Извор: pixabay.com
Србија

Србија погођена врелим таласом – ево шта радити кад некоме позли

Иако многи од нас воле летње време, екстремно високе температуре могу озбиљно наудити организму. Зато је корисно упознати се са мерама превенције топлотног удара, али и реакције у случају да до њега дође.

Уобичајене препоруке лекара ових врелих дана већ сви знамо – хроничним болесницима се саветује да редовно користе терапију, а здравима да пију више течности, једу лакшу храну, облаче се адекватно и да се клоне сунца у најтоплијем делу дана. Али оно што мало нас зна јесте како да помогнемо онима којима, на пример, позли.

Летња жега никоме не прија, па тропске врућине могу да изазову озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа. Главни непријатељи нашег организма су сунчаница и топлотни удар. Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури, шире се крвни судови, а знаци упозорења су јака главобоља, вртоглавица, немир, поспаност и повраћање, зујање у ушима, поремећај вида, па и несвестица, пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано.

„Особа треба да оде што пре у неку расхлађену просторију, тамну просторију, а ако таква просторија није доступна, ставити је у хлад, замрачити. Да би се смањила мучнина, потребно је хладити потиљачни део главе или мокрим пешкиром полако системски расхлађивати, давати хладне напитке“, указује др Љубица Алексић из Црвеног крста Србије.

Ипак, и са хладним напицима треба бити опрезан. Нагло конзумирање веома расхлађеног напитка у условима када је организам прегрејан може довести до срчаног удара. Стручњаци иначе саветују људима да у оваквим условима попију по чашу воде на сваких 20 минута чак и ако нису жедни, јер до дехидратације може доћи неприметно и нагло. Алкохол и кофеин треба избегавати, као и већу количину беланчевина у оброцима.

У околним земљама, високе температуре и топотни удари већ су однели људске животе. Топлотни удар најчешће се јавља код радника у пекарама, код возача у прегрејаном аутомобилу. Настаје као резултат наглог, прекомерног повећања телесне температуре, када се организам више не зноји. Симптоми су малаксалост и грчеви, вртоглавица, жеђ.

„Особа што пре треба да се пребаци у хладну и добро проветрену просторију, и треба јој системско расхлађивање, хладни напици, богати електролитима. Оно на шта треба обратити пажњу је стање свести, дезоријентисаност, и онда обавезно обавестити Службу хитне помоћи“, напомиње Алексићева.

Пошто многи од нас ових дана спас од врућине потраже и на јавним купалиштима, а у воду улазе и они који не знају да пливају или су полупливачи, а неретко и пливаче изненади и непредвидива вода нпр. у рекама, у овим топлим данима ево и савета из Спасиличаке службе Аде Циганлије.

„За људе који нису професионални спасиоци сва помоћ се састоји у томе да се дављенику дода неки предмет који га може одржати на води, лопта, нешто што плута, да се добаци канап, грана, да га привучете, никако не треба покушавати спасавање у води јер то може бити ризично и по једног и по другог“, објашњава Миодраг Јовић, шеф Спасилачке службе на Ади Циганлији.

Да врућину лакше поднесемо, најбоље је да, уколико не морамо, у најтоплијем делу дана не будем напољу, да поред себе увек имамо флашицу воде, али и да из расхлађене просторије не излазимо нагло напоље на високу температуру.

За информације о томе како екстремне врућине делују на психијатријске болеснике кликните ОВДЕ.

Извор: Говори Србија, РТС, Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Јункер: ,,Против сам скорог придружења Западног Балкана ЕУ, али у противном ће избити рат“

САД прогласиле Мадура диктатором, замрзле му имовину

Војска Србије хеликоптерима гаси пожар код Кладова

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat