Друштво

СРБИЈА МОРА ДА ТУЖИ КФОР И УНМИК: Свирепо убиство 14 жетелаца не сме проћи некажњено!

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији најавило је да ће од државе Србије тражити да међународним правосудним органима поднесе тужбу против Кфора и УНМИК-а јер нису заштитили 14 жетелаца српске националности који су убијени 1999. у селу Старо Грацко, код Липљана.

Поводом 18. годишњице тог убиства и одлуке Специјалног тужилаштва у Приштини из маја ове године да обустави истрагу, адвокат тог удружења Драган Палибрк је новинарима у Београду рекао да ће Удружење тражити да се поднесе тужба за надокнаду материјалне и нематеријалне штете.

Најавио је да ће Удружење од Србије тражити и формирање посебног правног тима који ће помагати сведоцима и оштећенима у поступцима који ће се водити пред Специјалним судом за ратне злочине на Косову.

Он је рекао да су УН 10. јуна 1999. године формално преузеле власт на Косову, али „до данас, после 18 година, не само што нико није процесуиран, већ ни Србија, као држава, није поднела никакву тужбу“ због убиства 14 жетелаца српске националности 23. јула те године, казао је он.

Потпредседник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Драган Пиљевић затражио је од државе доношење закона о статусу породица киднапованих и убијених цивила на Косову и Метохији.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да Србија неће одустати од гоњења ратних злочинаца и да ће држава „најозбиљније размотрити“ предлоге Удружења.

Ђурић је казао да не прихвата „срамно нечињење представника међународних правосудних институција“ који после 18 година од злочина не нуде Србији „ништа осим затварања поступака и затурања доказа“.
Новоизабраном заштитнику грађана Зорану Пашалићу Ђурић је захвалио што је присуствовао обележавању 18 година од убиства жетелаца, и најавио разговор с њим о стању људских права на Косову.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРПКИЊА ЖЕСТОКО НАПАЛА ХРВАТЕ: Сатима је са бебом држали на граници (ВИДЕО)

МАКЕДОНЦИ ПОСТАЈУ БУГАРИ: Заев прихватио захтев Софије

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Ево зашто САД желе да будемо под њиховом контролом

Извор: Бета

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu