизмичког савеза, најугроженија је регија у коју спадају Свилајнац, Деспотовац, Ћуприја, Параћин и у случају потреса, ту би била највећа штета. То је тзв. „зона 9“ која је на карти означена као најкритичнија.

ОД ПИРАНА ДО КОСОВА: Како ће спор Хрватске и Словеније утицати на Србију?

– Гледа се пре свега стање објеката, материјал од ког су зграде направљене, где се налазе. Много је ту ставки, али свакако излази из оквира наше надлежности, па би и такве прогнозе спадале у нагађање – рекао је Драгичевић и додао да је опасност од потреса на снази и да је опрез неопходан!

Informer.rs

Како се понашати у случају земљотреса

Ако сте у затвореном, останите унутар куће, јер није безбедно да излазите када је могуће рушење. Потражите заклон испод масивног намештаја попут кревета, стола или испод штокова врата. Склоните се што даље од прозора, полица и висећих елемената који могу да падну и да вас повреде. Ако сте напољу, не улазите унутра, већ се склоните даље од зиданих обеката и далековода.

ИСПОВЕСТ СИНА ПАЦИЈЕНТА КОЈИ ЈЕ ИСПАО ИЗ САНИТЕТА: Ту стравичну сцену никада нећу моћи да заборавим! Сестра је препознала оца по ногама!

Ако сте у возилу, избегавајте мостове, тунеле, подземне пролазе и зграде, јер све то може да се срушина вас. Паркирајте се негде где нећете блокирати пролаз. Останите у свом возилу. Уколико сте у аутобусу, останите на свом седишту докле год се аутобус не заустави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОШТАР ДЕМАНТИ АТИНЕ: „Нема договора око имена Македоније!“

Поднета кривична пријава против Кебе: Прети му казна од годину дана затвора због обарања пешака

Нови Сад: Полиција опет у „лову“ на наркотике

Добија ли Србија ове године нови државни празник?

Извор: informer.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Fri
20°
Sat
14°
Sun
16°
Mon