Србија

Србија не користи доступних 230 милиона евра за пољопривреду

Бесповратни новац ЕУ за пољопривреду могли смо да користимо од 2013. али смо сваке године пропуштали ту шансу јер нисмо испуњавали услове за акредитацију

И док у Црној Гори са одушевљењем дочекују вест да су коначно испуњени најважнији услови за повлачење новца из тзв. Ипард фондова којим ЕУ стимулише развој пољопривреде, Србија и даље чека зелено светло Европске комисије за коришћење бесповратног новца за пољопривреду.

Аграру нашег суседа на располагању је око 40 милиона евра бесповратних средстава, што је потенцијално око 80 милиона нових инвестиција у пољопривреди.

Црногорски медији објавили су изјаву Лиама Бреслина, представника ЕК, по којој је ова држава готово у потпуности испунила препоруке ревизора. Тиме су, рекао је, практично створени услови за почетак спровођења Ипард програма, односно објављивање првог јавног позива, што се, према његовој процени, може очекивати у наредном периоду.

Програм развоја пољопривреде и руралних подручја Црне Горе у оквиру Ипард 2 програма (од 2014. до 2020. године) Европска комисија усвојила је 20. јула 2015. године. Исте године, у јануару, Брисел је усвојио и Ипард 2 програм за Србију али наша земља још није почела да га користи и даље је неизвесно када ће се то догодити.

Извор: Спутњик

Буџет за седмогодишње финансирање пољопривреде у оквиру Ипарда у Србији је око 230 милиона евра – 175 милиона евра допринос је ЕУ, а око 55 милиона треба да обезбеди Србија. Наша земља кандидовала се за добијање новчане помоћи у секторима производње и прераде воћа и поврћа и млека и меса, унапређење руралне економије и јачање капацитета у администрацији, конкретно у Управи за аграрна плаћања. Новац из ових фондова Србија је формално могла да користи још од 2013. али је сваке године пропуштала ту шансу јер није успевала да испуни услове за акредитацију. Један од првих услова ЕК био је и да повећамо број службеника у Управи за аграрна плаћања и измена Закона о пољопривреди и руралном развоју.

Прошле године ствари су почеле додатно да се компликују после негативног извештаја ревизије ЕК. Иако су надлежни тврдили да је реч о ситним замеркама које је могуће отклонити у кратком року, испоставило се да није тако.

Данило Голубовић из кабинета министра задуженог за европске интеграције недавно је рекао да је план да, до краја августа, буде завршена обнова зграде „Србијашума” и да се поново у ревизију позове Европска комисија. Надлежни су оптимисти и први конкурс очекују на јесен.

– Урађено је доста и сада ствари иду у добром правцу – рекао је Голубовић. Како је рекао доста тога зависи од Европске комисије.

– После њихове ревизије, како буде завршен одређени део активности, обавештаваћемо јавност јер не желимо више ништа да предвиђамо – рекао је Голубовић додајући да „поједине ствари не зависе од нас, већ од оних који ће доћи у контролу”.

Извор: Политика

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun