Србија

Србија поклања земљу младим брачним паровима

Влада Србије размишља о новој аграрној политици која подразумева уступање без накнаде 25 до 50 хектара државног земљишта младим брачним паровима.

„Нова аграрна политика и нови концепт регионалног развоја су дугорочна мисија која има за циљ отклањање кључне претње по националну безбедност а то је депопулација рубних подручја“, рекао је у Бору министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Према његовим речима, проблем националне безбедности настаје појавом празних села, а њих има и у Борском округу и на југу и југоистоку земље. Додао је да проблем Србије није улазак у ЕУ већ поновни улазак у сопствену земљу, у села из којих су људи отишли.

„Наш кључни задатак је да покушамо да задржимо младе на селу и да вратимо оне који су отишли у потрази за послом“, нагласио је Кркобабић и додао да је на подручју Борског округа број становника у последњих 20 година смањен за трећину.

Кркобабић је навео да ће земља задржати младе на селу уколико им понуди могућност избора, а једна од могућности је развој задругарства. „Циљ нам је да мале пољопривредне произвођаче удружимо и да их учинимо робних произвођачима. Желимо да им помогнемо да своју будућност виде на селу“, казао је Кркобабић.

Он је истакао да ће Влада Србије у наредне три године уложити 25 милиона евра за обнову и развој земљорадничких задруга.

„За оснивање нових задруга биће издвајано по 50.000 евра, а за развој постојећих задруга по 100.000 евра. Ове године радићемо прве огледне примере у најнеразвијеним подручјима“, изјавио је Кркобабић.

Према његовим речима, у току су припреме како би наредне године у буџету Србије била обезбеђена средства која ће омогућити покретање новог регионалног развоја у складу са временом у коме живимо и одливом становништва.

Кркобабић се у седишту Борског управног округа састао са представницима општина са подручја тог округа и представницима земљорадничких задруга а тема разговора био је нови концепт регионалног развоја Србије.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ: СРАМОТНА ПЉАЧКА: Девојке опељешиле колица у којима је спавала беба!

Извор: Бета

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed