Printscreen
Друштво Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ЕПИДЕМИЈА: Лекари очекују 3 ТИПА ВИРУСА ГРИПА, а ево и када

Србија се спрема за евентуалну епидемију грипа набавком нових доза вакцина, што се очекује за око недељу дана, а према очекивањима српских епидемиолога, али и Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", типови вируса који ће нас од децембра "нападати" биће АХ1Н1, познат и као и као свињски грип, АХ3Н2 и вирус типа Б.

У Србију око 10 октобра, према информацијама из Министарства здравља, стужу 241.620 доза вакцине, а како истичу у „Батуту“, оне ће бити такозване тровалентне, односно садржаће сва три типа вируса грипа.

ПЕТОГ ОКТОБРА ХОЋЕ ДА СРУШЕ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! НОВА ОБОЈЕНА РEВОЛУЦИЈА ПО СТАРИМ МЕТОДАМА!

„Вакцина ће поред типа АХ1Н1 вируса грипа, садржи типове АХ3Н2 и Б вируса. То је у складу са препорукама Светске здравствене организације (СЗО) за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2018/2019, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони. За њих се очекује да могу да изазову спорадично и епидемијско јављање грипа у популацији становништва током ове сезоне“, наводе у тој институцији.

(ФОТО) ФОТКАО СЕ ИСПРЕД НАТПИСА „ДОБРО ДОШЛИ ЂАЦИ ПРВАЦИ“ Педофил из Београда тражио од девојчице најпервезније ствари, па отишао да вреба нове жртве испред школе

У Министарству здравља кажу да је набављено, као и ранијих година, близу 250.000 доза, вакцине, које ће око 10. октобра стићи у Институт за вакцине и серуме „Торлак“.

„Очекујемо да у Србију стигне 241.620 доза вакцине против грипа. Из „Торлака“ ће се оне дистрибуирати здравственим установама одмах после добијања сертификата анализе у Агенцији за лекове и медицинска средства АЛИМС“, наводе надлежни и додају да је јавни поступак набавке вакцине спровео Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО).

Вучић Мекалистеру: Да ме туку моткама, нећу признати Косово

Ко би требало да прими вакцину

Истовремено, како кажу у „Батуту“, вакцину против грипа, а у складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, требало би да приме особе које су у посебном ризику од те респираторне инфекције.

„Труднице, бебе старије од шест месеци живота, с хроничним поремећајима плућног система, укључујући и астму, хроничним поремећајима кардиоваскуларног система, метаболичким поремећајима, укључујући шећерну болест и гојазност. Такође, требало би да се вакцинишу особе које имају такозвану бубрежну дисфункцију, хемоглобинопатију, хроничне неуролошке поремећаје, али и оне којима је имунитет ослабљен, укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са одстрањеном слезином, примаоце органа“, наводе у „Батуту“.

СУМЊИЧИ СЕ ЗА ТЕШКО ДЕЛО ПРЕВАРЕ: Поднета кривична пријава против Сергеја Трифуновића

Према епидемиолошким индикацијама, објашњавају у „Батуту“, „вакцинација ће се спроводити и код смештених и запослених у геронтолошким центрима, код деце, омладине и старих лица смештених и запослених у социјално-здравственим установама, као и код лица запослених у здравственим установама.“

НАМЕРНО СУ ОСТАВЉАЛИ ПАЦИЈЕНТЕ ДА УМРУ ЗБОГ 300 ЕВРА: Доктор Борко пре 13 година открио стравичну везу Хитне помоћи и погребника, па прошао ПАКАО!

Истовремено, српски епидемиолози кажу да прошлогодишња сезона грипа није била јака, што очекују да буде случај и ове године. Осим, како додају, уколико неки тип вируса не буде мутирао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СИНДИКАТ ПОЛИЦИЈЕ ПРЕДЛОЖИО: Легализујте проституцију, тако је најбоље!

Москва одговара на нове оптужбе Вашингтона о хаковању: То је опасан пут

ХОРОР У ЧАЧКУ Претукао бившу супругу металном шипком, па се обесио

Русија стартује са планом који потпуно мења светску економију

ПРЕТУЧЕН ПОЛИЦАЈАЦ У ПРИБОЈУ: Тупим предметом задобио више удараца у главу, НАПАДАЧ УХАПШЕН

Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
30°
Sat
28°
Sun
27°
Mon
28°
Tue