Економија Србија

Србија очекује највеће америчке компаније

Фирма „Убер” изразила је интересовање за улазак на српско тржиште и улагања у сектор туризма, док је „Џон Дир” најавио могућност учешћа у инфраструктурним пројектима

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Вашингтону са представницима америчких компанија, попут „Циска”, „Џенерал електрика” и других, којима је представио могућности инвестирања у Србији и наишао на позитиван одговор код појединих од њих. Компанија „Убер” је на састанку изразила интересовање за улазак на српско тржиште и улагања у сектор туризма, док је компанија „Џон Дир” показала интересовање за инфраструктурне пројекте у Србији.

Шеф српске државе са америчким бизнисом се сусрео на Капитол хилу, у Пословном савету за међународно разумевање, који окупља око 200 компанија заинтересованих за улагања у различите секторе привреде. На састанак са Вучићем дошли су представници различитих компанија, међу којима су „Циско”, „Кока-Кола”,„Убер”, „Рио Тинто”, „Бехтел”, „Џенерал електрик”, НЦР, „Моторола”, „Фрипорт”, „Икскјуб” и друге фирме из области рударства и грађевинарства. Представници Пословног савета су оценили да су економски односи САД и Србије у успону, те да постоје знатно веће могућности за унапређење трговинске размене и долазак већег броја америчких инвеститора. Велике могућности за сарадњу лоциране су пре свега у ауто-индустрији, ИТ сектору, фармацеутској индустрији и индустрији обновљивих извора енергије.

Председник Вучић информисао је, како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника републике, представнике великих америчких компанија о економским реформама које је Србија предузела последњих година и о побољшању пословне климе. Истакао је да се пуно улаже у побољшање путне инфраструктуре и да је земља политички стабилна, као и да има програм подстицаја за инвеститоре, што је чини једном од најбољих инвестиционих дестинација на Балкану.

Пословни савет се бави промоцијом улагања и трговинске сарадње и циљ му је да подстиче домаћу индустрију, као и развој у земљама у које улажу. Према последњим подацима, иначе, укупна робна размена 2016. између САД и Србије износила је 574,5 милиона долара, што је 6,5 одсто више у односу на 2015. годину.

Председник Управног одбора компаније „Икскјуб” Дејвид Вујић, који је, поред других представника америчких компанија, присуствовао у Вашингтону састанку америчког Пословног савета са председником Србије Александром Вучићем, уверен је да Србија има велике шансе да постане Силицијумска долина Европе, јер је високотехнолошка заједница са стручном радном снагом. Вујић је новинарима који извештавају о Вучићевој посети Сједињеним Државама рекао да Србија на челу државе има веома прогресивног председника, неког ко је препознат као човек који је отворио многе могућности за Србију. „Србија и Београд могу постати Силицијумска долина Европе”, каже Вујић и истиче да је то намера свих који представљају „Икскјуб”.

Председник Вучић састао се и са председавајућим и копредседавајућим Сенатског поткомитета за Европу, сенаторима Роном Џонсоном из Висконсина и Крисом Марфијем из Конектиката.

Потписан меморандум о разумевању између Србије и ,,Циска“

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је у Вашингтону потписивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и компаније Циско. Меморандум су потписали амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Ђерђ Матковић и виши потпредседник за односе са владама и заједницама у компанији Циско Мајкл Тимени, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике. Овај меморандум подвлачи намеру две стране да отпочну разговоре у циљу постизања договора о програму националне агенде за убрзавање дигитализације (ЦДА). Достизање овог програма може представљати стратешки потез и изградити дугорочно партнерство које би, кроз убрзање националне агенде за дигитализацију, помогло расту БДП-а, отварању нових радних места и обезбедило иновације и образовање у јавном и приватном сектору, истиче се у саопштењу.

Вучић са потпредседником Пенсом, у Белој кући

ВАШИНГТОН Председник Србије Александар Вучић састао се у Белој кући у Вашингтону са потпредседником САД Мајком Пенсом.

Састанак Вучића и Пенса свакако спада у ред најважнијих за Србију и долази само месец и по дана од како је Вучић преузео дужност шефа државе.

Разговорима с Пенсом претходили су сусрети председника Србије у Конгресу, који су протекли у охрабрујућој атмосфери, судећи по коментарима америчких сенатора после састанка.

Сенатор Кристофер Марфи из Конектиката, демократа, рекао је да у Сенату постоје неслагања демократа и републиканаца око многих питања, али не постоји неслагање око жеље за снажним и добрим односима САД и Србије.

„Спознајемо да сва отворена питања на Балкану не могу бити решена без лидерства Београда. Вучић је у позицији да може бити тај лидер, а ми демократе и републиканци можемо да то подржимо”, нагласио је Марфи. (Танјуг)

Извор: Политика

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

РЕВОЛУЦИОНАРНО: Војска САД тестирала ласерско оружје невероватне брзине и прецизности (ВИДЕО)

У Београд стиже Фронтексов официр за везу за читав западни Балкан

Где је радна снага Источне Србије?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue