sputnik.com
Економија Србија

Србија се повезује на Турски ток уз финансијску помоћ Руса

Током предстојећег сусрета два председника, Вучића и Путина, могли би да се утаначе детаљи помоћи Русије око градње гасовода преко Србије, који би коштао неупоредиво мање, јер се понавља основни део пута пропалог гасовода „Јужни ток”

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић

Најава Алексеја Милера, председника Управног одбора руског гасног гиганта „Гаспром”, да би са српском страном учествовали у развоју нових гасно-транспортних система, с обзиром на то да ће изградња деонице гасовода између Русије и Турске створити могућност за додатне количине гаса за земље региона, укључујући и Србију, могла би нашој земљи коначно да реши проблеме другог правца снабдевања гасом.

СКАНДАЛ: Америчка ТВ Н1 напала француског хуманитарца који помаже Србима на КиМ

И то тако, како незванично сазнаје „Политика” из извора упућених у гасне прилике, што би руска страна финансијски помогла повезивање Србије на другу линију гасовода „Турски ток” која би ишла преко Бугарске и наше земље до Мађарске. Оптимизам да би кроз Србију за две године могло да потече између осам и 10 милијарди кубика гаса, преко Бугарске са којом Београд има договорену интерконекцију, унео је и председник Александар Вучић који је недавно одређене количине гаса из овог правца понудио БиХ и Хрватској па Приштини, ако га, како је рекао, жели.

Он је још додао да сваки гасовод који пролази кроз Србију нама одговара, али да је ово најбоља варијанта и велика развојна шанса за економију и индустрију. Те да би комплетна гасна мрежа могла да се изгради.

Управо би питање финансијске помоћи Србији, око повезивања на „Турски ток”, могло да буде и један од разлога посете првог човека Србије председнику Русије Владимиру Путину најављене за 19. децембар.

Иначе, споразум о продужетку гасовода „Турски ток” преко Бугарске и Србије до Мађарске, мађарска влада потписала је у јулу ове године.

ПРАЉАК ЈЕ ЖИВ И ЗДРАВ, СВЕ ЈЕ ИЗРЕЖИРАНО: Теорије завере о самоубиству осуђеног ратног злочинца

Упитан како чита ову јучерашњу најаву Милера око гасне конекције, Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, каже, да је прича јасна – интерес Русије је да прода што више гаса, Турске да има што већи транзит преко своје територије и зарађује од транзитне таксе, а Србије, Бугарске и Мађарске да обезбеде довољно гаса и да вишкове продају. Услов је да Русија пристане да финансира нашу деоницу, јер Србија нема пара за то. У прилог овој причи, да се Србија повеже на „Турски ток”, иде и чињеница да би трошкови изградње били знатно мањи, јер се понавља основни део пута пропалог гасовода „Јужни ток” (који су Руси требали да граде), за чију је трасу експропријација земљишта завршена. С тим што је у овом случају капацитет цеви четири пута мањи, каже Вулетић.

– Главни разлог због ког би овај пројекат могао да заживи је што је постављање цеви за прву линију „Турског тока” започет, а други, што Балкану треба руски гас. Алтернативе нема, а завршетак „Турског тока”, који ће снабдевати гасом само Турску, биће завршен у марту 2018. Друга линија, испод Црног мора за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе, требало би да буде завршена 2019, најавили су представници руског „Гаспрома”. Дакле, баш када престаје испорука руског гаса преко Украјине до Европе – истиче Вулетић.

Кључни играч, по њему је и даље Европска унија, коју притиска САД, да би избила и последњи адут Русији у геополитичком смислу, јер снабдева Европу највећим количинама гаса.

ОВО ЈЕ ПРАЉКОВО ОПРОШТАЈНО ПИСМО: Било је запечаћено до његове смрти, ево шта је написао

Иако су, када је овај гасовод у питању, све очи упрте у Бугарску, која је под притиском САД и Брисела прекинула градњу „Јужног тока”, па се сумња да би могла исто да поново, чињеница је, с друге стране, да Бугари праве Европски центар за примање гаса са различитих страна. А највећим делом је то руски гас, за шта имају подршку Немачке. Истовремено с Милеровом најавом око заједничког ширења гасне мреже са Србијом, бугарски премијер Бојко Борисов разговарао је пре три дана са турским председником Реџепом Ердоганом о напретку у изградњи бугарских гасних интерконектора са Турском и Грчком, саопштила је прес служба бугарске владе.

Срећко Ђукић, бивши амбасадор у Белорусији и стручњак за међународне односе и спољну политику, каже да најава Милера не мора ништа да значи, јер још нема сигнала из Брисела и Америке, шта они мисле о „Турском току”.

– То што се, међутим, још нису изјаснили, не значи да је одговор негативан, али је јасно да је гас услов економског и привредног развоја Балкана. Даљи развој Србије незамислив је без гаса. За разлику од Србије која никако да крене у реализацију неког гасног пројекта (више од десет година чека на новац ЕУ за повезивање Ниш–Димитровград), Мађарска и Немачка не губе време. Па Немци најављују градњу „Северног тока 3” с Русијом.

Србија, закључује, неће остати без гаса, јер је она јако мали потрошач, око две милијарде кубика годишње, али је питање по којој ће га цени убудуће куповати, колику ће таксу плаћати за транзит.

Кроз Србију 420 км

Када је реч о „Турском току” предвиђена је изградња два крака гасовода капацитета од по 15,75 милијарди кубних метара гаса. Пројекат је вредан 14 милијарди евра. Део који пролази кроз Србију требало би да буде дугачак око 420 километара и да кошта 1,7 милијарди евра.

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ово је најлепша фотографија Србије за 2017. годину (ФОТО)

ДРЖАВА ОПРЕМА ВОЈСКУ: „Свима по 2 пара униформи и чизама – и резерви“

Флин признао да је лагао ФБИ, Путин каже „тамо су луди“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat