Друштво

СРБИЈА ЛЕЖИ НА ВЕЋЕМ БОГАТСТВУ ОД НАФТЕ: Ево зашто САД желе да будемо под њиховом контролом

Канадска компанија "Невсун" окончала је истражне геолошке радове у околини Бора, у рејону Чукару пеки и недвосмислено потврдила да је ресурс који су истраживали најбогатије налазиште бакра и злата на свету.

Према сазнањима Вечерњих новости, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматра се профитабилним, наводе „Новости“.

У Рударско-топионичарском басену „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације „Новости“ указују да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави за потрагом за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Према подацима листа „Новости“, постоји још најмање 20 истражних поља, који се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену „Николичево“, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Процењује се да је вредност налазишта олова, цинка, сребра, никла, мангана, молибдена и бора на Космету и до 1.000 милијарди америчких долара. Резерве олова само у Трепчи износе 425.000 тона, а ту је и 415.000 тона цинка и 800 тона сребра; да су резерве никла 185.000 тона и кобалта 6.500 тона.

У руднику „Гребник“, јужно од Глине, доказане резерве 1,700.000 тона боксита.

Четири тоне боксита садрже две тоне глинице, из којих се добија тона алуминијума. „Гребник“ би, дакле, могао да произведе 425.000 тона алуминијума.

До сада утврђене резерве фероникла на Космету су 15,000.000 тона, али се процењује да су и много веће.

Само резерве косовског лигнита, показују процене, вреде око 500 милијарди долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИЈА ПАМТИ: Навршава се 18 година од масакра у Старом Гацком

Израелски војници напали новинарку РТ

Извор: Новости/Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue